Palvelukokonaisuuksia seuraavan tason organisaatio, operatiivisen johtamisrakenteen muutos, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palvelukokonaisuuksia seuraavan tason organisaatioiden operatiivisen johtamisrakenteen muutoksesta

Nämnden för fostran och utbildning

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta, perusopetuksen palvelukokonaisuutta, ruotsinkielisten palveluiden palvelukokonaisuutta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiot ovat 1.1.2025 lukien seuraavat:

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus

1.-7.2 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alueelliset palvelut (1-4, 5, 6, 7.1 ja 7.2).

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alueelliset palvelut tuottavat varhaiskasvatusta ja antavat esiopetusta alueilla sekä tuottavat perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa.

8. Varhaiskasvatuksen pedagogisen asiantuntijatuen ja yksityisen varhaiskasvatuksen palvelut

Palvelu vastaa kaupunkitasoisesti yksityisen hoidon tuella toimivan yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja neuvonnasta, suomen- ja muun kuin ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta sekä neuvonnasta ja seurannasta.

Palvelu tukee päiväkoteja niiden pedagogisessa työssä kuten varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisessa ja kehittämisessä sekä oppimisen tuen asioissa. Lisäksi palvelussa hoidetaan muun ydintoiminnan tuen järjestäminen.

9. Varhaiskasvatuksen tukipalvelut

Palvelu vastaa toimialan suomenkielisen ja ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjaukseen, asiakasmaksuihin ja varhaiskasvatusyksiköiden nopeaan sijaisapuun liittyvistä palveluista.

Perusopetuksen palvelukokonaisuus

1.-7. Perusopetuksen alueelliset palvelut (1-7).

Perusopetuksen alueelliset palvelut antavat perusopetuslain mukaista opetusta alueilla.

8. Esi- ja perusopetuksen opiskeluhuollon palvelut

Palvelu tuottaa esi- ja perusopetuksessa toteutettavan yhteisöllisen ja yksilöllisen opiskeluhuoltopalvelun yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Palveluun kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin perusopetukseen ja esiopetukseen sekä osin yksityisille ja valtion kouluille ja yksityisille päiväkodeille, joissa järjestetään esiopetusta ja palvelu tekee yhteistyötä niiden kanssa opiskeluhuollossa.

9. Perusopetuksen vapaa-ajan palvelut

Vapaa-ajan palvelut vastaavat kaupunkitasoisesti suomen- ja ruotsinkielisille koululaisille aamu- ja iltapäivätoiminnan, kerho- ja harrastustoiminnan sekä kehitysvammaisten ja autististen koululaisten loma-ajan toiminnan palvelujen tuottamisesta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi palvelu vastaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksuihin liittyvistä palveluista.

10. Perusopetuksen pedagogisen asiantuntijatuen palvelut

Palvelu tukee kouluja niiden pedagogisessa työssä kuten opetussuunnitelman toteuttamisessa ja kehittämisessä sekä oppimisen tuen asioissa. Lisäksi palvelussa hoidetaan muun ydintoiminnan tuen järjestäminen.

Ruotsinkielisten palveluiden palvelukokonaisuus jakautuu neljään palveluun

1. Varhaiskasvatus

Palvelu vastaa sisällöllisesti suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sisältöä. Lisäksi palvelu vastaa ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta.

2. Perusopetus

Palvelu vastaa sisällöllisesti suomenkielisen perusopetuksen sisältöä lukuun ottamatta sitä, että oppilashuolto sisältyy palveluun. Ruotsinkielisessä perusopetuksessa ei myöskään ole aluejakoa.

3. Vapaa sivistystyö ja lukiokoulutus

Palvelu vastaa sisällöllisesti pääosin suomenkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen palvelujen sisältöä lukuun ottamatta sitä, että palveluun sisältyy opiskelijahuolto sekä nuorten työpajatoiminta.

Palvelua johtava viranhaltija toimii samalla Helsingin kaupungin ruotsinkielisen työväenopiston rehtorina.

4. Asiantuntija- ja toimistopalvelut

Asiantuntija- ja toimistopalvelut tuottavat palvelukokonaisuuden toimisto-, jaosto- ja asiantuntijapalvelut.

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus jakautuu neljään palveluun

1. Lukiokoulutus

Lukiokoulutuspalvelu järjestää suomenkielistä nuorten ja aikuisten lukiokoulutusta valtakunnallisine erityistehtävineen kaupungin ylläpitämissä lukioissa. Lisäksi palveluun kuuluu lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille ja muille vieraskielisille

2. Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus -palvelu järjestää suomenkielistä ammatillista perus- ja lisäkoulutusta oppilaitos- ja oppisopimusmuotoisena. Näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta ja näyttötutkintoja järjestetään perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Lisäksi palveluissa järjestetään tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA), perusopetuksen opintoja, avoimia ammatillisia opintoja ja nuorten työpajatoimintaa sekä muuta tutkintoon johtamatonta ammatillista lisäkoulutusta.

3. Vapaa sivistystyö

Palvelu järjestää suomenkielisen vapaan sivistystyön palveluita.

4. Toisen asteen opiskeluhuollon palvelut

Toisen asteen opiskeluhuollon palvelut tuottaa yhteisöllisen ja yksilöllisen opiskeluhuoltopalvelun yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Palveluun kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin oppilaitoksille ja osin yksityisille ja valtion oppilaitoksille ja palvelu tekee yhteistyötä niiden kanssa opiskeluhuollossa.

Esittelijän perustelut

Esitetyt muutokset

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus

Nykyistä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiota esitetään 1.1.2025 alkaen muutettavaksi siten, että alueelliset palvelut 5.1 ja 5.2 yhdistetään yhdeksi alueelliseksi palveluksi 5.

Yksityinen varhaiskasvatus ja kasvun ja oppimisen tuki -palvelun (8.) nimi esitetään muutettavaksi palvelun sisältöä paremmin kuvaavaksi siten, että se on Varhaiskasvatuksen pedagogisen asiantuntijatuen ja yksityisen varhaiskasvatuksen palvelut.

Palvelun tehtäviin siirretään toimialan yhteisten palvelujen kehittämispalveluista palvelukokonaisuuden operatiivista johtamista tukevia pedagogisia tehtäviä, joita ovat kasvun ja oppimisen tuen ohjaus, tuki ja kehittäminen sekä palvelun muun ydintoiminnan tuen järjestäminen, kuten varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmat sekä monikielisten lasten ja perheiden ohjaus ja tuki.

Ohjausta, neuvontaa ja seurantaa tehdään yhteistyössä varhaiskasvatusalueiden ja kehittämispalveluiden asiantuntijoiden kanssa.

Lisäksi palvelukokonaisuuteen esitetään perustettavaksi uusi palvelu 9. Varhaiskasvatuksen tukipalvelut. Palvelu vastaa toimialan suomen- ja ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjaukseen, varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin ja varhaiskasvatusyksiköiden nopeaan sijaisapuun liittyvistä palveluista.

Muilta osin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatio säilyy ennallaan.

Perusopetuksen palvelukokonaisuus

Nykyistä perusopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiota esitetään 1.1.2025 alkaen muutettavaksi siten, että palvelukokonaisuuteen perustetaan uusi palvelu 10. Perusopetuksen pedagogisen asiantuntijatuen palvelut

Palvelun tehtäviin siirretään toimialan yhteisten palvelujen kehittämispalveluista palvelukokonaisuuden operatiivista johtamista tukevia pedagogisia tehtäviä, joita ovat palveluun ohjaus, oppimisen tuen suunnittelu, toteuttamisen tuki ja kehittäminen sekä palvelun muun ydintoiminnan tuen järjestäminen, kuten opintojen ohjaus, opetussuunnitelmat, monikielisten oppijoiden opiskelu, oman äidinkielen ja uskonnon opetusjärjestelyt sekä osaltaan perusopetuksen tietojärjestelmien kehittäminen.

Ohjausta, neuvontaa ja seurantaa tehdään yhteistyössä perusopetusalueiden ja kehittämispalveluiden asiantuntijoiden kanssa.

Muilta osin perusopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatio säilyy ennallaan.

Ruotsinkielinen palvelukokonaisuus

Ruotsinkielisten palveluiden palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiota ei muuteta.

Lukio- ammatillinen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus

Lukio- ammatillinen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiota ei muuteta.

Perustelut esitetyille muutoksille

Muutoksen tavoitteena on uudistaa johtamisrakenteita tukemaan Koulutus 2030 tavoitteiden toteutumista. Tavoitteena on selkiyttää suurpiirirakennetta ja aluetason johtamista sekä vahvistaa palvelu- ja tilaverkon kokonaisuuden johtamista. Johtamisrakenteen muutoksen myötä johtaminen selkiytyy ja johtamisen resursseja lisätään.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palveluiden yhteen toimimisen lisäksi, tulee tehdä tiivistä yhteistyötä muiden lapsi- ja perhepalveluiden kanssa. Tässä yksi keskeinen tarkastelualue kaupungissa on suurpiiritaso. Muutoksessa palveluverkkotyössä saavutetaan selkeämpää kokonaisuutta suurpiiritasolla, kun suunnittelua ei tehdä pienempiin alueisiin erikseen. Malli mahdollistaa selkeän työnkuvan ja parityöskentelyn varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aluepäälliköille.

Varhaiskasvatuksessa muutoksena aiempaan on pilotti, jossa johtamisen resurssia lisätään, jolloin kahdella isommalla varhaiskasvatuksen alueella on päällikön johtamistyön tukena apulaispäällikkö. Johtamisen resurssi nykyiseen verrattuna ei laske, vaan pysyy koillisella samana ja läntisellä kasvaa. Tehtävien kokonaisuutta ja jakoa suunnitellaan, rakennetaan ja sitä arvioidaan yhteistoiminnallisesti alueiden kanssa. Pilotoinnin kautta rakentuu isompien alueiden johtamiseen varhaiskasvatuksessa malli, jota arvioidaan ja käytetään vastaamaan kaupungin kasvuun ja alueiden kehittymiseen.

Muutoksen myötä kuntalaiset saavat palvelunohjaukseen ja asiakaslaskutukseen liittyvän avun ja tuen selkeämmin suoraan palvelukokonaisuudesta.

Uudessa mallissa suoraan palvelutoimintaan kohdistuva kehittäminen, asiantuntijatyö ja operatiivinen tuki tulevat lähemmäksi toimijoita ja toimintaa, osaksi palvelukokonaisuuksia, jolloin vuorovaikutus päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kanssa lisääntyy.

Toimialatason kehittäminen on jatkossakin toimialan yhteisissä palveluissa. Kehittämistyö ja täydennyskoulutus ovat yhdenmukaisia ja vaikuttavia, vastaten yksiköiden tarpeisiin. Muutoksessa halutaan säilyttää ja edelleen vahvistaa opinpolun kokonaisuutta. Tähän katsotaan kehittämispalveluiden ja palvelukokonaisuuksien välillä toimivat rakenteet ja työtavat.

Yhteistoiminta

Esitystä uudesta johtamisrakenteesta on käsitelty kevään kuluessa laajasti palvelukokonaisuuksien ja toimialan yhteisten palvelujen keskustelutilaisuuksissa ja yhteistoiminnallisissa kuulemisissa sekä toimialan henkilöstötoimikunnassa. Muutoksen käsittely jatkui elokuussa henkilöstön yhteistoiminnallisissa keskusteluissa.

Muutossuunnitelmaa ja päätösesitystä on käsitelty yhteistoiminnallisesti ajalla 16.4.-30.8.2024.

Henkilöstötoimikunta on todennut yhteistoiminnan toteutuneeksi 2.9.2024.

Voimassa oleva varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen, perusopetuksen ja ruotsinkielisten palveluiden sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatio

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus

1.-7.2 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alueelliset palvelut (1-4, 5.1, 5.2, 6, 7.1. ja 7.2).

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alueelliset palvelut tuottaa varhaiskasvatusta ja antaa esiopetusta alueilla. Alueellisia palveluita on yhdeksän.

8. Yksityinen varhaiskasvatus ja kasvun ja oppimisen tuki

Yksityinen varhaiskasvatus ja kasvun ja oppimisen tuki -palvelu vastaa kaupunkitasoisesti yksityisen hoidon tuella toimivan yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja neuvonnasta, suomen- ja muun kuin ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta sekä keskitetysti kasvun ja oppimisen tuen ohjauksesta, neuvonnasta ja seurannasta yhteistyössä varhaiskasvatusalueiden ja kehittämispalveluiden asiantuntijoiden kanssa.

Perusopetuksen palvelukokonaisuus

1.-7. Perusopetuksen alueelliset palvelut (1-7).

Perusopetuksen alueelliset palvelut antaa perusopetuslain mukaista opetusta alueilla. Alueellisia palveluita on seitsemän.

8. Esi- ja perusopetuksen oppilashuollon palvelut

Esi- ja perusopetuksen oppilashuollon palvelut tuottaa esi- ja perusopetuksessa toteutettavan yhteisöllisen ja yksilöllisen oppilashuoltopalvelun yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Palveluihin kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin kouluille ja päiväkodeille sekä osin yksityisille ja valtion kouluille. Lisäksi palvelut tekee yhteistyötä niiden kanssa oppilashuollossa.

9. Perusopetuksen vapaa-ajan palvelut

Perusopetuksen vapaa-ajan palvelut vastaa kaupunkitasoisesti suomen- ja ruotsinkielisille koululaisille aamu- ja iltapäivätoiminnan, kerhoja harrastustoiminnan sekä kehitysvammaisten ja autististen koululaisten loma-ajan toiminnan palvelujen tuottamisesta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Ruotsinkielisten palveluiden palvelukokonaisuus jakautuu neljään palveluun

1. Varhaiskasvatus

Palvelu vastaa sisällöllisesti suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sisältöä. Lisäksi palvelu vastaa ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta.

2. Perusopetus

Palvelu vastaa sisällöllisesti suomenkielisen perusopetuksen sisältöä lukuun ottamatta sitä, että oppilashuolto sisältyy palveluun. Ruotsinkielisessä perusopetuksessa ei myöskään ole aluejakoa.

3. Vapaa sivistystyö ja lukiokoulutus

Palvelu vastaa sisällöllisesti pääosin suomenkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen palvelujen sisältöä lukuun ottamatta sitä, että palveluun sisältyy opiskelijahuolto sekä nuorten työpajatoiminta.

Palvelua johtava viranhaltija toimii samalla Helsingin kaupungin ruotsinkielisen työväenopiston rehtorina.

4. Asiantuntija- ja toimistopalvelut

Asiantuntija- ja toimistopalvelut tuottaa palvelukokonaisuuden toimisto-, jaosto- ja asiantuntijapalvelut.

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus jakautuu neljään palveluun

1. Lukiokoulutus

Lukiokoulutuspalvelu järjestää suomenkielistä nuorten ja aikuisten lukiokoulutusta valtakunnallisine erityistehtävineen kaupungin ylläpitämissä lukioissa. Lisäksi palveluun kuuluu lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille ja muille vieraskielisille.

2. Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus -palvelu järjestää suomenkielistä ammatillista perus- ja lisäkoulutusta oppilaitos- ja oppisopimusmuotoisena. Näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta ja näyttötutkintoja järjestetään perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Lisäksi palveluissa järjestetään tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA), perusopetuksen opintoja, avoimia ammatillisia opintoja ja nuorten työpajatoimintaa sekä muuta tutkintoon johtamatonta ammatillista lisäkoulutusta.

3. Vapaa sivistystyö

Palvelu järjestää suomenkielisen vapaan sivistystyön palveluita.

4. Toisen asteen opiskelijahuollon palvelut

Toisen asteen opiskelijahuollon palvelut tuottaa yhteisöllisen ja yksilöllisen opiskelijahuoltopalvelun yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Palveluun kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin oppilaitoksille ja osin yksityisille ja valtion oppilaitoksille ja palvelu tekee yhteistyötä niiden kanssa opiskelijahuollossa.

Toimivalta

Hallintosäännön 10 luvun 1 § 2 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta.

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Kati Laaksonen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 27051

kati.laaksonen@hel.fi