Laakavuoren ala-asteen koulun toiminnan laajentaminen yhtenäiseksi peruskouluksi

HEL 2024-013057
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 10. / 73 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Laakavuoren ala-asteen koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2030 alkaen

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Laakavuoren ala-asteen koulu laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2030 alkaen. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että uudessa yhtenäisessä peruskoulussa aloittaa syksyllä 2030 vuosiluokat 1.–7., syksyllä 2031 vuosiluokat 1.–8. ja syksyllä 2032 vuosiluokat 1.–9.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä kaupungin strategiaan. Mellunkylän alueella toimii tällä hetkellä kuusi koulua, joista neljä on 1–6-luokkien koulua, yksi on 7–9-luokkien koulu ja yksi on yhtenäinen peruskoulu.

Alueen palveluverkon ja tilaverkon kehittäminen on kytketty toisiinsa. Tällä saavutetaan alueen lasten ja nuorten hyvä oppiminen sekä kasvu ja yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Palvelu- ja tilaverkon yhteinen suunnittelu mahdollistaa laadukkaat oppimisympäristöt ja monipuolisen tilojen käytön. Tilaratkaisuissa huomioidaan myös monitoimitaloperiaate, jolloin varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tilat ovat yhteiskäytössä. Samoja tiloja on alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää iltaisin ja viikonloppuisin.

Palveluverkkotarkastelun lähtökohta on huomioida alueen palveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapaino sekä näissä tekijöissä ennakoitavissa olevat muutokset. Koulut mitoitetaan palvelemaan oman oppilaaksiottoalueen asukkaita. Tavoitteena on koulutilojen tehokas käyttö. Laakavuoren ala-asteen koulun rakennushanke valmistuu tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2029 loppuun mennessä. Rakennushankkeessa valmistuu tilat noin 700 yhtenäisen peruskoulun oppilaalle. Samaan rakennukseen toteutetaan lisäksi tiloja varhaiskasvatukselle, nuorisopalveluille ja työväenopistolle sekä suurempi liikuntasali parantamaan kouluarjen lisäksi harrastamisen mahdollisuuksia alueella.

Laakavuoren ala-asteen koulun toiminnan laajentaminen tulee voimaan 1.8.2030 alkaen. Laakavuoren ala-asteen laajentuvassa uudessa yhtenäisessä peruskoulussa on syksyllä 2030 vuosiluokat 1.–7. ja koulu kasvaa lukuvuosittain yhdellä luokka-asteella. Niiden vuosiluokkien osalta, joita ei vielä ole uudessa yhtenäisessä peruskoulussa, lähikoulu on Helsingin yhteislyseo. Lukuvuonna 2031–2032 alueella asuvien oppilaiden lähikouluna on 1.–8. vuosiluokkien osalta Laakavuoren ala-asteen koulusta laajennettu yhtenäinen peruskoulu ja 9. vuosiluokkien osalta Helsingin yhteislyseo. Lukuvuonna 2032–2033 kaikkien alueella asuvien lähikouluna on Laakavuoren ala-asteen koulusta laajennettu yhtenäinen peruskoulu.

Yhtenäisessä peruskoulussa oppilaat saavat yhtenäisen koulupolun ja käyvät koko peruskoulun samassa koulussa ilman siirtymää 7–9 luokille. Oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti. Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1–9. Nykyisin Laakavuoren ala-asteen koulusta oppilaat jatkavat Helsingin yhteislyseon kouluun 7. luokalle, jolloin he joutuvat vaihtamaan koulua. Uudessa laajentuneessa peruskoulussa he voivat jatkaa koko koulupolkunsa.

Alueen oppilaaksiottoalueet tullaan muuttamaan siten, että oppilaaksiottoalueet vastaavat koulujen vuosiluokkia. Oppilaaksiottoalueiden valmistelu on aloitettu keväällä 2024 kokonaisuutena Vartiokylän ala-asteen koulusta laajennettavan yhtenäisen peruskoulun oppilaaksiottoaluemuutoksen kanssa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaosto päätti Vartiokylän ala-asteen koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2028 alkaen kesäkuussa 2024 (HEL 2024-007752). Oppilaaksiottoalueiden muuttamisessa tullaan huomioimaan alueen eriytymiskehityksen hillitseminen. Asia on käsitelty kasvatus- ja koulutuslautakunnan syyskuun kokouksessa (10.09.2024 § 249) ja merkitty tiedoksi kaupunginhallituksen 23.9.2024 pidetyn kokouksen pöytäkirjaan (15. / 586 §).

Lapsivaikutusten arviointi ja osallistaminen

Laakavuoren toiminnan laajentamisesta yhtenäiseksi peruskouluksi on kuultu koulun oppilaskuntaa, johtokuntaa, henkilöstöä ja oppilaiden huoltajia sekä alueen asukkaita. Asiasta on keskusteltu myös lähialueiden koulujen kanssa. Oppilaiden näkökulmasta koulun laajeneminen yhtenäiseksi peruskouluksi vaikuttaa olevan neutraalia, vaikkakin muutos joitakin oppilaita jännittää. Oppilaiden odotukset kohdistuivat ennen kaikkea liikkumisen mahdollisuuksiin, välitunteihin sekä tilojen ja pihan suunnitteluun.

Henkilökunta toivoo pääsevänsä aidosti mukaan suunnitteluun sekä pedagogiikan ja toimivuuden varmistamiseen uudessa yhtenäisessä peruskoulussa. Oppilaaksiottorajoja toivotaan suunniteltavan sekö sosioekonomisen taustan, että aluekoon tasaamisen näkökulman kautta. Lisäksi henkilökunta esitti toiveen, että oppilaaksiottorajojen suunnittelussa huomioidaan sosioekonomisen taustan tasaamisen näkökulma. Laakavuoren ala-asteen johtokuntaa on kuultu 30.9.2024, ja johtokunta toivoo ensisijaisesti tietoa rakennushankkeen etenemisestä sekä sopivista mahdollisuuksista osallistua ja vaikuttaa hankkeen edetessä.

Suunnitelmista laajentaa Laakavuoren ala-asteen koulun toiminta yhtenäiseksi peruskouluksi ja siihen liittyvistä oppilaaksiottoalueen rajojen muutoksista on kerrottu huoltajille vanhempainillassa 17.8.2024. Vanhempainilta järjestettiin lauantaina, jotta tavoitettaisiin huoltajia mahdollisimman laajasti. Huoltajia huolestutti koulun kasvaminen. Huoltajat pitivät kuitenkin kokonaisuudessaan uuden korttelitalon suunnitelmia hyvinä. Suunnitelmat on esitelty myös alueen asukkaille 11.9.2024 pidetyssä asukastilaisuudessa. Tilaisuudessa saatu palaute oli positiivista ja erityistä kiitosta sai alueen harrastus- ja liikkumismahdollisuuksien paraneminen.

Kun päätös tehdään hyvissä ajoin ennen sen toteutumista, voidaan yhtenäisen toimintakulttuurin luominen aloittaa ennen laajentumista yhdessä oppilaiden ja henkilöstön kanssa. Koulun tilasuunnittelun osalta palaute on ohjattu kouluhankkeen suunnittelua koordinoiville henkilöille huomioon otettavaksi mahdollisuuksien mukaan rakennushankkeen suunnittelussa. Koska rakennushankkeen suunnittelu on vasta käynnistymässä, on henkilökunnalla ja oppilailla mahdollisuus osallistua hankkeen suunnitteluun rakennushankkeiden osallistamiskäytänteiden mukaisesti.

Stäng

Detta beslut publicerades 05.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Mer information fås av

Katriina Aaltio, Perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 80937

katriina.aaltio@hel.fi

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378

viivi.snellman@hel.fi