Varhaiskasvatusyksikön muutos, lakkauttaminen, Daghemmet Killingen

HEL 2024-010570
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Indragning av daghemmet Killingens verksamhet

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Förslag till framställning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning föreslår att Daghemmet Killingens verksamhet läggs ner 1.8.2025.

Föredragandens motiveringar

Enligt 15 kap. 1 § mom. 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om inrättande och indragning av finska daghem, skolor och läroanstalter och på förslag av svenska sektionen om inrättande och indragning av svenska daghem, skolor och läroanstalter.

I och med nedläggningen flyttas Dh Killingens verksamhet i augusti 2025 till nya lokaler på adressen Abraham Wetters väg 15. Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade 18.5.2021 att föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden att behovsutredningen för den nybyggnad som uppförs på adressen Abraham Wetters väg 15 i Hertonäs och som med sitt daghem ska ersätta daghemmet Päiväkoti Kirsikkapuisto och Daghemmet Killingen ska godkännas. Fostrans- och utbildningsnämnden godkände behovsutredningen 17.8.2021.

Fostrans- och utbildningsnämnden gav ett positivt utlåtande till stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden om den 11.4.2023 daterade projektplanen för det daghem som ska ersätta daghemmet Päiväkoti Kirsikkapuisto och Daghemmet Killingen.

Det nya daghemmet får nya lokaler för småbarnspedagogik och förskoleundervisning för cirka 224 barn, varav 63 platser är för svenskspråkig småbarnspedagogik och 161 platser för finskspråkig småbarnspedagogik. I samband med nedläggningen av Daghemmet Killingen har man beaktat barnens enhetliga lärstig från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och vidare till den grundläggande utbildningen.

Bakgrundsinformation om servicelokalerna

Daghemmet Killingen är en del av den småbarnspedagogiska enheten Gfdh Björken-Killingen-Pilten-Piltenfsk-Silverdalen och ligger i det östra området för småbarnspedagogiken i området Hertonäs strand, på adressen Båtsviksporten 3, 00810 Helsingfors. Det finns 13 verksamhetsställen med daghemsverksamhet eller förskoleundervisning i det östra området för småbarnspedagogiken: Dh Landbo, Dh Lekstugan, Botby förskola, Dh Blomängen, Dh Rastis, Rastis Förskola, Dh Strandboden, Dh Pilten, Pilten förskola, Dh Domus, Domus förskola, Dh Silverdalen och Dh Killingen. I slutet av augusti 2024 finns det platser för sammanlagt cirka 590 barn inom det östra området för småbarnspedagogiken.

Daghemmet Killingen är i nuläget inrymt i ett av staden ägt bostadsaktiebolags lokaler på nedre våningen i ett höghus. Daghemmet har 42 lokalplatser och daghemmets barn vistas utomhus på bostadsaktiebolagets gård. På daghemmet saknas ändamålsenliga personal- och arbetsutrymmen för personalen och daghemsföreståndaren. Daghemmets lokaler uppfyller inte heller småbarnspedagogikens nuvarande pedagogiska krav på lokaler. Enligt plan ska verksamheten vid Daghemmet Killingen flyttas till det nya daghem som byggs på adressen Abraham Wetters väg 15 i Hertonäsområdet. De nya daghemslokalerna är hälsosamma, trygga och moderna, och de erbjuder barnen på Daghemmet Killingen en god lärmiljö både inomhus och utomhus. De nya servicelokalerna ligger cirka 900 meter från Daghemmet Killingens lokaler.

Anordnande av service

Antalet barn i åldern 1–6 år inom det östra området för småbarnspedagogiken förutspås öka med 84 barn jämfört med utfallet år 2022. Enligt befolkningsprognosen kommer ökningen av antalet barn främst att ske i områdena Östersundom och Degerö.

På Daghemmet Killingen finns för närvarande 45 barn, varav 10 kommer att på hösten 2025 flytta över till förskoleundervisningen. Det ordnas ingen förskoleundervisning på Daghemmet Killingen, vilket innebär att barn i förskoleålder flyttar till verksamhetsställen med förskoleundervisning i området på hösten 2025. Ändringen berör cirka 35 barn.

Bedömning av konsekvenserna för barn och beredning av ändringen

I och med ändringen kommer barnen på Daghemmet Killingen att erbjudas hälsosamma och trygga daghemslokaler i det nya daghemmet. I samband med ändringen ser man till tillsammans med vårdnadshavarna och personalen att övergången till den nya daghemsgruppen löper väl. Så långt som möjligt tar man hänsyn till barnens kompisrelationer i gruppbildningarna. Familjerna kan även ansöka om förflyttning till andra daghem i området.

Situationen har diskuterats med vårdnadshavarna till barnen på Daghemmet Killingen på ett vårdnadshavarmöte 27.5.2024. I samband med diskussionen uttryckte vårdnadshavarna oro över huruvida det nya daghemmets gård räcker för ändamålet och om kollektivtrafiken i Hertonäsområdet täcker behovet.

Daghemmet Killingen har sammanlagt 9 anställda med vård- och fostringsuppgifter. Personalen på Daghemmet Killingen står i anställningsförhållande till Helsingfors stad, det vill säga inom fostrans- och utbildningssektorn, och nedläggningen medför inga förändringar i anställningsförhållandena. Personalens önskemål kring arbetsplatsen hörs i samband med individuella samarbetsförfaranden.

Nedläggningen av Daghemmet Killingen har beretts tillsammans med daghemsföreståndaren. Nedläggningen behandlades med personalen 27.5.2024 i enlighet med samarbetsprinciperna och de anställdas önskemål kring fortsättningen kommer att beaktas.

Daghemmet Killingens lokaler på adressen Båtsviksporten 3, 00810 Helsingfors, avstås från 1.8.2025.

Kostnadseffekterna

Daghemmet Killingens lokaler är till sin storlek cirka 384 m². De årliga hyreskostnaderna är cirka 75 000 euro.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Jenni Tirronen, Chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi