Hankerahoitus, jatkuva oppiminen -valtakunnallisen teeman kehittämishankkeiden haku, EU-rahoitushaku

HEL 2024-005546
Ärendet har nyare handläggningar
§ 33

Osallistuminen ESR:n hankehakuun hankkeessa ”Digitaalinen verkosto kemianteollisuuden prosessisimulaatioille”

Strategidirektör

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan unionin Suomen rakennerahasto-ohjelman sosiaalirahaston rahoitushakuun hankkeessa "Digitaalinen verkosto kemianteollisuuden prosessisimulaatioille".

Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Stadin ammatti- ja aikuisopiston toimimaan kaupungin edustajana hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että hankkeen kustannuksiin 234 717 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Hankkeelle saadaan tukea enintään 176 039 euroa, jolloin Helsingin kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 58 678 euroa.

Päätöksen perustelut

Digitaalinen verkosto kemianteollisuuden prosessisimulaatioille -hankkeessa keskitytään alaan liittyvän verkoston kehittämiseen sekä simulaatioita ja digitaalisia kaksosia hyödyntävien toimintamallien kehittämiseen ja pedagogisten mallien rakentamiseen. Tampereen ammattikorkeakoulu koordinoi ryhmähanketta, johon Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) osallistuu yhtenä osatoteuttajana.

Digitaalinen verkosto kemianteollisuuden prosessisimulaatioille -hanke tähtää strategiseen yhteistyöhön ja verkostoitumiseen sekä koulutustoimijoiden ja työelämän yhteisten rakenteiden ja toimintamallien kehittämiseen. Hankkeessa luodaan yhteiset toimintamallit (sopimukset, sovellukset ja verkoston periaatteet) teollisuustoimijoiden kehittämien digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen opetuksessa ja oppimisessa. Koulutuksen laatu paranee, kun simulaatioiden ja digitaalisten kaksosten avulla voidaan turvallisesti ja riittävästi harjoitella kalliita ja vaativia tilanteita. Sen lisäksi hankkeessa kuvataan pedagogiset kehittämistarpeet ja malleja (mm. pelillistäminen, etäopiskelu ja oppimisanalytiikan mahdollisuudet) simulaatioiden ja digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen jatkuvassa oppimisessa. Käyttötapausten kuvauksissa kiinnitetään erityistä huomiota moniammatillisuuteen ja monimuotoisiin työyhteisöihin.

Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa sujuvat siirtymät oppilaitosten ja kouluasteiden välillä ja avata työikäisille uusia mahdollisuuksia päivittää osaamistaan joustavasti. Hankkeessa tehdään yhteistyötä muiden digitalisaatiota ja jatkuvaa oppimista kehittävien verkostojen kanssa. Samalla tavoitellaan alan vetovoimaisuuden lisäämistä ja koulutuksen suuntaamista työelämän tarpeiden mukaisesti.

Toimintamallien kehittämisen mahdollistaa Nesteen kehittämä NAPCON-oppimisympäristö, johon kuuluu koko laitosta kuvaava simulaattori sekä yleisiin, jalostuksessakin esiintyviin ilmiöihin pureutuvia simulaatioihin perustuvia oppimispelejä. Prosessilaitosta simuloiva digitaalinen opetusväline on uusi tapa nostaa alan kiinnostavuutta ammatillisessa koulutuksessa Helsingissä. Tavoitteena on tehdä tarvekartoitus simulaattorille, jota voidaan käyttää opetusvälineenä. Lisäksi Helsingin tavoitteena on oppimispeleihin ja simulaatioon liittyvän osaamisen hankkiminen ja huomioida S2-opiskelijoiden oppimisen haasteita. Oppimispelien kautta esimerkiksi englannin ja suomen kielen tuntemus lisääntyvät. Pelit ovat englanninkielisiä, mutta niihin laaditaan selkokieliset ohjeet suomeksi. Oppimispelit ovat myös tehokas työkalu erilaisiin oppimisjärjestelyihin kuten etäopiskeluun tai itsenäiseen työskentelyyn. Digitaaliset oppimisratkaisut ovat tärkeä osa ammatillisten oppilaitosten tulevaisuutta.

Tampereen ammattikorkeakoulu toimii ryhmähankkeen koordinaattorina ja osatoteuttajina siihen osallistuvat Stadin AO, Centria-ammattikorkeakoulu, Careeria sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (Kpedu). Lisäksi hankkeeseen osallistuvat yhteistyökumppaneina Kemianteollisuus ry, Neste sekä Napcon. Hankkeen suunniteltu kokonaisbudjetti on noin 1,2 miljoonaa euroa, jolle haetaan tukea 900 000 euroa. Helsingin osahankkeen kokonaisbudjetti on 234 717 euroa, josta tuen osuus on 176 039 euroa. Hankkeen omarahoitusosuuteen, enintään 58 678 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Koko hankkeen suunniteltu toteutusaika on 1.1.2025 – 30.6.2027, ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston suunniteltu hankeaika on 1.3.2025 – 28.2.2027.

Hanke tukee kaupunkistrategian painopistettä Maailman paras ja yhdenvertaisin paikka oppia, jonka mukaan Helsinki muun muassa toimii toisen asteen koulutuksen eheän peruskoulutuspolun ja oppivelvollisuuden aktiivisena kehittäjänä, tuetaan vieraskielisten lasten ja nuorten opintopolkua sekä selvitetään vieraskielisten kielenoppimisen ja opintojen tarjonnan haasteet sekä vahvistetaan reittiä koulutukseen ja työelämään. Lisäksi hanke tukee painopistettä Älykästä Helsinkiä johdetaan tiedolla ja digitalisaatiota hyödyntäen, jonka mukaan Helsinki tekee aktiivista yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten kanssa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö tai määräämänsä viranhaltija päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 164 § siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

Detta beslut publicerades 27.05.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Katja Utti-Lankinen, lehtori, puhelin: 09 310 15053

katja.utti-lankinen@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Beslutsfattare

Markus Kühn
strategiajohtaja
Reetta Sariola
strategiapäällikkö

Bilagor

1. Toimialajohtajan esitys osallistumisesta hankkeeseen Digitaalinen verkosto kemianteollisuuden prosessisimulaatioille

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.