Puistosuunnitelman hyväksyminen, Tanhumäki

HEL 2019-005708
Ärendet har nyare handläggningar
§ 70

Tanhumäki, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5945/1, Oulunkylä

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Tanhumäen puistosuunnitelman nro VIO 5945/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puistosuunnitelma koskee Tanhumäen (suunnitelmapiirustus nro VIO 5945/1, liite 2) lähivirkistysalueen rakentamista. Voimassa olevassa asemakaavassa nro 12445 puisto on merkitty lähivirkistysalueeksi (VL). Suunniteltu lähivirkistysalue on voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Lähivirkistysalueen itäpuolella on kerrostaloalue. Lännessä alue rajautuu rakenettavaan kerrostaloon, Tuusulanväylään ja sen suojaviheralueeseen. Alueen eteläpuolella kulkee Käskynhaltijantie, ja pohjoisessa alue rajautuu rakenteilla oleviin asuinkerrostaloihin.

Lähivirkistysalue on pohjois-eteläsuuntaan pitkänomainen. Lähivirkistysalueelta pohjoiseen johtaa kapea puustoinen alue, joka liittää lähivirkistysalueen metsän Patolan pohjoispuoliseen isompaan yhtenäiseen metsäalueeseen. Lähivirkistysalueella on hyväkuntoisia puita sekä paikoin runsaasti vesakkoa. Pääpuulajeina ovat mänty, kuusi ja koivu. Alueen maasto on kallioinen ja kallio tulee esiin lakialueilla.

Alueen keskiosassa sijaitsee lounais-koillissuuntainen, muinaismuistolailla rauhoitettu, ensimmäisen maailmansodan aikainen tykkitie. Metsän keskiosassa kulkee etelä-pohjoissuuntainen polku.

Suunnitelma

Lähivirkistysalueelle on suunniteltu etelästä pohjoiseen kulkeva reitti, jonka linjaus osittain hyödyntää metsän keskiosassa olemassa olevaa polun pohjaa. Luoteiskulmasta on suunniteltu kevyenliikenteen yhteys Risupadontielle. Reitin eteläpää on asfalttipintainen yhdistetty jalankulku- ja pyöräreitti; pohjoispää kivituhkapintainen ja vain jalankululle osoitettu. Lähivirkistysalueen pohjoisosaan on jalankulun pääreitin lisäksi suunniteltu kapea lounais-koillissuuntainen hakepintainen polku Risupadontien suuntaan. Polun varrella sijaitsee pieni kalliorinne, johon on kulkua helpottamaan suunniteltu puinen kaide.

Tanhumäen lähivirkistysalue on pyritty suunnitelmassa säilyttämään metsäisenä. Puustoa poistetaan suunnittelualueen eteläosassa kerrostalojen väliin jäävältä kapealta osuudelta. Tilalle rakennetaan kevyen liikenteen reitti ja penkkejä sekä istutetaan pensaita ja pienikokoisia puita. Kerrostalojen läheisyyteen, vanhan tykkitien viereen, on suunniteltu pieni kuntoilupaikka, jossa on viisi erillistä kuntoiluvälinettä. Kuntoiluvälineet on valittu niin, että ne palvelevat monipuolista käyttäjäkuntaa, mukaan lukien iäkkäämmät ihmiset. Kuntoilupaikan alustana, ja tarvittavilta osin turva-alustana, käytetään haketta.

Alueen eteläosaan on osoitettu kerrostalon suuntainen pieni hulevesipainanne. Hulevesipainanteen eteläpäässä vedet kerätään hulevesikaivoon. Suunnittelualueen eteläisimpään osaan on suunniteltu sekajätteen keräykseen syväsäiliö

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta, joka on liitteenä 1

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 20.11.−4.12.2018 välisenä aikana.

Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin Oulunkylän yhteiskoululla tiistaina 20.11.2018. Tilaisuudessa saatiin palautetta liittyen Tanhumäen toiminnallisuuteen myös ikäihmisiä ajatellen. Tanssilavaa toivottiin palautettavaksi, mutta myös kuntoilupaikka sai kannatusta.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Rakennettavan lähivirkistysalueen koko on 10 770 m².

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 213 800 euroa (alv. 0 %).

Tanhumäen lähivirkistysalueen pohjoisosan metsäinen alue kuuluu hoitoluokkaan C1 ja eteläosan nurmipintainen alue kuuluu hoitoluokkaan A3.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 1 000 euroa/vuosi eli 0,2 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu talousarviossa 2019.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt, Jalankulun ja pyöräilyn väylät.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Detta beslut publicerades 26.06.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Haapanen
vs. maankäyttöjohtaja