Katusuunnitelma, Levankikuja 31976, Prammikuja 31977, Haruspolku 31980, Karavaanikatu 31981, Harbonkatu 31989, Meri-Rastila
Levankikuja, Prammikuja, Haruspolku, Karavaanikatu, Harbonkatu, katusuunnitelmat, Rastila, Meri-Rastila
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:
- Levankikuja suunnitelmapiirustus nro 31976/1 (liite 2)
- Prammikuja suunnitelmapiirustus nro 31977/1 (liite 4)
- Haruspolku suunnitelmapiirustus nro 31980/1 (liite 6)
- Karavaanikatu suunnitelmapiirustus nro 31981/1 (liite 8)
- Harbonkatu välillä Ole Kandelinin aukio−Hiidenmaankatu suunnitelmapiirustus nro 31989/1 (liite 10)
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualue on Meri-Rastilan kaupunkiuudistusaluetta. Kaupunkiuudistuksen keskeinen tavoite on alueen segregaatiokierteen ehkäiseminen mm. mahdollistamalla tasapainoinen asumisen hallintamuotojakauma. Alueen toiminnallisuutta ja arjen palvelujen toimivuutta ja laadukkuutta on tarkoitus vahvistaa. Kaupunkikuvaa, liikenteen turvallisuutta ja toimivuutta sekä kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuutta on tavoitteena parantaa.
Kadut ovat nykyisiä olemassa olevia katuja lukuun ottamatta Levankikujaa ja Prammikujan uutta luoteeseen jatkuvaa osuutta. Näillä uusilla katualueilla maankäytön kehittyminen ja sitä varten tehtävät liikenteelliset muutokset edellyttävät nykyisen kasvillisuuden poistamista. Suunnitelmissa uutta katuvihreää on esitetty mahdollisimman paljon reunaehdot huomioiden. Katusuunnitelmat perustuvat voimassa olevaan asemakaavaan nro 12570. Katusuunnitelmissa on huomioitu asemakaavan liiteaineistona ollut liikennesuunnitelma 6987. Katusuunnitelmilla mahdollistetaan asemakaavan nro 12570 mukainen rakentaminen.
Nyt hyväksyttävien katusuunnitelmien kanssa samaan aikaan suunniteltuja ja vuorovaikutettuja Meri-Rastilan tietä, Karavaanisiltaa, Retkeilijänkatua, Vuotietä, Torisiltaa, Märssykujaa, Meri-Rastilan kujaa, Fokkakujaa ja Fokkapolkua koskevat katusuunnitelmat päätetään erikseen lautakunnassa ja toisessa maankäyttöjohtajan päätöksessä. Alueen puistosuunnitelma (Haruspuisto) tuodaan päätöksentekoon vastaavassa aikataulussa kuin katusuunnitelmat.
Suunnitelma
Levankikuja katusuunnitelman piirustus nro 31976/1 (liite 2)
Levankikuja on uusi pihakatu, jonka länsipäästä on kulkuyhteys viheralueelle. Kadun päässä on myös tonttiajoliittymä tontille 54225/3. Kadun keskivaiheilla oleva puuton kohta mahdollistaa ajoneuvon kääntämisen. Kadun etelälaidalle rakennetaan korotettu istutusalue, johon istutetaan puita ja monimuotoista kasvillisuutta. Meri-Rastilan tien ja Levankikujan liittymä toteutetaan ylijatketun jalkakäytävän tyyppiratkaisun mukaisesti.
Prammikuja katusuunnitelman piirustus nro 31977/1 (liite 4)
Prammikuja on nykyinen tonttikatu, jota jatketaan kadun pohjoispäästä kohti luodetta jalkakäytävä-pyörätienä, jota pitkin huoltoajo on sallittu. Uuden katuosuuden eteläreunaan rakennetaan noin 1,2 metriä korkea tukimuuri, joka pitää tontin 54220/1 nykyisen pysäköintialueen paikoillaan. Tälle osuudelle rakennettaan myös korotettuja istutusalueita, joissa on monipuolista kasvillisuutta. Istutusalueen reunalla on penkkejä. Prammikujan itäreunalle toteutetaan kadunvarsipysäköintiä. Aukiomaiselta alueelta rakennetaan jalankulku- ja pyöräyhteys Haruspuistoon. Meri-Rastilan tien ja Prammikujan liittymä toteutetaan ylijatketun jalkakäytävän tyyppiratkaisun mukaisesti.
Haruspolku katusuunnitelman piirustus nro 31980/1 (liite 6)
Haruspolku on jalankululle sekä pyörä- ja huoltoliikenteelle varattu katuyhteys, joka päällystetään luonnonkivellä. Kadun itäpääty suljetaan autoliikenteeltä läpiajon ehkäisemiseksi. Kadun eteläreunaan istutetaan pensasistutuksia. Kadun alle tarvittava maanalainen kunnallistekniikka ei mahdollista riittävää kasvualustatilaa puiden istuttamiselle.
Karavaanikatu katusuunnitelman piirustus nro 31981/1 (liite 8)
Karavaanikatu on nykyinen tonttikatu. Kadun etelä-pohjoissuuntaiselta osalta poistetaan yhdet ajokaistat kadun keskisaarekkeen molemmin puolin ja tilalle rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet. Nykyinen puusto säilytetään.
Leirintäalueen sisäänajon edustalla katua muutetaan paikalliskatumaisemmaksi poistamalla yksi ajokaista ja siirtämällä pyöräliikenne ajoradalle. Samalla alueelle saadaan uusi puurivi.
Harbonkatu välillä Ole Kandelinin aukio−Hiidenmaankatu katusuunnitelman piirustus nro 31989/1 (liite 10)
Harbonkadun muutokset liittyvät uuden tontin 54245/1 rakentamiseen. Pysäköintipaikat muutetaan ajoradan suuntaisiksi ja Saarenmaankatua vastapäätä rakennetaan huoltopaikka päiväkodin logistiikkaliikennettä varten. Kadun itäpuolelle rakennetaan jalkakäytävä, jota pitkin pääsee päiväkodin pääovelle. Kadulle istutetaan uudet puut, kun vanhoja puita joudutaan poistamaan muuttuvan maankäytön ja pysäköintiratkaisujen vuoksi.
Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31976/1 (liite 1), nro 31977/1 (liite 3), nro 32180/1(liite 5), nro 32181/1 (liite 7) ja 31989/1 (liite 9). Koostepiirustus on liitteenä 11.
Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 29.5.−18.6.2024 välisen ajan. Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 11.6.2024 verkkotilaisuutena Teams-palvelun kautta. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Vuosaari sanomalehdessä.
Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä nro 12.
Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 9.−22.10.2024 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.
Muistutuksen käsittely
Suunnitelmista ei ole jätetty muistutuksia.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 2 600 000 euroa (alv 0% ). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:
yht. euroa (alv. 0 %) | euroa/m² (alv. 0 %) | |
Levankikuja | 660 000 | 624 |
Prammikuja | 830 000 | 526 |
Haruspolku | 310 000 | 604 |
Karavaanikatu | 570 000 | 134 |
Harbonkatu | 230 000 | 103 |
Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 37 000 (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 6 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2026 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 09 04 01 kaupunkiuudistus/Meri-Rastila/kadut.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä
Detta beslut publicerades 26.11.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Jari Hurskainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 21378