Poikkeamishakemus (54. kaupunginosa Vuosaari, Iso Villasaari, RN:o 1:52M601)
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä ********** ranta-alueen suunnittelutarvetta koskevan poikkeamishakemuksen seuraavilta osin:
- 86,5 k-m2 loma-asunnon rakentamisen
- 30,5 k-m2 rantasaunan rakentamisen
Poikkeaminen myönnetään seuraavilla ehdoilla:
Määräalalle valmisteilla olevan asemakaavan sallimaa kerrosalaa 117 k-m2 ei saa ylittää. Lasitettujen parvekkeiden tulee sisältyä myönnettyihin kerrosaloihin.
Hakija
********** (jättöpäivämäärä 17.05.2017)
Rakennuspaikka
54. kaupunginosan Vuosaaren Iso Villasaaressa sijaitsevalla tilalla RN:o 1:52, 54. kaupunginosa (Vuosaari), kiinteistössä 91-435-0001-0052, pinta-ala 0,39 ha, rekisteröity 22.7.2014.
Hakemus
Suunnittelutarvetta koskeva poikkeamishakemus on jätetty alun perin 6.10.2015. Hakemusta on nyt päivitetty vastaamaan tarkistettua asemakaavaehdotusta. Uudessa hakemuksessa rakentamisen määrää on hieman vähennetty, sekä saunarakennuksen rakennuspaikka on tarkistettu vastaamaan vireillä olevan asemakaavan kaavamääräyksiä.
Tarkoituksena on rakentaa 86,5 k-m2 suuruinen loma-asunto, sekä 30,5 k-m2 rantasauna ranta-alueelle, jolla ei ole asemakaavaa eikä sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.
Lisäksi on tarkoitus rakentaa lasitettuja terasseja 36 m2, sekä 32 m2 venevaja, joissa on kaavan tai rakentamistapaohjeiden mukaisten enimmäispinta-alojen ylityksiä.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että rakentamaan halutaan ryhtyä kesällä 2017 vireillä olevan asemakaavan mukaisesti, mutta asemakaava ei vielä ole saanut lainvoimaa. Halutaan varmistaa riittävä käytettävissä oleva aika rakennusten suunnitteluun ja hankkeen valmisteluun. Alueen asemakaava on ollut vireillä jo vuodesta 2007, joten poikkeamista haetaan alueen tarkoituksenmukaisen – tulevaa asemakaavaa noudattavan – rakentamisen mahdollistamiseksi. Nykyisen arvion mukaan asemakaava saa lainvoiman vasta aikaisintaan keväällä 2018 mikä tarkoittaa sitä, ettei rakennuslupaprosessia ehditä viedä läpi niin, että rakentamaan päästäisiin jo kesällä 2017. Tämä tuottaa kohtuutonta haittaa määräalan omistajalle, kun rakentaminen uhkaa jo toistamiseen lykkääntyä vuodella asemakaavan käsittelyn pitkittymisen vuoksi, vaikka juuri Isoon Villasaareen kohdistuvaa erityistä syytä olla vahvistamatta kaavaa ei ole.
Säännökset, joista poiketaan
Hakemus koskee ranta-aluetta, jolla on voimassa maankäyttö ja rakennuslain 72 §:n mukainen rakentamiskielto, koska ranta-alueella ei ole asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.
Lähtötiedot
Helsingin yleiskaavassa 2002 alue on osoitettu virkistysalueeksi, jossa loma-asuminen on sallittu.
Uudenmaan maakuntakaavassa alue on osoitettu virkistysalueeksi.
Helsingin uudessa yleiskaavaehdotuksessa (Ksv 7.6.2016) alue on osoitettu merellisen virkistyksen ja matkailun alueeksi. Aluetta kehitetään merkittävänä virkistys-, ulkoilu-, liikunta-, luonto- ja kulttuurialueena, joka kytkeytyy mantereen virkistys- ja viheralueisiin. Alue sisältää loma-asumista ja matkailua.
Alueella on vireillä asemaakaavan laatiminen. Tarkistettu asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä 7.4.2017 -8.5.2017. Kaavaehdotuksessa alue on osoitettu loma-asuntojen korttelialueeksi. Kaavaehdotuksessa on määräalalle merkitty rakennusoikeutta tehokkuuden e=0,03 mukaan 117 k-m2. Tontille saa loma-asunnon lisäksi rakentaa yhden enintään 40 k-m2:n erillisen saunarakennuksen, joka sisältyy rakennusoikeuteen. Kaava-alueella on laadittava erillinen tonttijako.
Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen 26 §:n mukaan rakennukset ja rakennelmat on sijoitettava vähintään 20 metrin päähän keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta.
Rakennuspaikka rajoittuu rantaan ja soveltuu loma-asunnon, sekä saunan rakentamiselle.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Alkuperäisestä poikkeamishakemus (6.10.2015) asiakirjoineen oli nähtävillä 6.-20.6.2016. Sen lisäksi hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston kirjeellä (30.5.2016). Heille oli varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei esitetty.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska suunniteltu rakentaminen soveltuu hyvin alueen maisemaan sekä ympäristöön. Loma-asuntojen sekä rantasaunan rakennuspaikat ovat riittävällä etäisyydellä rannasta eivätkä aiheuta haittaa rantamaisemalle.
Suunnitelma on voimassa olevan yleiskaavan tavoitteiden mukainen sekä valmisteilla olevan asemakaavan mukainen. Toimenpide soveltuu myös Helsingin uuden yleiskaavantavoitteisiin.
Haettu toimenpide voidaan myöntää, mikäli rakentamisen määrä ei ylitä valmisteilla olevassa kaavassa tai rakentamistapaohjeissa määriteltyä rakentamisen enimmäismäärää. Terassien määrää tulee vähentää siten, että hanke on kokonaisuudessaan asemakaavan mukainen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 72 § 1 ja 2 mom, 145 §, 171 §, 173 §, 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 § ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3 b
Rakennusvalvontataksa 2017, 8 §
Maksu
1000 euroa
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluttua päätöksen tiedoksisaannista.
Kuulutusteksti kirjaamoon
Detta beslut publicerades 08.12.2024
Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Henrik Ahola, arkkitehti, puhelin: 09 310 37202