Staden har utarbetat ”Principer för naturvård, del 1 Skogar” eftersom de gällande riktlinjerna för naturvård från 2011 är föråldrade. Stadsstrategin för 2021–2025 samt LUMO-programmets mål för 2021–2028 förutsätter också att riktlinjerna uppdateras för att motsvara nuläget och målen för att främja stadsnaturens mångfald och låta skogarna åldras naturligt.
Principerna för skötseln av Helsingfors skogar och planeringen av den har uppdaterats i enlighet med dessa riktlinjer.
Helsingfors utökar alltså systematiskt mångfalden i sina skogar och låter skogsområden åldras naturligt. Utöver dessa centrala mål beaktas också skogsområdenas betydelse som rekreationsområden och källor till hälsa och välbefinnande för stadsborna, möjligheterna att röra sig tryggt i skogarna samt de landskapsmässiga värdena. Principerna beaktar också skogarnas förmåga att klara av trycket från klimatförändringen, den förtätade staden och det ökande invånarantalet. En central utgångspunkt är att en skog med naturlig mångfald har en god förmåga att klara av förändringstryck som riktas mot den. För att främja målen har vi identifierat fjorton principer, för vilka vi presenterar en vision, skogsvårdsåtgärder som leder till den samt bakgrundsinformation.
Principerna för skogsvård gäller de skogar som Helsingfors äger i Helsingfors och inom andra kommuners område. Principerna styr planeringen av natur- och landskapsvården. För naturskyddsområden utarbetas alltid specifika vård- och användningsplaner. Inom andra kommuners områden beaktas också dessa kommuners markanvändningsplaner och andra bestämmelser som styr skötseln. Helsingfors har inga mål för ekonomisk avkastning av sina skogar. Principerna för skogsvård berör inte planeringen av markanvändningen.
Principer för naturvård, del 1 Skogar är tänkt att godkännas i maj 2024, varefter planeringen fortsätter med uppdatering av anvisningarna för naturvård. Vi önskar få respons på principerna för naturvård senast den 28 april 2024.
Principer för naturvård, del 1 Skogar (pdf, på finska)
Mer information respons:
Katriina Arrakoski, Helsingfors stad, stadsrums- och landskapsplaneringen, tfn 09 310 64382, katriina.arrakoski@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Aino Karilas, Sitowise Oy, tfn 0400 165 441, aino.karilas@sitowise.com(Länk öppnar standardprogram för e-post)