Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Vesa Korkkulan talousarvioaloitteesta ammatillisen koulutuksen resursoinnin parantamiseksi

Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Vesa Korkkulan talousarvioaloitteesta ammatillisen koulutuksen resursoinnin parantamiseksi

Nämnden för fostran och utbildning

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevasta Vesa Korkkulan talousarvioaloitteesta ammatillisen koulutuksen resursoinnin parantamiseksi:

Stadin ammattiopisto (Stadin AO) on Suomen suurin ammattiopisto, joka tarjoaa koulutusta laaja-alaisesti ja vastaten monipuolisesti erilaisiin asiakkaiden tarpeisiin. Stadin ammattiopiston järjestämisluvan mukainen vähimmäismäärä on 8 947 opiskelijavuotta. Vuodelle 2024 opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi lisäksi 542 opiskelijavuoden harkinnanvaraisen lisäyksen järjestämislupaan. Oppilaitoksessa vuoden aikana opiskelevien opiskelijoiden määrä on tällä hetkellä n. 22 000.

Ammatillisen koulutuksen keskiössä ovat opiskelijoiden yksilölliset ja joustavat opintopolut, osaamisperusteisuus sekä monipuoliset oppimisympäristöt ja työpaikalla tapahtuva oppiminen. TE-palvelujen siirto kunnille vuonna 2025 tuo merkittävän yhteiskunnallisen vastuun kunnalle kohdennetuista ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivista palveluista. Tämä toiminta suuntautuu erityisesti koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleviin nuoriin, pitkäaikaistyöttömiin sekä maahanmuuttajiin. Ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden määrä kasvaa, mikä lisää tarvetta kohdennetuille palveluille.

Stadin ammattiopiston opetus- ja ohjaushenkilöstö työskentelee osana kampuskohtaisia 150–200 opiskelijan oppimisyhteisöjä. Jokaista oppimisyhteisöä ohjaamassa on 6–8 hengen opettajista koostuva pedagoginen tiimi. Tiimin jäsenet vastaavat yhdessä oppimisyhteisön opiskelijoiden opetuksesta ja ohjaamisesta. Lisäksi tiimiä täydentävät opinto-ohjaajat ja mahdolliset muut opetuksen tukihenkilöt. Opiskelijoiden moninaisuus iän, taustan sekä kielen ja kulttuurin suhteen vaikuttavat opetuksen, ohjauksen ja tuen tarpeen määrään. Myös opiskelijamäärä vaihtelee joustavasti sen mukaan, minkälaisia tavoitteita, valmiuksia ja tuen tarvetta opiskelijoilla on. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka mukaisesti opiskelija etenee.

Opiskelijat voivat hakeutua koulutukseen ja valmistua joustavasti ympäri vuoden. Hakijoille tarjotaan neuvontaa ja ohjausta jo ennen opintojen alkamista. Valmistumisvaiheen ohjaus tukee opiskelijoita työelämään tai jatko-opintoihin siirtymisessä. Lisäksi opintojen keskeytyessä opiskelijoille tarjotaan ohjausta tulevaisuudensuunnitteluun. Oppivelvollisuuden laajentuminen toiselle asteelle on tuonut koulutuksenjärjestäjälle vahvemman valvonta- ja ohjausvastuun, joka päättyy vasta, kun oppivelvollisen opiskeluoikeus tai oppivelvollisuus päättyy (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020, 12§).

Ammatillisessa koulutuksessa on kasvanut niiden opiskelijoiden osuus, jotka tarvitsevat jatkuvaa ja pitkäkestoista tukea koko opintojensa ajan. Stadin ammattiopistossa erityistä tukea tarvitsevien määrä on vuonna 2024 noin 25 % opiskelijamäärästä. Vieraskielisten osuus opiskelijoista on noin 45 %. Oikea-aikaisella ohjauksella ja tuella pystytään sujuvoittamaan opintojen etenemistä ja ennaltaehkäisemään opintojen keskeyttämistä. Opetushallitus on myöntänyt Helsingin kaupungille 1 094 459 euron valtion erityisavustuksen vuosille 2023–2025 ammatillisen koulutuksen oppimisen tuen kehittämiseen. Kyseisellä rahoituksella kehitetään oppimisen tukea niin, että Stadin ammattiopiston opiskelijat saavat oikea-aikaisesti ja oikean laajuista tukea ammatillisten opintojen erilaisissa oppimisympäristöissä.

Yhteenveto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että Stadin ammattiopistossa tehdään ja kehitetään monipuolisesti toimenpiteitä opiskelijoiden ohjaamiseksi ja tukemiseksi. Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä, että opiskelijoille tarjotaan yksilöllistä, riittävää, monipuolista ja jatkuvaa tukea ja ohjausta koko opintojen ajan.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2025 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 10.9.2024 mennessä valtuutettu Vesa Korkkulan ja viiden muun allekirjoittaneen 24.5.2024 jätettyyn talousarvioaloitteesta ammatillisen koulutuksen resurssien parantamiseksi. Aloitteessa esitetään 3 500 000 euron lisämäärärahaa, jotta voidaan parantaa opinto-ohjauksen resursointia, pitää ryhmäkoot kohtuullisina, lisätä yksilöllistä tukea sekä erityisopetusta ja auttaa kielen oppimisen vaikeuksista kärsiviä ja torjua koronasta aiheutuvia ongelmia.

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Sari Slöör, apulaisrehtori, puhelin: 09 310 64093

sari.sloor@hel.fi