Lausuntopyyntö, sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskeva lainsäädäntö, sosiaali- ja terveysministeriö

HEL 2024-009118
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevasta lainsäädännöstä

Helsingfors stadsstyrelse

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa sosiaali- ja terveysministeriölle seuraavan lausunnon:

Esityksessä ehdotetaan sairauspäivärahan suuruuden alentamista nykytilaan verrattuna.

Esityksen perusteella vaikuttaa siltä, että Kansaneläkelaitoksen työnantajille maksamien sairauspäivärahakorvausten määrä pienenee. Korvausten pienemisen arvioidaan aiheuttavan lisäkustannuksia Helsingin kaupungille, koska kaupungilla on suurena työnantajana runsaasti sellaisia sairauspoissaoloja, joista kaupunki maksaa työntekijöille täysimääräisesti palkkaa.

Työnantajan rahoitusosuuden korottaminen sairausvakuutuksen työtulovakuutuksesta kasvattaa palkkojen sivukuluja. Myös kuntalaisten verovähennysten voidaan olettaa pienenevän, joka toisaalta voi kasvattaa ansiotuloveron tuottoa. Toisaalta esitetty korvaustason vuositulon ylärajan laskeminen pienentää päivärahojen määrää kaikilta tuloluokilta, jolloin kaupungin ansiotuloverokertymä vastaavasti pienenee.

Kanavointiratkaisuun sisältyvät veronluonteiset maksumuutokset arvioidaan kasvattavan Kuntaliiton arvion mukaan kuntien verotuottoja 60-70 milj. euroa koko kuntakentän tasolla, ja Helsingin osuus tästä on arvion mukaan noin 7-8 miljoonaa euroa. Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksun ja päivärahamaksun alentuessa verovelvollisen verovähennysoikeus kyseisistä maksuista pienenee ja ja siten muutos vaikuttaa verovelvollisen verotettavan tulon määrään lisäten ansiotuloverotuksen kertymää. Uudistuksen toteutuksessa on tärkeää, että kuntien saamaa ansiotuloverotuksen lisätuottoa ei tule leikata pois kunnilta muuta kautta.

Peruspäivärahan määrän alentaminen saattaisi nopeuttaa työntekijöiden paluuta töihin sellaisissa tapauksissa, joissa ainakaan kokoaikainen sairauspoissaolo ei ole välttämätöntä. Työllisyysvaikutusten arvioidaan jäävän vähäisiksi.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää 13.8.2024 mennessä lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevasta lainsäädännöstä. Lisäaikaa lausunnon antamiseen on saatu 20.8.2024 asti. Lausunto pyydetään antamaan lausuntopalvelussa. Lausuntopyyntö on liitteenä 1 ja luonnos hallituksen esitykseksi liitteenä 2.

Asiasta on saatu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan lausunto. Esitys on lausunnon mukainen ja valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston kanssa.

Hallintosäännön 19 luvun 5 §:n mukaan, ellei toisin ole säädetty tai määrätty, kaupungin puhevaltaa käyttää ja kaupungin esitykset ja lausunnot ulkopuoliselle antaa kaupunginhallitus. Asian periaatteellisen ja taloudellisen merkityksen ollessa vähäinen, kaupungin esitykset tai lausunnot antaa se kaupungin viranomainen, jonka tehtäviin asia kuuluu.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala 2.8.2024

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon hallituksen esityksestä eduskunnalle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevaksi lainsäädännöksi:

Esityksessä ehdotetaan sairauspäivärahan suuruuden alentamista nykytilaan verrattuna.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala toteaa, että esityksen perusteella vaikuttaa siltä, että Kansaneläkelaitoksen työnantajille maksamien sairauspäivärahakorvausten määrä pienenee. Korvausten pienemisen arvioidaan aiheuttavan lisäkustannuksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle, koska toimialalla on suurena työnantajana runsaasti sellaisia sairauspoissaoloja, joista toimiala maksaa työntekijöille täysimääräisesti palkkaa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala toteaa lisäksi, että peruspäivärahan määrän alentaminen saattaisi nopeuttaa työntekijöiden paluuta töihin sellaisissa tapauksissa, joissa ainakaan kokoaikainen sairauspoissaolo ei ole välttämätöntä. Työllisyysvaikutusten arvioidaan jäävän vähäisiksi.

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan lausuntoa hallituksen esityksestä eduskunnalle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevaksi lainsäädännöksi.

Lisätiedot

Annamari Rinne, työnantajapolitiikan päällikkö, puhelin: 09 310 24044

annamari.rinne@hel.fi
Stäng

Föredragande

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Mer information fås av

Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276

jan.ihatsu@hel.fi

Bilagor

1. Lausuntopyyntö 19.6.2024
2. Lausuntopyyntö 19.6.2024, liite, kanavointi ja sairauspäiväraha

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.