Ruotsinkielisten nuorten lukiokoulutuksen jatkuvan haun ajankohdat, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-007470
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 25 §

Ändrade ansökningstider för den kontinuerliga ansökan till Helsingfors stads svenskspråkiga gymnasieutbildning för unga från och med 5.8.2024

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att ändra ansökningstiderna för ansökan till Helsingfors stads svenskspråkiga gymnasieutbildning för unga på följande sätt.

Höstens ansökan ordnas i fortsättningen vecka 38 och ansökningstiderna är då följande:

Ansökan
 
Höst
Vinter
Vår
Sommar
 
Tidpunkt
 
 
 
Vecka 38
 
Vecka 50
 
Vecka 15
 
Veckorna 24-31
 
Studierna inleds  (i gymnasier med fem perioder)
 
 
Period 3
 
Period 4
 
Period 1
 
Period 1
 
Studierna inleds (i gymnasier med fyra perioder)
 
 
Period 2
 
Period 3
 
Period 1
 
Period 1

Höstens, vinterns och vårens kontinuerliga ansökan är öppen från måndag till och med fredag. Sommarens kontinuerliga ansökan öppnas efter att resultaten från den gemensamma ansökan har publicerats och är öppen till och med den sista fredagen innan läsårsstarten. Beslutet träder i kraft 5.8.2024.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade på sitt möte 6.6.2023 (§ 19) om den kontinuerliga ansökan och därtill hörande ansökningstider och ansökningsförfaranden till Helsingfors stads svenskspråkiga gymnasieutbildning för unga.

Enligt detta beslut ordnas den kontinuerliga ansökan fyra gånger årligen:

Ansökan  Höst Vinter Vår Sommar
 Tidpunkt    Vecka 40  Vecka 50  Vecka 15  Veckorna 24-31
 Studierna inleds  (i gymnasier med fem perioder)   Period 3  Period 4  Period 1  Period 1
 Studierna inleds (i gymnasier med fyra perioder)   Period 2  Period 3  Period 1  Period 1

Svenska sektionen beslutade också att den kontinuerliga ansökan kommer att vara öppen en vecka. Undantaget är sommarens kontinuerliga ansökan, som i enlighet med beslutet öppnas efter att resultaten från den gemensamma ansökan har kommit, och hålls öppen fram till slutet av veckan före läsårsstarten.

Tidigareläggning av höstens kontinuerliga ansökan och ansökan under vardagar

Det föreslås nu att datumet för höstens kontinuerliga ansökan tidigareläggs med två veckor till vecka 38. Under läsåret 2023-2024 har gymnasierna fått praktisk erfarenhet av att ordna kontinuerlig ansökan eftersom det blir för knappt om tid när ett gymnasium som följer ett system med fyra perioder deltar i höstens ansökan vecka 40. I praktiken ska hela antagningsprocessen skötas på tre arbetsdagar efter det att ansökan har tagit slut tills den nya perioden i dessa gymnasier börjar. Till arbetsuppgifterna under dessa tre dagar hör bland annat att bedöma förutsättningarna att klara av gymnasiestudier för sökande som söker enligt prövning, anordna eventuella inträdes- eller lämplighetsprov samt utarbeta ett antagningsförslag för alla gymnasier som deltar i ansökan. Den nuvarande tiden räcker inte till och två veckor längre tid är nödvändigt så att de studerande som har sökt till ett gymnasium med fyra perioder ska kunna påbörja sina studier genast när perioden börjar.

Dessutom föreslås att längden på den kontinuerliga ansökan ändras så att ansökan är öppen från måndag till fredag under ansökningsveckan. Sommarens kontinuerliga ansökan skulle på motsvarande sätt öppnas efter att resultaten från den gemensamma ansökan har publicerats och vara öppen fram till och med fredagen veckan före läsårets början. Genom att begränsa ansökningstiden till att gälla endast vardagar kan man säkerställa att de sökande kan få handledning om det uppstår tekniska problem. Det ger också personalen mera tid för förberedelser inför eventuella intervjuer för sökande som söker enligt prövning, eftersom dessa ansökningar behöver behandlas genast i början av den nya veckan efter att ansökningstiden har tagit slut.

Barnkonsekvensanalys

Beslutet stöder tillgången till utbildning, eftersom det gör det möjligt för studerande som på hösten har valts till ett gymnasium med fyra perioder att inleda sina studier genast när perioden börjar. Genom att ändra ansökningstiden för den kontinuerliga ansökan till att gälla endast vardagar säkerställer man att sökande får stöd om det uppstår tekniska problem med ansökan och att de som ansöker enligt prövning får mera tid att förbereda sig för att delta i bedömningen av förutsättningen att klara av sina gymnasiestudier.

Befogenhet

Utbildningsanordnaren beslutar om kontinuerlig ansökan och därtill hörande ansökningstider och ansökningsförfaranden när det gäller fördelning av studieplatser som inte fördelas med riksomfattande ansökningsförfaranden (Gymnasielag 714/2018, 19.3 §).

Enligt 15 kap. 2 § 2 mom. 2 punkt i förvaltningsstadga för Helsingfors stad beslutar eller godkänner fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, om grunder och gränser för sin egen språkgrupps del, enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om grunder för antagning av elever och studerande.

Fostrans- och utbildningsnämndens finska sektion fattade ett motsvarande beslut 28.05.2024.

Stäng

Detta beslut publicerades 18.06.2024

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Nina Malaska, pedagogiskt sakkunnig, telefon: 09 310 24588

nina.malaska@hel.fi