Painotetun, kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen opinpolut suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2025 alkaen

HEL 2024-014536
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 86 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös painotetun, kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen opinpoluista suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2025 alkaen

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä liitteen 1 mukaiset painotetun opetuksen, laajamittaisen kaksikielisen opetuksen, englanninkielisen opetuksen ja kielikylpyopetuksen opinpolut 1.1.2025 alkaen.

Tällä päätöksellä kumotaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 26.10.2021 (§ 41) tekemä päätös.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt painotetun, englanninkielisen ja laajamittaisen kaksikielisen opetuksen sekä kielikylpyopetuksen opinpolut 26.10.2021 (§ 41). Opinpolulla tarkoitetaan sitä, että oppilas pystyy halutessaan jatkamaan 1. tai 3. luokalla aloittamaansa painotettua, englanninkielistä, laajamittaista kaksikielistä tai kielikylpyopetusta ilman uutta hakeutumista ja valintakoetta jaoston päättämässä koulussa siirtyessään 7. vuosiluokalle. Opinpolut on suunniteltu niin, että vuosiluokkien 1–6 koulusta on painotetun, laajamittaisen kaksikielisen tai englanninkielisen opetuksen jatkumo lähialueen vuosiluokkien 7–9 kouluun, jossa kyseistä opetusta on tarjolla. Yhtenäisissä peruskouluissa opinpolku kulkee ko. koulun sisällä perusopetuksen loppuun saakka.

Jaosto on 26.10.2021 (§ 41) tekemässään päätöksessä todennut, että opinpolkuja tarkistetaan aina tarvittaessa. Nyt tehtävällä päätöksellä tarkistetaan opinpolkuja seuraavasti:

1) 1.8.2025 aloittaa uusi laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti-opetuksen ryhmä Aleksis Kiven peruskoulussa. Tällöin syntyy uusi laajamittaisen kaksikielisen opetuksen opinpolku, joka kulkee Aleksis Kiven peruskoulussa koko perusopetuksen ajan.

2) 1.8.2024 aloitti uusi laajamittaisen kaksikielisen suomi-ruotsi-opetuksen ryhmä Pohjoismaisessa yhtenäiskoulussa. Tällöin syntyi uusi kaksikielisen opetuksen opinpolku, joka kulkee Pohjoismaisessa yhtenäiskoulussa koko perusopetuksen ajan.

3) 1.8.2025 Pakilan ala-asteen koulu ja Pakilan yläasteen koulu yhdistyvät Pakilan peruskouluksi. Pakilan ala-asteella alkanut musiikin opinpolku on jatkunut Pakilan yläasteen kouluun, mutta uuden koulun aloittaessa 3. luokalta alkavan musiikin painotetun opetuksen opinpolku kulkee jatkossa Pakilan peruskoulussa perusopetuksen loppuun saakka. Keväällä 2025 seitsemännelle vuosiluokalle siirtyvien oppilaiden opinpolku kulkee kuitenkin vielä Pakilan ala-asteen koulusta Pakilan peruskouluun.

4) 1.8.2025 Suutarilan ala-asteen koulu ja Suutarinkylän peruskoulu yhdistyvät Suutarilan peruskouluksi. Suutarilan ala-asteella alkanut musiikin opinpolku on jatkunut Suutarinkylän peruskouluun, mutta uuden koulun aloittaessa 3. luokalta alkavan musiikin painotetun opetuksen opinpolku kulkee jatkossa Suutarilan peruskoulussa perusopetuksen loppuun saakka. Keväällä 2025 seitsemännelle vuosiluokalle siirtyvien oppilaiden opinpolku kulkee kuitenkin vielä Suutarilan ala-asteen koulusta Suutarilan peruskouluun.

Muilta osin opinpolut säilyvät aiemman päätöksen mukaisina. Opinpolut on kuvattu liitteessä 1.

Lapsivaikutusten arviointi

Painotetun, englanninkielisen, laajamittaisen kaksikielisen sekä kielikylpyopetuksen opinpolut on luotu siksi, että niiden avulla varmistetaan oppilaan mahdollisuus jatkaa aloittamiaan opintoja siirtyessään alaluokilta yläluokille. Yhtenäisten peruskoulujen sisällä opetus jatkuu luontevasti, kun koulu pysyy samana, mutta ala-asteen koulusta yläasteen kouluun tai yhtenäiseen peruskouluun siirryttäessä koulu vaihtuu. Opinpolkujen avulla varmistetaan ala-asteen kouluissa opiskelevien oppilaiden yhdenvertaisuus yhtenäisten peruskoulujen oppilaiden kanssa, kun koulun vaihtuessa oppilas pääsee jatkamaan jo aloittamaansa painotettua, englanninkielistä, laajamittaista kaksikielistä tai kielikylpyopetusta opinpolun mukaisessa koulussa ilman erillistä hakeutumista ja mahdollista valintakoetta. Nyt vahvistettavat uudet opinpolut varmistavat opinpolun jatkumon myös Pohjoismaisen yhtenäiskoulun suomi-ruotsi-opetuksen ja Aleksis Kiven peruskoulun suomi-englanti-opetuksen oppilaille sekä Pakilan peruskoulun ja Suutarilan peruskoulun painotetun musiikin opetuksen oppilaille.

Kun painotetun, englanninkielisen, laajamittaisen kaksikielisen tai kielikylpyopetuksen 1. tai 3. luokalta aloittaneet oppilaat pääsevät jatkamaan opiskelua ko. opetuksessa oman opinpolun mukaisessa koulussa ilman erillistä hakeutumista ja mahdollista valintakoetta, samalla heikkenevät sellaisten oppilaiden mahdollisuudet päästä ko. opetuksen ryhmiin ko. kouluihin, jotka hakeutuvat opetukseen opinpolun ulkopuolelta, kun ryhmä täyttyy pääosin opinpolun jatkajista. Opinpolun jatkoryhmiin jää kuitenkin vuosittain myös vapaita paikkoja, jotka ovat kaikkien kiinnostuneiden oppilaiden haettavissa. Lisäksi 7. luokalta alkaa useita kokonaan uusia painotetun, englanninkielisen ja laajamittaisen kaksikielisen opetuksen ryhmiä, joiden paikkoja kaikki halukkaat voivat hakea. Painotetun, englanninkielisen, laajamittaisen kaksikielisen tai kielikylpyopetuksen 1. tai 3. luokalta aloittaneet oppilaat voivat kuitenkin 7. luokalle siirtyessään myös halutessaan hakeutua muuhun kuin oman opinpolkunsa mukaiseen vaihtoehtoon, jolloin he ovat samalla viivalla kaikkien muiden hakijoiden kanssa.

Toimivalta

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 mom. 2 kohdan mukaan suomenkielisen ja ruotsinkielisen jaoston tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perusteista.

Perusopetuslain 6 §:n mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan. Oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan osoittamaan kouluun. Jos opetuksessa noudatetaan opetussuunnitelmaa, jossa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta, voidaan oppilaita otettaessa käyttää myös oppilaan taipumuksia edellä tarkoitettuun opetukseen osoittavaa koetta. Valintaperusteista ja -kokeesta tulee ilmoittaa etukäteen. Kunta voi päättää, että sen järjestämään opetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia. Oppilaaksiotossa on noudatettava yhdenvertaisia valintaperusteita.

Stäng

Detta beslut publicerades 27.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

vs. perusopetusjohtaja
Taina Tervonen

Mer information fås av

Anni Holopainen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27385

anni.holopainen@hel.fi