Vahingonkorvaus, esinevahinko, 9.10.2024, Katajanokan venekerhon idänpuoleisen laiturin pää
Vahingonkorvausvaatimus koskien esinevahinkoa
Päätös
Liikuntajohtaja hylkää hakijan tekemän vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on toimittanut 25.11.2024 päivätyn vahingonkorvausvaatimuksen Helsingin kaupungille. Hakijan mukaan hakijan vene vaurioitui 9.10.2024 klo 18-24 Katajanokan venekerhon idänpuolisen laiturin päässä. Laiturin pää oli ollut laho ja siihen kiinnitettiin venekerhon toimesta knaapit puuruuveilla, mutta ne olivat liian lähellä toisiaan. Tämän johdosta 10.10.2024 hakija totesi tullessaan veneelle, että knaapi oli irronnut ja vene oli vaurioitunut. Hakija vaatii Helsingin kaupungilta korvausta esinevahingosta aiheutuneista kustannuksista eli vakuutuksen omavastuun osuuden yhteensä 450 euroa. Hakija on toimittanut selvityksen asian osalta.
Vahingonkorvausoikeudessa lähtökohtana on se, että jokainen joutuu kantamaan kärsimänsä vahingon haitalliset seuraukset itse, ellei jokin erityinen peruste oikeuta korvauksen saamiseen toiselta. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Tuottamuksella tarkoitetaan esimerkiksi huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Lisäksi vahingonkorvausvastuu edellyttää teon syy-yhteyttä tapahtuneeseen vahinkoon. Eli voidaan todeta, että vahinko on tapahtunut tietyn teon tai laiminlyönnin seurauksena.
Vahingonkorvausvaatimuksen kohteena oleva laiturialue on vuokrattu Katajanokan Venekerho ry:lle vapaa-ajan veneily- ja venesatamatoimintaan. Sopimuksen 7 kohdan mukaisesti Katajanokan venekerho on velvollinen pitämään vuokrakohteen ja sillä olevat rakenteet hyvässä kunnossa sekä noudattamaan Helsingin kaupungin vuokrakohteen hoidosta antamia määräyksiä. Kaupunki huolehtii sopimuksen 9 kohdan mukaisesti laiturialueen sekä niille toteuttamiensa rakenteiden ja laitteistojen kunnostamisesta käyttökuntoon kunkin kalenterivuoden kesäkuun 10. päivään mennessä, ellei toisin ole sovittu. Sopimuksen 17 kohdan mukaisesti laitureissa, niihin liittyvissä rakenteissa, varusteissa, kiinnityksissä ja laitteistoissa sekä muissa vastaavissa rakenteissa havaituista vaurioista tai vioista tulee Katajanokan venekerhon välittömästi tehdä ilmoitus kaupungille. Sopimuksen 20 kohdan mukaisesti venekerho korvaa kolmannelle osapuolelle aiheuttamansa vahingon.
Ulkoilupalveluilta saadun selvityksen mukaan Katajanokan venekerho ei ole vuotuisessa katselmuksessa, eikä sen jälkeen tehnyt ilmoitusta ko. kohtaan liittyvistä puutteista Helsingin kaupungille. Venekerho on jäsenensä toiveesta ja ilman kaupungille tehtyä ilmoitusta kiinnittänyt uuden knaapin reunapiiruun ilman ulkoilupalveluiden lupaa ja puuruuveilla, jotka eivät ole riittävän vahvoja pitämään knaapia paikallaan.
Helsingin kaupunki katsoo, että sen osalta ei voida katsoa tapahtuneen minkäänlaista huolimattomuutta tai laiminlyöntiä tapahtuneen vahingon osalta, eikä se näin ollen ole vastuussa vahingosta. Hakijan tulisi osoittaa korvausvaatimus Katajanokan venekerholle vastattavaksi.
Helsingin kaupungin hallintosäännön ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasäännön mukaisesti vahingonkorvauksesta päättää palvelukokonaisuuden johtaja.
Detta beslut publicerades 16.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Ari Maunula, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 87809
Kirsi Hietanen, lakimies, puhelin: 09 310 28007