Poikkeaminen, Koskela, kiinteistötunnus 91-408-1-0, Jokiniementie 1, Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymä HSY
Koskela, Jokiniementie 1, suunnittelutarveratkaisuhakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 26. kaupunginosan (Koskelan) kiinteistöä RN:o 91-408-1-0 koskevan suunnittelutarveratkaisuhakemuksen. Hakemus koskee vedenpuhdistuslaitoksen uuden vartiointi- ja porttirakennuksen rakentamista.
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää suunnittelutarveratkaisun seuraavilla ehdoilla:
- Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee tiiliverhouksen sävy muuttaa niin, että se noudattaa vedenpuhdistuslaitoksen alueen yleistä, punaisella tiilellä muurattujen rakennusten ilmettä.
- Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee sokkelilaatat toteuttaa suorakaiteen muotoisina.
Maksu
1569,75 euroa
Hakija
Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)
Rakennuspaikka
26. kaupunginosan (Koskela) kiinteistö RN:o 91-408-1-0
Hakemus
Hakija hakee lupaa vartiointi- ja porttirakennuksen (52–55 k-m²) rakentamiseen alueella, jossa ei ole asemaakaavaa. Rakennus palvelee laitoksen kulunvalvontaa sekä laitoksen turvallisuutta. Rakennuspaikka sijaitsee laitoksen olemassa olevan toimistorakennuksen vieressä, henkilökuntaa ja vierailijaliikennettä palvelevan portin 2. pielessä. Porttirakennus rakennetaan laitoksen sisäisen parkkialueen läheisyyteen Jokiniementien varrelle. Porttirakennuksen rakentamisen yhteydessä muutetaan 2. portti kaksivaiheiseksi portti- ja puomijärjestelyksi sekä tehdään henkilöliikenteelle ja pyöräilijöille oma pyöröporttiratkaisu.
Rakennus on suunnitelmien mukaan julkisivuiltaan puhtaaksi muurattua tiiltä, kuten alueen muutkin rakennukset. Ainut poikkeus on tiilen sävy. Julkisivut esitetään pääpiirustuksessa muurattavaksi graniitinkirjavasta tiilestä RT 60 tai ET 60. Porttirakennuksen kivijalkamateriaaliksi esitetään pääpiirustuksessa harmaata graniittista neliön muotoista luonnonkivilaattaa.
Lisäksi hakija hakee lupaa koko laitosaluetta ympäröivän aidan uusimiseen tai korottamiseen nykyisestä noin 35-75 cm korkeampana kolmilankaverkkoaitana. Aidan yläosaan tehdään korotusosana vino J- tai Y-sakara. Aidan väriksi esitetään tummanvihreää tai tummanharmaata.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että kulun- ja turvallisuuden valvonta pyritään siirtämään pois nykyisestä toimistorakennuksessa sijaitsevasta prosessivalvomosta erilliseen kulunvalvontaa operoivaan porttirakennukseen. Rakennus toimii pysyvänä vartijan työskentelytilana ja on miehitetty päivisin.
Säännökset, joista poiketaan
Hakemus koskee maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n 1 ja 2 momentin mukaista suunnittelutarvealuetta, jolle rakentamisen tulee noudattaa, mitä rakennusluvan erityisistä edellytyksistä on säädetty maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä.
Lähtötiedot
Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu yhdyskuntateknisen huollon alueeksi, jota kehitetään yhdyskuntateknisen huollon, tietoliikenteen ja liikenteen käyttöön. Alueelle saa rakentaa liikenteen hoidon ja yhdyskuntateknisen huollon kannalta tarpeellisia tiloja ja laitteita.
Alue on Museoviraston inventoinnissa (RKY) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon Vantaanjokisuun vesi- ja viemärilaitokset.
Nykytilanteessa rakennuspaikka on rakentamaton. Rakennuspaikan vierestä kulkee ajoyhteys vedenpuhdistuslaitokseen.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Rakennuspaikkaa ja ympäröiviä kiinteistöjä hallinnoi Helsingin kaupunki sekä Senaatti-kiinteistöt. Koska rakennuspaikalla ei ole lain edellyttämiä naapureita, kuulemista ei ole toteutettu.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, Senaatti-kiinteistöiltä ja kaupunginmuseolta.
ELY-keskus toteaa lausunnossaan (21.1.2021), että sillä ei ole huomautettavaa suunnittelutarveratkaisuhakemuksesta.
Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (25.1.2025), että se tarkastelee esitetyn porttirakennuksen sijoittumista myös alueen laajemmassa kaupunkikuvallisessa näkymässä. Museo toteaa, että rakennuksen julkisivujen tiiliverhouksen tulisi noudattaa sävyltään alueen yleistä ilmettä, joka koostuu hieman toisistaan poikkeavista punaisella tiilellä muuratuista kiinteistöistä. Lisäksi tulisi tutkia sokkelilaattojen muotoa vaihtoehtoisesti esim. suorakaiteen muotoisina. Museo ei näe estettä olemassa olevan aidan muutokselle ja korottamiselle. Kaupunginmuseo puoltaa suunnittelutarveratkaisun myöntämistä hankkeelle edellä mainituin huomautuksin.
Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakijalta ei ole määräaikaan mennessä saapunut vastinetta.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska erillisen kulunvalvontarakennuksen rakentaminen parantaa vedenpuhdistuslaitoksen turvallisuutta ja kriisivalmiutta.
Hakijan alustavien suunnitelmien mukainen tiiliverhotun rakennuksen voidaan katsoa soveltuvan osaksi Vantaanjokisuun vesi- ja viemärilaitosten rakennushistoriallista kokonaisuutta. Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee tiiliverhouksen sävy muuttaa niin, että se noudattaa vedenpuhdistuslaitoksen alueen yleistä, punaisella tiilellä muurattujen rakennusten ilmettä. Lisäksi sokkelilaatat tulee toteuttaa suorakaiteen muotoisina.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 16, 137, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85, 86 ja 90 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 2
Rakennusvalvontataksa 2021, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Detta beslut publicerades 17.02.2021
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 19 § (Suunnittelutarveratkaisusta).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 19 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Niko Latvakoski, suunnittelija, puhelin: 09 310 37020