Aloituspaikat ja toimipaikat, suomenkielinen esiopetus, toimintavuosi 2025-2026

HEL 2024-012952
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös esiopetuksen toimipaikoista oppilaaksiottoalueittain ja vähimmäisryhmäkoko toimintavuodelle 2025-2026

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää esiopetuksen toimipaikoista ja vähimmäisryhmäkoosta toimintavuodelle 2025-2026 seuraavasti:

Kunnallisissa toimipaikoissa järjestettävä esiopetus

Suomenkielisen kunnalliset esiopetusta järjestävät toimipaikat oppilaaksiottoalueittain ovat liitteen 1 mukaiset.

Esiopetusta voidaan järjestää myös integroiduissa tai monivammaisten lasten erityisryhmissä tai lapsen tuen sitä edellyttäessä muussa lapsiryhmässä myös niissä päiväkodeissa, joita ei ole päätetty esiopetuksen toimipaikoiksi.

Kunnallisissa toimipaikoissa järjestettävässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 14 laskennallista esiopetukseen osallistuvaa lasta.

Perustellusta syystä esiopetusta voidaan järjestää myös pienemmälle ryhmälle. Tällaisia syitä ovat esiopetuksen järjestäminen ympäri vuorokauden auki olevassa päiväkodissa, kielikylpyesiopetus ja suomi-saame-kaksikielinen esiopetus. Vähimmäisryhmäkoko voi alittua maantieteellisistä erityissyistä, jos etäisyys muihin esiopetuksen toimipaikkoihin on pitkä, hankalien kulkuyhteyksien päässä tai ei tue lapsen opinpolun jatkumoa. Esiopetusryhmä voi olla pienempi osapäiväryhmässä, jossa lapset osallistuvat vain esiopetukseen. Esiopetusta voidaan antaa pienemmässä ryhmässä myös silloin, jos lapsi saa perusopetuslain mukaista erityistä tukea.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää siirtää toimivaltaansa siten, että varhaiskasvatuksen aluepäällikkö päättää esiopetuksen järjestämisestä oman alueensa osalta edellä mainituin perustein niissä toimipaikoissa, joissa ryhmäkoko on vähemmän kuin 14 laskennallista esiopetukseen osallistuvaa lasta.

Yksityisen palveluntuottajan järjestämä esiopetus

Yksityisen palveluntuottajan järjestämän esiopetuksen toimipaikoiksi ovat hakeneet liitteen 2 mukaiset päiväkodit.

Yksityinen palveluntuottaja voi järjestää esiopetusta, jos vähimmäisryhmäkoko täyttyy esiopetuksen hakuajan päätyttyä ja palveluntuottaja täyttää esiopetuksen järjestämisen kriteerit.

Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 7 esiopetukseen osallistuvaa lasta.

Vähimmäisryhmäkoko voi alittua pedagogisesti painotettuun, katsomukselliseen kasvatukseen tai kielipainotukseen perustuvassa esiopetuksessa silloin, kun esiopetuksesta on jatkumo samaa pedagogiikkaa, katsomusta tai kieliopetusta toteuttavaan perusopetukseen.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää siirtää toimivaltaansa siten, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päättää esiopetuksen järjestämisestä edellä mainituin perustein niissä toimipaikoissa, joissa ryhmäkoko on vähemmän kuin 7 esiopetukseen osallistuvaa lasta.

Esittelijän perustelut

Esiopetuksen toimipaikat oppilaaksiottoalueittain

Kunnallisissa toimipaikoissa järjestettävä esiopetus

Toimintavuonna 2025-2026 esiopetusta järjestetään 178 toimipaikassa (182 toimipaikkaa toimintavuonna 2024-2025). Esiopetuksen toimipaikkojen muutokset on kuvattu liitteessä 3. Pääsääntöisesti muutokset johtuvat alueille valmistuvista uudiskohteista tai alueen muuttuneesta väestörakenteesta, jolloin esiopetuksen toimipaikkoja ei tarvita yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Esiopetuksen toimipaikat määritellään esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden mukaisesti huomioiden alueiden asukasmäärien ennusteet. Jokaiselle esiopetuksen toimipaikalle on määritelty yhteistyökoulu. Samaan kouluun jatkavat lapset sijoittuvat pääsääntöisesti samaan esiopetuksen toimipaikkaan. Toimipaikat ovat mahdollisimman pysyvät, jotta lapsen opinpolku on selkeä, yhteistyö lähikoulun kanssa toteutuu ja polku on kuvattavissa myös huoltajalle.

Vuorohoitoa antavissa päiväkodeissa, kielikylpypäiväkodeissa, erityisryhmissä annettavassa esiopetuksessa ja suomi-saame-kaksikielisessä esiopetuksessa ei noudateta oppilaaksiottoalueita, vaan niihin voidaan osoittaa paikka ympäri Helsinkiä.

Yksityisen palveluntuottajan järjestämän esiopetuksen toimipaikat

Toimintavuodelle 2025-2026 yksityisen palveluntuottajan esiopetuksen toimipaikoiksi on hakenut 67 toimipaikkaa. Toimintavuodelle 2024-2025 esiopetuksen toimipaikaksi haki 66 yksityisen palveluntuottajan toimipaikkaa. Muutokset on kuvattu liitteessä 2.

Yksityiset palveluntuottajat ovat hakeneet esiopetuksen toimipaikaksi sähköisellä lomakkeella 9.-22.9.2024 välisenä aikana. Palveluntuottaja on liittänyt hakemukseen toimintavuotta 2025-2026 koskevan esiopetuksen toimintasuunnitelman, jos esiopetuksen toimipaikaksi haetaan ensimmäistä kertaa.

Yksityinen palveluntuottaja voi järjestää esiopetusta, mikäli esiopetuksen järjestämisen kriteerit täyttyvät. Vähimmäisryhmäkoon täyttyminen tarkastetaan yksityisen esiopetuksen hakuajan (8.-23.1.2025) jälkeen, jolloin toimipaikan oikeus järjestää esiopetusta vahvistetaan. Yksityinen palveluntuottaja voi järjestää esiopetusta myös muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä.

Vähimmäisryhmäkoko

Kunnallisessa toimipaikassa järjestettävän esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko

Kunnallisessa toimipaikassa järjestettävässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 14 laskennallista esiopetukseen osallistuvaa lasta. Vähimmäisryhmäkoko takaa lapselle riittävän vertaisryhmän sekä tukee kouluun jatkamista.

Yksityisen palveluntuottajan järjestämän esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko

Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 7 esiopetukseen osallistuvaa lasta. Päätöksessä määritellyissä poikkeustilanteissa ryhmäkoko voi alittua.

Yksityisen palveluntuottajan toimipaikat ovat usein pienempiä ja esiopetukseen osallistuvien lasten määrä on vähäisempi. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tällä päätöksellä päättämissä poikkeustapauksissa ryhmäkoko voi alittua, mutta esiopetuksessa tulee myös poikkeustilanteissa tavoitella vähintään seitsemän esiopetukseen osallistuvan lapsen ryhmäkokoa. Näin lapselle varmistetaan ryhmä, jossa hänellä on mahdollisuus vertaissuhteisiin ja esiopetuksen tavoitteiden täyttymiseen.

Esiopetuksen järjestäminen Helsingissä

Helsingissä esiopetusta annetaan enintään 190 toimintapäivänä ja
enintään 760 tuntia toimintavuodessa perusopetuksen toiminta-aikoina. Esiopetuksen päivittäinen toiminta-aika on neljä tuntia pääsääntöisesti klo 8.30-13.30 välillä. Vuorohoidossa esiopetusta voidaan järjestää klo 8.30-16.00 välisenä aikana. Esiopetuksen toimipaikka määrittelee esiopetuksen toiminta-ajan näiden aikojen puitteissa. Esiopetukseen kuuluva ruokailu on osa esiopetuksen
opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja lasketaan kuuluvaksi
esiopetuksen työmäärään.

Lapsivaikutukset

Jokaisella helsinkiläisellä lapsella on mahdollisuus osallistua esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkua. Esiopetuksella on tärkeä merkitys lapsen itsetunnon, sosiaalisten taitojen, tunnetaitojen ja matemaattisten sekä kielellisten valmiuksien vahvistamisessa. Esiopetuksen toimipaikan tulee löytyä mahdollisimman läheltä lapsen kotia ja hänen tulevaa kouluaan tai lapsen tuen edellyttäessä tarkoituksenmukaisimmasta toimipaikasta. Esiopetuksen aikana koulun kanssa tehdyllä yhteistyöllä tuetaan lapsen opinpolkua.

Föredragande

varhaiskasvatusjohtaja
Miia Kemppi

Mer information fås av

Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 22759

henrietta.suomalainen@hel.fi