Omistajastrategiatavoitteen mittarin päivittäminen, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy

HEL 2024-010983
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n omistajastrategiatavoitteen mittarin päivittäminen

Helsingfors stadsstyrelse

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä alueelliset ja infra -yhteisöryhmään kuuluvan tytäryhteisön Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n riittävä vakavaraisuus -omistajastrategiatavoitteen omavaraisuusastemittarin päivittämisen vähintään 35 prosentista vähintään 15 prosenttiin.

Esittelijän perustelut

Tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat

Kaupunginhallitus hyväksyi 22.3.2021 ja 12.4.2021 uuden mallin mukaiset tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat kaupunginvaltuuston konserniohjeen määräyksiä noudattaen. Kaupunginhallitus hyväksyi 27.2.2023 alueelliset ja infra-yhteisöryhmään kuuluvien tytäryhteisöjen (muun muassa Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy) omistaja-strategioiden päivittämisen.

Konserniohjeen mukaisesti yhteisön omistaminen ei ole kaupungin perustehtävä, vaan sen tulee lähtökohtaisesti tukea ja palvella palvelujen järjestämistä, kaupungin taloutta tai muuten kaupungin yhteiskunnallisia tavoitteita. Kaupungin omistuksella yhteisöissä tulee olla kaupungin strategiaan perustuva tarkoitus ja tavoite. Tämän perusteella tytäryhteisökohtaisessa omistajastrategiamallissa tehdään keskipitkän aikavälin linjauksia ko. yhteisön ja niiden mahdollisesti muodostaman alikonsernin omistukseen, toimintaan ja talouteen sekä hallituksen kollektiivisiin osaamiskriteereihin liittyen sekä määritellään keskeisiä ko. aikavälin tavoitteita ja niiden avainmittareita.

Tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden tarkoituksena on edistää kaupungin omistaja-arvon myönteistä kehitystä ja tukea tytäryhteisöjen johtamista antamalla hallituksille ja toimivalle johdolle selkeä kuva siitä, mihin suuntaan kaupunki omistajana haluaa toimintaa kehitettävän. Nämä tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat kuvastavat myös kaupungin omaa sitoutumista omistajana tytäryhteisöille asetettaviin keskipitkän aikavälin kehittämistavoitteisiin ym. linjauksiin.

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n omistajastrategiatavoitteen mittarin päivittäminen

Kaupungin tytäryhteisökohtaisen omistajastrategian tulee tukea pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta tytäryhteisön toiminnassa, minkä mukaisesti omistajastrategiat on laadittu keskipitkälle aikavälille. Omistajastrategioita päivitetään suunnitellusti yhteistyössä toimialojen ja tytäryhteisöjen kanssa. Yksittäisen tytäryhteisön tilanteen vaatiessa sen omistajastrategiaa voidaan päivittää myös varsinaisen päivityssyklin ulkopuolella.

Vuonna 2023 päivitetyssä Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n omistajastrategiassa on konserniohjausyksikkö yhdessä yhtiön kanssa tunnistanut muutostarpeen, joka pitkälti on tekninen ja muuten vähäinen. Muutostarve johtuu yhtiön konsernirakenteen aikataulun pidentymisellä ja tarkentumisella, millä on vaikutus riittävä vakavaraisuus -tavoitteen mittariin. Päivitystarpeen arvioinnissa on hyödynnetty yhtiön päivittyneitä pitkän aikavälin investointisuunnitelmia.

Omistajastrategiaan tehty muutos liittyy seuraavaan omistajastrategiatavoitteeseen ja sen mittariin:

- Omistajastrategiatavoite: riittävä vakavaraisuus
- Nykyinen mittari: omavaraisuusaste vähintään 35 %.
- Uusi mittari: omavaraisuusaste vähintään 15 %.

Nyt tehtävästä päivityksestä on pyydetty kommentit tytäryhteisöltä. Vähintään 15 % omavaraisuusasteen on arvioitu olevan edelleen riittävä yhtiön toiminnan luonne ja rahoitusmalli huomioon ottaen.

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n päivitetty omistajastrategia on liitteenä 1.

Föredragande

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Mer information fås av

Tiina Leinonen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36109

tiina.leinonen@hel.fi