Puistosuunnitelma, Ole Kandelinin puiston reitit, Vuosaari, VIO 6416/1
Ole Kandelinin puiston reitit, puistosuunnitelma, Vuosaari
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Ole Kandelinin puiston länsiosan puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6416/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Ole Kandelinin puisto sijaitsee Vuosaaren (54) kaupunginosassa, osa-alueella Meri-Rastila. Alue on esitetty voimassa olevissa asemakaavoissa nro 12672 ja 12570 VL merkinnällä (lähivirkistysalue). Suunnittelu kohdistuu puiston länsiosaan. Ole Kandelinin puiston länsiosan suunnittelualueen laajuus on 21162 m².
Suunnittelualue rajautuu lännessä Pärnunkadun katualueeseen sekä asuinkerrostalojen ja palvelurakennusten korttelialueisiin 54233, pohjoisessa Ole Kandelinin puiston halki kulkevaan puistokäytävään, idässä asuinpientalojen korttelialueeseen 54196 ja etelässä olemassa olevaan puistokäytävään sekä rakentuviin Pärnunkatu 4 ja 6 tontteihin. Välittömästi suunnittelualueen lounaispuolella sijaitsee ryhmäkoti ja länsipuolella päiväkoti.
Ole Kandelinin puisto on osa maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä: Kallahti – Ramsinniemi – Uutela. Arvojen perusteluina mainitaan hyvin maisemassa hahmottuva ja säilynyt Kallahdenharju, sekä Helsingin höyrylaivareittien kesähuvila-asutus. Lisäksi se on osa arvokasta metsäkohdetta (Meri-Rastila M7/11) ja kuuluu pääosin Metso-kriteeriluokkaan III sekä luoteissivulta luokkaan II. Kohde on suosittu virkistysalue. Se kuuluu Helsingin metsä- ja puustoisen verkoston metsiin, ja sen läpi kulkee alueellinen kehitettävä puustoinen yhteys. Laajat avokallioalueet ovat maisemassa merkittävät.
Puisto on pääosin Ramsinkangaksenpuron valuma-aluetta, johon Pärnunkadun länsipuolella sijaitseva, luonnonsuojelualueeksi rauhoitettu Rastilanneva myös kuuluu.
Puisto on korkea mäntyvaltainen kallioalue, joka laskee jyrkästi puiston länsireunan myötäisesti. Kalliojyrkänteen alla sijaitseva alue on alavaa, rehevää, puustoltaan vaihtelevaa nuorehkoa, lehtomaista ja tuoretta kangasmetsää, joka rajautuu toiselta reunaltaan kerrostalo- ja päiväkotitontteihin. Kallion lakialueet ovat jylhät ja etelän huippukohdilta aukeavat pitkät näkymät merelle ja länteen. Avokalliot vaihtelevat puustoisten ja kivisten painanteiden välillä. Kalliolla kasvaa useita hyvin iäkkäitä ja kookkaita tukevaoksaisia maisemamäntyjä. Alueella on myös harmaantuneita pystykeloja.
Kalliojyrkänteen juurelle on tallautunut polku, joka yhdistää Pärnunkadun suunnittelualueen pohjoisosassa sijaitsevaan itä-länsi-suuntaiseen puistoraittiin. Kallion lakialueella risteilee polkuverkosto. Vahvimmin kalliolla erottuu polku, joka yhdistää aiemmin mainitun itä-länsi-suuntaisen raitin puiston eteläosassa Kihnun ja Vilsandinkujan yhdistävään olemassa olevaan raittiin.
Ole Kandelinin puiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska puistoon rajautuvien Pärnunkatu 4 ja 6 tonttien rakentaminen katkaisee aikaisemman suositun kulkuyhteyden kallioalueelle. Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12672 mukaisten kulkuyhteyksien toteutuminen niin Pärnunkadulta Ole Kandelinin puiston kallioille kuin polkuyhteyksien vahvistamisen puiston alueella. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.
Puistosuunnittelua on tehty yhteistyössä viereisen Pärnunkadun katusuunnittelun kanssa, sillä etelänpuoleinen kulku puistoon tullaan jatkossa ohjaamaan Pärnunkadun katualueelle sijoittuvan pysäköintialueen kautta. Pärnunkadun katusuunnitelmaa on tarkoitus käsitellä kaupunkiympäristölautakunnan 10.9.2024 kokouksessa.
Suunnitelma
Suunnittelun tavoitteena on ollut Ole Kandelinin puiston luonteen vaaliminen säilyttämällä merkittävä kalliomaisema sekä metsäluonto. Valitut suunnitteluratkaisut ovat mahdollistaneet hienovaraisen lähestymistavan puiston reittiyhteyksien toteuttamiseen.
Suunnitelmassa esitetään rakennettavaksi Pärnunkadun pysäköintialueelta puurakenteinen, esteettisesti korkeatasoinen pienipiirteisesti maastoon sijoitettava portaikko. Porras päättyy kalliotasanteelle ja sen reunoille sijoitetaan kevyet kaiteet johdattamaan kulkijat pois kallion reuna-alueelta.
Suunnitelmassa esitetään lisäksi nykyisten maastoon tallautuneiden polkuyhteyksien vahvistamista hakkeella. Suunnittelualueen itäosassa vahvistetaan polkuyhteydet, jotka ohjaavat kulkua toteutettavalta portaikolta Kihnun ja Vilsandinkujan yhdistävälle puistoraitille sekä alueen pohjoisosassa sijaitsevalle puistoraitille. Suunnittelualueen länsiosassa vahvistetaan polkuyhteys, joka kulkee puiston länsireunan suuntaisesti Pärnunkadulta pohjoisessa sijaitsevalle puistoraitille. Läntisen polun alkuun sijoitetaan yksi puistonpenkki ja roska-astia, Kihnun ja Vilsandinkujan yhdistävälle puistoraitille lisätään yksi roska-astia. Puita kaadetaan 2 kpl, ja niiden rungot jätetään alueelle lahopuuksi. Kohteeseen ei esitetä valaistusta.
Vuorovaikutuksen yhteydessä saaduissa mielipiteissä haluttiin säilyttää alueen nykyinen metsäinen luonne mahdollisimman koskemattomana. Puistosuunnitelmaluonnoksessa esitetyn rakennetun ja valaistun raittiyhteyden rakentamista suunnitelma-alueen länsiosaan ja kivituhkapintaisen polun rakentamista suunnitelma-alueen itäosaan vastustettiin. Polkuverkoston vahvistamisen edellyttämiä puiden kaatamisia kritisoitiin ja pidettiin ylimitoitettuina. Myös portaan rakentamista vastustettiin, erityisesti teräsrakenteisena. Teräsrakennetta pidettiin maisemaan sopimattomana. Saadun palautteen perusteella suunnitelmaa kevennettiin esitellystä luonnoksesta poistamalla polkujen rakenteellinen parantaminen ja valaistus. Lisäksi jatkosuunnitteluun valittiin teräsrakenteisen portaan sijaan paremmin luonnonmaisemaan sopeutuva puurakenteinen porras.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta (liite 2) VIO 6416/1.
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12672 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Valitut suunnitteluratkaisut mahdollistavat luonnonympäristön huomioivan reittiyhteyksien suunnittelun. Tehtävät toimenpiteet ovat hienovaraisia ja tukevat Ole Kandelinin puiston olemassa olevaa tilannetta.
Polkuverkoston pääreittien vahvistaminen ohjaa kulkua vähentäen kulumista muualla puistossa. Olemassa olevan polkuverkoston vahvistaminen hakkeella rakenteellisten muutosten ja uusien reittien rakentamisen sijaan vähentää vaikutuksia ympäristöön ja pienentää merkittävästi kaadettavaksi määriteltyjen puiden määrää. Haketettujen reittien varsien puuston kunto tarkistetaan, ja kaadettavaksi määriteltyjen puiden rungot jätetään maastoon lahopuuksi.
Portaat toteutetaan vähäpäästöisesti puurakenteisina, luonnonympäristöön sovittaen.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 17.4.-30.4.2024 välisen ajan.
Suunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille 25.4.2024 asukastilaisuudessa, joka järjestettiin Teams-kokouksena klo 18-18.45. Samassa tilaisuudessa esiteltiin myös Pärnunkadun katusuunnitelmaluonnokset. Tilaisuudessa oli paikalla edustajia maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden liikenne- ja katusuunnittelupalvelusta sekä kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelusta, sekä suunnittelukonsultilta. Suunnitelmien esittelytilaisuuteen osallistui yhdeksän vierasta.
Virallinen uutinen julkaistiin Vuosaari-lehdessä kaksi viikkoa ennen esilläolon alkua eli 3.4. - samaan aikaan kun tiedote puistosuunnitelmaluonnosten esilläolosta saapui viimeistään suunnittelualueen viereisten kiinteistöjen asukkaille postissa. Tiedote lähetettiin asukkaiden lisäksi myös Vuosaari-seuralle 27.3. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 30.4.2024 mennessä.
Suunnitelmasta saatiin palautteita esillä olon aikana sähköpostitse ja suullisesti sekä kirjallisesti asukastilaisuudessa. Saaduissa palautteissa vastustettiin puistosuunnitelmaluonnoksessa esitetyn rakennetun ja valaistun raittiyhteyden rakentamista suunnitelma-alueen länsiosaan ja kivituhkapintaisten polkujen rakentamista suunnitelma-alueen itäosaan. Polkuverkoston vahvistamisen edellyttämiä puiden kaatamisia kritisoitiin ja pidettiin ylimitoitettuina. Myös portaan rakentamista vastustettiin, erityisesti teräsrakenteisena. Lisäksi toivottiin maastopyöräilyn rajoittamista ja roska-astiaa reitille Kihnu – Vilsandinkuja koirien jätöksiä varten. Saadut palautteet on otettu huomioon suunnittelussa.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 57 500 euroa eli noin 2,70 euroa/m² (alv 0%), josta rakennettavan porrasyhteyden kustannukset ovat arviolta 24 000 euroa.
Suunnittelualue kuuluu RAMS-kunnossapitoluokkaan M2 (lähimetsä).
Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 2 116 euroa, 0.1 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentaminen on sidoksissa Pärnunkatu 4 ja 6 tonttien rakentumiseen. Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa 2020-luvun loppupuolella kiinteistön rakentumisen aikataulussa.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston reittiyhteyksien toteuttamisen. Puistosuunnitelma mahdollistaa kulkuyhteyksien säilymisen ja kulunohjauksen sekä säilyttää nykyisen puuston ja kallioisen metsäluonnon. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Detta beslut publicerades 05.09.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Johanna Himberg, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 21806