Puistosuunnitelma, Haruspuiston koira-aitaus, Vuosaari, nro VIO 6364/2
Haruspuiston koira-aitaus, puistosuunnitelma, Vuosaari
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Haruspuiston koira-aitauksen puistosuunnitelman nro VIO 6364/2.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Puistosuunnitelma sijoittuu nykyisen asuinkerrostalojen rajaamaan Haruspuistoon. Koira-aitaus on suunniteltu Haruspuiston metsäiseen osaan.
Puistosuunnitelma pohjautuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12570. Meri-Rastila on yksi Helsingin kaupunkiuudistuskohteista. Alueelle rakennetaan tulevina vuosina uusia koteja noin 4 400 uudelle asukkaalle metroaseman läheisyyteen. Kaupunkiuudistusta on valmisteltu kahdella isolla kaavamuutoksella. Muutos tuo rakentamista uusille tonteille viheralueiden reunoille. Samassa yhteydessä parannetaan alueen puistoja, aukioita, liikenneyhteyksiä sekä julkisia että kaupallisia palveluita. Tavoitteena on parantaa Meri-Rastilan viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.
Kaupunkiuudistumisen myötä nykyisen koira-aitauksen viereen on esitetty voimassa olevan asemakaavan mahdollistavaa asuinrakentamista. Puistosuunnitelmassa esitetyllä kaavan mukaisella uudella sijainnilla varmistetaan suositeltu vähimmäisetäisyys koira-aitauksesta asuintaloihin. Koira-aitaus sijoittuu Haruspuistoon asemakaavassa osoitettuun kohtaan Rikipolun varrelle lähelle Rikipolun ja Halkaisijanpolun risteystä. Suunnitteluratkaisujen tavoitteena on tehdä viihtyisä, turvallinen ja kestävä koirien ulkoilualue.
Haruspuiston koira-aitauksen kanssa on samaan aikaan suunniteltu ja vuorovaikutettu katuja sekä koko Haruspuistoa. Katusuunnitelmat ja puistosuunnitelma esitellään 3.12.2024 Kaupunkiympäristölautakunnassa. Osa alueen kaduista hyväksytään maankäyttöjohtajan toimesta.
Haruspuistossa on havaittu lahokaviosammalta. Faunatica on laatinut vuonna 2020 Vuosaaren alueelle lahokaviosammalselvityksen. Puistossa tehtyjen löydösten ei ole katsottu olevan Vuosaaren mittakaavassa merkittäviä ja kartoituksen mukaan esiintymiä ei ole koira-aitauksen kohdalla. Asiasta on keskusteltu myös ympäristöpalvelun asiantuntijan kanssa. Puiston nykyiset maapuut säilytetään ja puistoon sijoitetaan kaadettavien puiden runkoja lahopuiksi.
Haruspuisto sijaitsee liito-oravan elinalueen ulkopuolella.
Poistettavat puut jätetään puistoon lahopuuksi.
Suunnitelma
Koira-aitauksessa on erilliset osiot isoille ja pienille koirille. Molemmissa osioissa on erillinen sisäänkäyntieteinen, penkkejä, siivousvälineteline, syväkeräyssäiliö ja valaistus. Aitauksen sisäpuolelle ei istuteta uusia kasveja kovan kulutuksen takia. Koira-aitauksen ulkopuolelle istutetaan puita ja pensaita näkösuojaksi ja kasvillisuuden monimuotoisuuden lisäämiseksi. Nykyinen metsänpohja ja lahopuut säilytetään. Sisäänkäyntien ja penkkien läheisyydessä pintamateriaalina on kivituhka sekä sorasta ja puunkuorihakkeesta tehty tassunalustaseos.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6364/2 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta VIO 6364/2 (liite 1).
Koira-aitaus on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Koira-aitauksen ulkopuolisiin osiin perustetaan niittyä tukemaan alueen niittyverkostoa. Aitausta rajaamaan istutetaan paikoin monilajisia pensaita. Uusia puita lisätään aitauksen ulkopuolelle tuleville niittyalueille.
Puistossa on lahokaviosammaleen esiintymiä. Puiston nykyiset maapuut säilytetään ja puistoon sijoitetaan kaadettavien puiden runkoja lahopuiksi.
Tulevan aitauksen kohdalla olevat koepuuistutukset siirretään aitauksen ulkopuolelle.
Haruspuistossa pääosa hulevesistä johdetaan painanteisiin, jotka viivyttävät hulevesiä. Lisäksi osa puiston vesistä kuivatetaan sadevesikaivoin johtamalla vedet viemäriverkostoon.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Puistosuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla sekä Vuotalon aulassa 29.5.−18.6.2024 välisen ajan. Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 11.6.2024 verkkotilaisuutena Teams-palvelun kautta. Esilläolosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu kirjeellä alueen sidosryhmille, kaupungin verkkosivuilla sekä Vuosaari-lehdessä. Lisäksi alueen kiinteistöille jaettiin tiedotekirje.
Esilläolon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3). Palautteita saatiin 11 kappaletta.
Kustannukset ja aikataulu
Puistosuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 165 000 euroa, 65 euroa/m² (alv 0 %).
Koira-aitauksen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 3500 euroa (alv 0 %).
Koira-aitauksen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan mukaisen puiston rakentamisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Detta beslut publicerades 13.11.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084