Talousarvioaloite, lisää muovinkeräysastioita Helsingin kierrätyspisteille
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matias Pajulan talousarvioaloitteesta koskien muovinkeräysastioiden lisäämistä Helsingin kierrätyspisteille
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (jäljempänä HSY) hoitaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan ja Kirkkonummen kunnalliset jätehuollon tehtävät. Tuottajavastuun alaisten pakkausjätteiden (paperi/kuitu-, metalli, lasi ja muovipakkaukset) keräyksestä vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, jolla on Helsingissä 48 Rinkiekopistettä.
Jätelainsäädäntö on uudistumassa, jatkossa jätteiden erilliskeräysvelvoitteita lisättänee. HSY:n jätehuoltomääräyksien mukaisesti muovipakkausten ja tiettyjen muiden jätejakeiden kiinteistökohtainen keräys alkaa 1.1.2021 kaikissa kiinteistöissä joissa on vähintään viisi (5) huoneistoa. Vuoden vaihteen jälkeen aluekeräyspisteitä käyttävien helsinkiläisten lukumäärä vähenee huomattavasti.
Jätehuollon rakentuminen pääkaupunkialueella
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (jäljempänä HSY) hoitaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan sekä sopimuksen nojalla Kirkkonummen puolesta kunnalliset jätehuollon tehtävät.
HSY ei vastaa jätteistä, joita koskee jätelaissa säädetty tuottajavastuu. Tämä niin kutsuttu tuottajavastuu perustuu lainsäädäntöön. Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteen valmistajan, maahantuojan, pakkaajan tai tuottajayhteisön vastuuta tuotteen jätehuollon järjestämisestä ja kustantamisesta. Tuottajat vastaavat ajoneuvorenkaiden, paperin, pakkausten (myös muovipakkaukset), paristojen ja akkujen, sähkölaitteiden ja romuajoneuvojen jätehuollosta.
Vuosina 2016 ja 2019 HSY siirsi kaikki Helsingin alueen aluekeräyspisteensä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n vastuulle. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy vastaa Rinki-ekopisteiden hallinnasta, ylläpidosta ja asiakaspalvelusta.
Helsingin kaupunki (Kaupunkiympäristön toimialan Rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuus) vastaa Helsingin kaupungin yleisten alueiden jäteastioista ja niiden tyhjentämisestä.
Rinki-ekopisteet
Kaikki pääkaupunkiseudun alueelliset kierrätyspisteet ovat Rinkiekopisteitä ja niiden ylläpidosta ja asiakaspalvelusta vastaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.
Helsingissä on tällä hetkellä 48 Rinki-ekopistettä. Niistä 23:ssa kerätään muovipakkauksia. Niillä Rinki-ekopisteillä, joissa ei kerätä muovipakkauksia, kerätään muovipusseja.
Jätelain muutos ja voimaantulo
Jätelakia (646/2011) ollaan parhaillaan päivittämässä. Jätelainsäädännön uudistuksen oli tarkoitus tulla voimaan kesällä 2020, mutta voimaantulo on viivästynyt ja laki on menossa eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2020.
Jätelain 15 § määrää jätteiden erilläänpitovelvollisuudesta. Jätelainsäädännön uudistuksessa jätteiden erilliskeräysvelvoitteita lisätään nykyisestä. Paperi/kuitu-, metalli, lasi ja muovipakkausjätteiden erilliskeräystä esitetään kaikille vähintään 5 huoneiston asuinkiinteistöille 2 vuoden sisään lain voimaantulosta, eli vuodesta 2023 lähtien.
Jätelainsäädännön uudistuksessa on odotettavissa myös muutos alueellisiin keräyspisteisiin, joita Helsingissä ovat Rinki-ekopisteet, liittyen. Muovipakkauksia tulee kerätä kaikilla aluekeräyspisteillä, joissa on kartonki- ja lasipakkausten keräystä.
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n mukaan siirtymäajan jälkeen kaikilla Helsingin Rinki-ekopisteillä kerätään neljää jätejaetta (kartonki-, lasi-, muovipakkaukset ja metalli). Joillain pisteillä kerätään lisäksi paperia.
HSY:n jätehuoltomääräykset
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset, jotka tulivat voimaan 1.3.2019 jätelain (646/2011) 91 § nojalla määräävät, että laajennetut biojätteen, kartonki-, lasi, ja muovipakkausten sekä pienmetallin erilliskeräysvelvoitteet tulevat voimaan 1.1.2021 alkaen.
Muovipakkaukset tulee kiinteistöillä lajitella erilleen muusta jätteestä, jos asuinkiinteistöllä on vähintään 5 huoneistoa tai jos muulla kuin asuinkiinteistöllä muovipakkauksia poistetaan käytöstä vähintään 15 kilogrammaa viikossa.
Myös biojäte, kartonkipakkaukset ja pahvi, lasipakkaukset ja pienmetalli ovat kiinteistökohtaisen erilliskeräysvelvoitteen piirissä, jos asuinkiinteistöllä on vähintään viisi huoneistoa tai edellä mainittuja jätejakeita syntyy vähintään 25 kilogrammaa viikossa.
Myös kiinteistöt, joita edellä mainitut erilliskeräysvelvoitteet eivät koske, voivat halutessaan sopia HSY:n kanssa erilliskerättyjen pakkausjätteiden kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen liittymisestä (lähde: Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset 13 § ja 44 §).
Muovipakkausten keräys on tällä hetkellä vapaaehtoista kaikissa taloyhtiöissä. Pääkaupunkiseudulla vuonna 2021 keräys alkaa kaikissa asuinkiinteistöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa.
Aluekeräyspisteiden käyttäjät jatkossa
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n selvityksen mukaan muovipakkauksia Rinki-ekopisteille toimittaa 1.1.2021 alkaen 11 % Helsingin asukkaista, muut helsinkiläiset hoitavat muovinkeräyksen omilla kiinteistöillään. Rinki-ekopisteitä käyttävät jatkossa lähinnä omakotitaloasujat ja paritaloissa asuvat henkilöt.
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n tulisi kuitenkin tarkastella ja tarvittaessa päivittää Rinki-ekopisteiden sijoittelua, jotta varmistetaan, että Rinki-ekopisteitä on pientaloalueilla asuvien helsinkiläisten läheisyydessä.
Talousarvioaloitteen ei arvioida aiheuttavan lisäkustannuksia kaupungille.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Talousarvioaloite
Valtuutettu Matias Pajula on tehnyt 26.02.2020 seuraavan talousarvioaloitteen:
"Talousarvioaloite: Lisää muovinkeräysastioita Helsingin kierrätyspisteille
Aloitteen allekirjoittanut on sitä mieltä, että ympäristön kannalta on todella tärkeää, että jätteiden kierrättäminen on kaupunkilaisille mahdollisimman helppoa. Helsingissä kierrättäminen toimii kohtuullisesti, mutta myös kehitettävää löytyy vielä.
Yksi ongelma on, että Helsingistä löytyviltä kierrätyspisteiltä puuttuu usein mahdollisuus muovin kierrättämiseen. Muovinkeräysastioiden puute yleisiltä kierrätyspisteiltä aiheuttaa haasteita erityisesti pienissä taloyhtiöissä asuvien kannalta, sillä välttämättä tilaa taloyhtiön omalle muovinkeräysastialle ei ole.
Siksi me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki lisäisi muovinkeräysastioiden määrää yleisillä kierrätyspisteillä."
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 20.8.2020 mennessä.
Detta beslut publicerades 21.09.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Carita Kuparinen, ympäristötarkastaja: 09 310 25927