Sääntöohjaus, hallintosäännön muuttaminen, Valtionperintöjen käyttö
Ändring av förvaltningsstadgan i fråga om användningen av arv som tillfallit staten
Beslut
Stadsfullmäktige godkände förvaltningsstadga för Helsingfors stad i enlighet med bilagan så att ändringarna träder i kraft 15.2.2020.
Framställningen stämmer överens med förslaget.
I förvaltningsstadgan föreslås en ändring som hänför sig till användningen av arv som tillfallit staten. Ändringen av förvaltningsstadgan går ut på att befogenheterna när det gäller användning av egendom som tillfallit staten genom arv och som överlåtits till staden läggs till sektornämndernas allmänna befogenheter och stryks bland social- och hälsovårdsnämndens särskilda befogenheter.
Stadsstyrelsen beslutade 13.1.2014 (§ 42) att ansökningsgrunden och användningsändamålet för dödsbomedel som tillfallit staten genom arv och som överlåtits till staden ska vara understöd som social- och hälsovårdsnämnden beviljar organisationer för verksamhet med vilken genomförandet av social- och hälsovårdssektorns gällande strategiplan stöds i syfte att minska hälso- och välfärdsskillnaderna mellan helsingforsare. Till social- och hälsovårdsnämndens särskilda befogenheter i 18 kap. 1 § i förvaltningsstadgan hör att social- och hälsovårdsnämnden, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, beslutar om eller godkänner grunder och gränser inom vilka en tjänsteinnehavare beslutar om användning av egendom som tillfallit staten genom arv och som den överlåtit till staden.
Med stöd av 5 kap. 1 § i ärvdabalken (40/1965) tillfaller arvet staten om det inte finns någon arvinge. I 5 kap. 2 § 1 mom. i ärvdabalken anges det att egendomen också kan överlåtas till den kommun där arvlåtaren sist var bosatt. Fast egendom kan även överlåtas till den kommun där egendomen finns. I statsrådets förordning om överlåtelse av egendom som tillfallit staten genom arv (1257/2007) ingår följande i 1 §: När egendom har tillfallit staten enligt ärvdabalken eller 63 § i självstyrelselagen för Åland (1144/1991), ska Statskontoret underrätta den kommun där arvlåtaren sist var bosatt om detta. När det gäller fast egendom ska det dessutom göras anmälan till den kommun där egendomen finns. Statskontoret skickar till kommunens registratorskontor en anmälan om varje dödsbo som står att söka. Detta sker genast när dödsboförvaltaren har lämnat en bouppteckning och uppgift om att ett dödsbo som tillfallit staten genom arv innehåller egendom. En delvis färdigt ifylld ansökningsblankett är fogad till anmälan. På ansökningsblanketten ska kommunen uppge något socialt eller kulturellt användningsändamål för den egendom som ansökan gäller. Statskontoret överlåter egendomen för detta ändamål. Enligt förvaltningsstadgan hör det till stadsjuristens befogenheter att ansöka om egendom som tillfallit staten genom arv och ta emot sådan egendom på stadens vägnar.
Helsingfors stadsfullmäktige godkände 19.6.2019 (§ 213) tyngdpunkter och målsättningar för Helsingfors välfärdsplan, i vilken arbetet med att främja välfärd och hälsa i Helsingfors har angetts ingående såsom samarbete mellan sektorerna och samarbete med tredje sektorn och med stadsborna. Ändringen av förvaltningsstadgan gör det möjligt att med medel som tillfallit staten genom arv tillgodose välfärdsplanens mål. När förvaltningsstadgan har ändrats fattar stadsstyrelsen beslut om ansökningsgrunderna och användningsändamålet för dödsbon som tillfallit staten genom arv och som överlåts till staden. Det är meningen att medel som tillfallit staten genom arv också i fortsättningen ska användas för kulturunderstöd.
Behandlingen i bokföringen av arv som tillfallit staten ändrades vid ingången av år 2019. Tidigare fanns arv som tillfallit staten på balanskontot och de togs inte upp som resultatpåverkande. Enligt bokföringsnämndens kommunsektions ändrade anvisningar har arv som tillfallit staten sedan ingången av år 2019 tagits upp under inkomster och utgifter. I 2018 års bokslut inkomstfördes i balansräkningen upptagna arv som tillfallit staten på budgetmomentet för social- och hälsovårdstjänster (5 10 01). I 2020 års budget är beloppet för understöd beviljade ur arv som tillfallit staten upptaget i bilaga 1 till budgeten, Understödsanslag och understödsmässiga ersättningsanslag i 2020 års budget. När förvaltningsstadgan har ändrats är det meningen att budgeteringspraxis ska revideras så att understödanslag ur arv som tillfallit staten anvisas i budgeten. Inkomsterna från arv som tillfallit staten följs upp, och utifrån inkomsterna beräknas det årligen i anslutning till budgetberedningen till vilket belopp sådana arv som tillfallit staten kan anvisas sektorn i form av anslag för understöd. Inom ramen för stadsstyrelsens allmänna befogenheter går det också vid behov att mitt under ett år genom ett separat beslut av stadsstyrelsen anvisa sektorerna anslag ur arv som tillfallit staten.
De ändringar som föreslås i förvaltningsstadgan beskrivs i bilaga 2. De har behandlats i stadgearbetsgruppen.
Förslag till ändringar i förvaltningsstadgan
I 10 kap. i förvaltningsstadgan, sektornämndernas allmänna befogenheter, föreslås 1 § 3 mom. få en ny punkt 9 om användning av egendom som tillfallit staten genom arv och som anvisats sektorn. I 18 kap. i förvaltningsstadgan, särskilda befogenheter i social- och hälsovårdssektorn, föreslås 1 § 1 mom. 2 punkten blir struken såsom onödig.
Kaupunginhallitus 13.01.2020 § 3
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy Helsingin kaupungin hallintosäännön liitteen mukaisesti siten, että muutokset tulevat voimaan 15.2.2020 alkaen.
Esittelijä
Lisätiedot
Riikka Henriksson, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25543
Detta beslut publicerades 11.02.2020
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.
Besvärsmyndighet
Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges:
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden i fråga får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.
Till besvärsskriften ska följande fogas:
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
Hos den som har inlett ett ärende som gäller sökande av ändring tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Föredragande
Mer information fås av
Riikka Henriksson, specialplanerare, telefon: 09 310 25543