Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelman hyväksyminen
Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelman
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelmasuunnitelma on osa laajempaa Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelmaa, joka hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 28.11.2017. Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelma perustuu siten edellä mainittuun hoito- ja kehittämissuunnitelmassa esitettyihin linjauksiin ja tavoitteisiin, joita ovat mm. alueen luontoarvojen turvaaminen, niittyalueiden ja reunametsien hoito.
Uutelan luonnonhoidon toteuttamissuunnitelman keskeisiä tavoitteita ovat:
- Alueen luontoarvojen säilyttäminen ja elvyttäminen
- Luonnon monimuotoisuuden lisääminen mm. vanhoja maatalouden perinne-biotooppeja, kuten niittyä, hakamaita ja lehdesniittyjä palauttamalla ja torjumalla vieraslajeja
- Asutuksen lähellä sijaitsevien reunametsien kenttäkerroksen elvyttäminen kasvillisuutta ja polkuverkostoa kehittämällä.
- Ulkoilumetsien elinvoimaisuuden, kerroksellisuuden ja sekapuustoisuuden turvaaminen
- Näkymien avaaminen
- Metsien reunavyöhykkeiden monipuolistaminen
- Reittien ja väylien turvallisuudesta huolehtiminen
Varsinaisia hakkuutoimenpiteitä on esitetty reilulle 23 hehtaarille eli 15 prosentille suunnitelman piirissä olevasta pinta-alasta, joka on noin yhteensä 145 hehtaaria. Ehdotetuista hakkuutöistä puolet on yksittäisten puiden poistoa, jossa tyypillisesti poimitaan isoltakin alueelta vain yksittäisiä puita.
Luonnonhoito kohdistuu Uutelassa sellaisille alueille, jotka ovat olleet jo aiemminkin hoidon piirissä. Esimerkiksi harvennukseen merkityille kuvioille on jo aiemmin tehty kertaalleen ensimmäinen harvennus tai taimikonhoito edeltävillä hoitokierroksilla. Lisäksi alueen keskiosan uudistamiseen merkityn kuvioryppään viereisiä kuvioita on aikaisemmalla hoitokierroksella uudistettu ja tätä uudistamisprosessia on nyt tarkoitus jatkaa pienaukoin. Lisäksi esitetyt toimenpiteet kohdistuvat siten, että eriasteiset suojelualueet, arvokkaat kasvikohteet tai puustoltaan iäkkäät tai runsaslahopuutoiset kohteet jäävät pääosin hakkuiden ulkopuolelle.
Vuorovaikutus
Suunnittelun pohjaksi laadittiin asukaskysely, johon kerättiin vastauksia sekä Kerro kartalla -internetpalvelussa että Uutelassa tehdyllä maastokyselyllä. Tämän lisäksi kyselyyn pystyi vastaamaan paperisella lomakkeella, joita oli saata-villa Vuosaaren lähiöasemalla ja rakennusviraston asiakaspalvelussa. Kerro kartalla -palvelu oli avoinna 26.9.–31.10.2016 ja maastokysely toteutettiin 3.–31.10.2016. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 341 henkilöä. Karttakysymyksiin saatiin vastauksia yhteensä 768 kappaletta. Kyselyssä kartoitettiin lähiasukkaiden ja alueen muiden käyttäjien näkemyksiä ja toiveita sekä tietoa alueen puutteista ja vahvuuksista.
Edellä mainitun laajemman vuorovaikutuksen lisäksi luonnonhoidon toteutus-suunnitelmasta pidettiin erillinen kommentointikierros, jossa Uudenmaan luonnonsuojeluyhdistys, Lintutieteellinen yhdistys Tringa ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys antoivat kommentteja suunnitelmaluonnoksesta. Kommentit koostuivat yleiskommenteista ja kuviokohtaisista kommenteista. Suunnitelmaan tehtiin muutoksia edellä mainittujen kommenttien perusteella. Lisäksi tämä suunnitelmaluonnos on oli netissä nähtävillä 29.1 – 1.2.2018 Myös metsäsuunnittelija ja luontoasiantuntija olivat tavattavissa Vuosaaren kirjastossa 6.2.2018, jolloin asukkailla oli mahdollisuus kommentoida suunnitelmaluonnosta.
Kustannukset ja aikataulu
Luonnonhoidon kustannukset ovat metsien hoidon osalta n. 85 000 euroa. Niittyjen hoidon ylläpitokustannukset ovet noin 22 000 euroa.
Detta beslut publicerades 06.04.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Antti Siuruainen, metsäsuunnittelija, puhelin: 09 310 75252