Liikunnan avustusmäärärahat 2025, osittaminen, myöntämisperusteet ja hakuohjeet

HEL 2024-013931
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Liikunnan avustusten myöntämisen periaatteet ja hakuohje vuodelle 2025

Idrottssektionen

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päättää vuoden 2025 liikunnan avustusmuodoista sekä niiden myöntämisen ehdoista ja hakuajoista liitteenä olevan hakuohjeen mukaisesti.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päättää vuosittain liikunnan avustusmuodoista, avustusten myöntämisen ehdoista ja kriteereistä sekä hakuajoista. Liikunnan avustusten yksityiskohtaisempien kriteerien ja ehtojen lisäksi avustusten periaatteissa, myöntämisessä, käytössä ja selvittämisessä noudatetaan Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723) sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päättämiä (12.12.2023, § 178) toimialan yhteisiä avustusperiaatteita.

Liikunnan avustusten tarkoituksena on tukea liikuntaseurojen ja muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten pääasiassa helsinkiläisiin kohdistuvaa liikunnallista toimintaa. Liikunnan avustuksia myönnetään seurojen ja yhdistysten yleishyödylliseen toimintaan. Edelliset vaatimukset eivät koske tapahtuma-avustusta.

Liikunnan avustusmuodoiksi vuodelle 2025 esitetään seuraavia avustuksia:

Perustoiminnan avustaminen

  • Toiminta-avustus
  • Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustus
  • Starttiavustus

Olosuhteet

  • Tilankäyttöavustus
  • Clearing-avustus
  • Suunnistuskartta-avustus

Kohdeavustaminen

  • Tapahtuma-avustus
  • Kohdeavustus: turvallisemman seuratoiminnan edistäminen

Avustuskriteereihin tai niiden laskentaperusteisiin ei esitetä merkittäviä muutoksia vuodelle 2025. Keskeisin muutosesitys on kohdeavustuksen uudistaminen. Lisäksi vuonna 2024 aloitettua tapahtuma-avustuksen painotusta kaupunkiuudistusalueille esitetään jatkettavan vuodelle 2025.

Päätösesitys tukee Helsingin kaupunkistrategian tavoitteita ja toimialan yhteisiä avustusperiaatteita. Avustuksilla mahdollistetaan liikuntaseurojen ja muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten toimintaa. Vuosittain liikunnan avustusten piirissä on noin 300–350 liikuntaseuraa ja muuta liikuntaa järjestävää yhdistystä. Avustettavissa liikuntaseuroissa liikkuu aktiivisesti vuosittain yli 100 000 helsinkiläistä, joista noin 60–70 % on lapsia ja nuoria. Liikuntaseuroilla ja -yhdistyksillä on tärkeä rooli harrastusten tarjoajana Helsingissä.

Kun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen avustusvuotta koskevasta kaupungin talousarviosta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta tulosbudjetista, tekee liikuntajaosto alkuvuodesta 2025 päätöksen avustusmäärärahan osittamisesta eri avustusmuotoihin.

Kohdeavustuksen painopisteen uudistaminen

Liikunnan kohdeavustusta on myönnetty vuodesta 2021 alkaen. Avustuksen kohdentamista ja kriteereitä on päivitetty vuosittain. Vuoden 2025 kohdeavustuksia esitetään myönnettäväksi kehittämistyöhön, jolla edistetään lasten ja nuorten turvallisempaa harrastamista liikuntaseuroissa. Avustuksen tavoitteena on kehittää seuratoimintaa vastuullisemmaksi ja turvallisemmaksi.

Tutkimusten perusteella lapset ja nuoret kokevat vapaa-ajan harrastuksissa kiusaamista ja häirintää (Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa 2020, LIITU-tutkimus 2022 & 2016, Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022). Liikuntaharrastuksen on todettu internetin ja koulun jälkeen olevan todennäköisin paikka joutua kiusatuksi. LIITU-tutkimuksen (2016) mukaan 20 prosenttia 11-, 13- ja 15-vuotiaista nuorista kertoi kokevansa kiusaamista tai syrjintää liikuntaharrastuksessaan. Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksessa (2020) seksuaalista häirintää oli kokenut joka neljäs 9 000 vastaajasta. Häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen kohteeksi joutuvat useimmiten erilaiset vähemmistöryhmät sekä nuoret tytöt. Sosiaali- ja terveysministeriön lasten ja nuorten väkivaltakokemuksia koskevan selvityksen (2023) perusteella liikuntaharrastuksissa koetaan selvästi eniten henkistä väkivaltaa verrattuna muihin harrastusmuotoihin.

Helsingin kaupunkistrategian (2021–2025) mukaan kaupunki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Kaupungissa on nollatoleranssi kiusaamiselle, ja Helsingillä on selkeät, tutkimukseen perustuvat tavat puuttua häirintään ja syrjintään. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti (12.12.2023, § 178) täydentää toimialan yhteisiä avustusperiaatteita eettisillä periaatteilla, joissa huomioitiin fyysisen ja psyykkisen turvallisuuden edistäminen sekä mahdollisuus harrastaa turvallisemmassa tilassa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto puolestaan päätti (07.12.2023, § 28) nostaa vastuullisen ja eettisen toiminnan ja siihen sitoutumisen kaikkia avustusmuotoja koskevaksi ehdoksi.

Kohdeavustuksen uudella painopisteellä edistetään turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa toimintaympäristöä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua harrastustoimintaan ilman pelkoa kiusaamisesta, häirinnästä, rasismista tai muusta epäasiallisesta käytöksestä. Tarkoituksena on vahvistaa liikuntaseurojen kykyä edistää näitä periaatteita sekä varmistaa, että toiminta on linjassa edellä mainittujen kaupungin eettisten arvojen ja strategisten tavoitteiden kanssa.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön (luku 17, § 1) mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahan jakamisen periaatteet ja valvoo avustusperiaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston tehtävänä on päättää käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta, hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta sekä valvoa avustusten käyttöä (hallintosääntö luku 17, § 3).

Föredragande

liikuntapalvelupäällikkö
Tuuli Salospohja

Mer information fås av

Lari Vilkman, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37159

lari.vilkman@hel.fi

Janne Rissanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 50719

janne.rissanen@hel.fi

Miika Kyllönen, tiimiesihenkilö, puhelin: 09 310 38320

miika.kyllonen@hel.fi