Hankepäätösten enimmäishinnan sitominen rakennuskustannusindeksiin
Tilahankkeiden enimmäishinnan sitominen rakennuskustannusindeksiin
Päätös
Kaupunginhallitus päätti tilahankkeiden enimmäishinnan sitomisesta rakennuskustannusindeksiin (RKI) aiemmin käytetyn tarjoushintaindeksin (THI) sijaan taannehtivasti huhtikuun 2024 alusta alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Taustaa
Kaupunginhallituksen 11.12.2023 § 752 hyväksymien
tilahankkeiden käsittelyohjeiden(Länk leder till extern tjänst)
kohdassa 7.4.5 todetaan hankesuunnitelmien hinta-arvion ja sisällön sitovuudesta, että normaalisuhdanteessa enimmäishinta sidotaan tarjoushintaindeksiin (THI) ja, että poikkeustilanteessa voidaan käyttää rakennuskustannusindeksiä (RKI, aiemmin RI) tai perustellusta syystä muuta indeksiä.
Tilahankkeiden enimmäishinnan sitomisella indeksiin tavoitellaan päätetyn enimmäiskustannuksen säilymistä vertailukelpoisena hankkeen valmisteluaikana tapahtuvista mahdollisista suhdanne- ja kustannusmuutoksista huolimatta hankkeen eri vaiheissa. Näin varmistetaan hankkeiden suunniteltu eteneminen tilanteissa, joissa urakkatarjouksen laskentavaiheen hintataso on voinut muuttua suhdanteiden mukana olennaisesti hankesuunnitelmien enimmäishintalaskelman laatimisen ja lopullisen hanke- tai vuokrauspäätöksen välisenä aikana. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston toimivaltaan kuuluvien tilahankkeiden hankesuunnitelmien enimmäishintalaskelma on saatettu valmistella jopa vuosi ennen lopullista hankepäätöstä. Jos enimmäishintaisena päätetyn hankkeen urakkatarjouksesta laskettu kustannusarvio ylittää hankkeelle asetetun indeksin muutoksella korjatun enimmäishinnan, on enimmäishinnan korottaminen päätettävä hankesuunnitelman käsittelyjärjestyksessä uudelleen. Tästä johtuvasta tilahankkeen viivästyksestä voi seurata palveluiden tuottamiselle ennakoimattomia lisätilatarpeita ja häiriöitä. Periaate on kuvattu tarkemmin tilahankkeiden käsittelyohjeiden kohdassa 7.4.5.
Tarjoushintaindeksillä tarkoitetaan urakkatarjoushintojen mittaamista sovittuun perusvuoteen nähden. Sen avulla on voitu tarkastella kilpailutilanteesta ja tuottavuuden kehityksestä aiheutuneita tarjoushintatason muutoksia. Tarjoushintaindeksiä on tuottanut Rapal Oy, joka ilmoitti joulukuussa 2023 sulautuvansa vuoden 2024 aikana EG Finland Oy:hyn ja samalla lopettavansa tarjoushintaindeksin tuottamisen. Rapal Oy:n julkaiseman tarjoushintaindeksin lisäksi myös Haahtela Oy on julkaissut omaa tarjoushintaindeksiään.
Koska tarjoushintaindeksin julkaisun verrattain ennakoimaton lopettaminen olisi myöhästyttänyt useita tilahankkeita, kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus sopi Rapal Oy:n kanssa tarjoushintaindeksin tuottamiselle kolmen kuukauden jatkoajan, joka päättyi 31.3.2024.
Tilahankkeiden hankesuunnitelmien enimmäishinnan sitominen rakennuskustannusindeksiin
Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden ja kaupunginkanslian yhteisen arvion mukaan tarjoushintaindeksin tuottamisen lakattua maaliskuun 2024 lopussa on perusteltua sitoa hankesuunnitelmien enimmäishinta (tai toteutusmuodon niin edellyttäessä enimmäishinta-arvio), tilahankkeiden käsittelyohjeessa määritellyt vertailuhinnat sekä vuokrahankkeissa vuokrien kokonaisarvo rakennuskustannusindeksiin taannehtivasti huhtikuun 2024 alusta alkaen.
Tilahankkeiden käsittelyohje päivitetään vastaamaan muutosta teknisesti. Käsittelyohjetta ei tuoda tältä osin erikseen päätettäväksi.
Rakennuskustannusindeksi on kuukausi-indeksi, joka kuvaa talonrakentamisessa käytettävien tuotantopanosten hintakehitystä. Panokset voidaan jakaa kolmeen päälajiin: työhön, tarvikkeisiin ja palveluihin. Indeksi julkaistaan kokonaisindeksinä sekä talohanketyypeittäin. Indeksi on käytännössä rakennusalan inflaatiomittari ja soveltuu hyvin pitkän aikavälin kustannuskehityksen tarkasteluun. Käytännössä indeksi julkaistaan noin puolitoista kuukautta datan keräyksen jälkeen. Rakennuskustannusindeksiä on nykymuodossaan tuottanut vuodesta 1990 alkaen valtiovarainministeriön alainen Tilastokeskus.
Rakennuskustannusindeksiä on yleisesti käytetty rakennusurakoiden sopimusindeksinä. Lisäksi sitä on käytetty kiinteistöverotuksen ja vakuutusmaksujen tarkistusindeksinä sekä osittain tuetun asuinrakentamisen enimmäishintalaskelmissa.
Toimivalta
Hallintosäännön 8 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on päättää asioista, joita ei ole säädetty tai määrätty muulle kaupungin toimielimelle, viranhaltijalle tai luottamushenkilölle.
Kaupunginhallitus 03.06.2024 § 355
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Paavo Arhinmäen ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Suvi Rämö, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174
Ville Vastamäki, investointipäällikkö, puhelin: 09 310 25902
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 18.04.2024 § 51
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaisesti hyväksyttävien hankesuunnitelmien enimmäishinnan sitomista rakennuskustannusindeksiin (RKI) mukaisen aiemmin käytetyn tarjoushintaindeksin (THI) sijaan huhtikuun 2024 alusta alkaen.
Esittelijä
Lisätiedot
Jarmo Raveala, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 23466
Detta beslut publicerades 21.06.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Suvi Rämö, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174
Ville Vastamäki, investointipäällikkö, puhelin: 09 310 25902