Puistosuunnitelma, Lauttasaari, Ruukinlahden puisto, itäosa, nro VIO 6169
Ruukinlahden puiston itäosa, puistosuunnitelman hyväksyminen, Lauttasaari
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Ruukinlahden puiston itäosan puistosuunnitelman suunnitelmapiirustus nro VIO 6169/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualue rajautuu pohjoisessa Länsiväylään ja Länsiväylältä Lehmissaarentielle johtavaan ramppiin sekä idässä Lehmissaarentiehen. Etelässä suunnittelualue rajautuu asuinkerrostalokortteleihin sekä Ruukinlahdentiehen. Lännessä suunnittelualue rajautuu Ruukinlahden puiston länsiosan suunnittelualueeseen Ruukinlahdentien kohdalla.
Suunnittelualueella ei ole tiedossa arvokkaita luontokohteita tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita.
Suunnittelualue on rajattu Länsiväylästä meluvallilla, jonka päällä kasvaa suurruohoniittyä ja pensaistoa. Vallilla kasvaa myös haitallista vieraslajia lupiinia sekä hieman kurtturuusua. Lehmissaarentien suuntaan puiston rajaus on luonnonmukainen, alava, puustoinen ja tiheä. Suunnittelualueen keskialue on avoin leikattu nurmikenttä, jota puusto suojaa. Alueen puusto on pääosin istutettua, lajistollisesti vaihtelevaa ja kiinnostavasti ryhmitelty. Osa puista, kuten terijoensalavat, ovat valoisan kasvupaikan nopeakasvuisia pioneerilajeja ja saavuttaneet elinkaarensa loppupään. Puistoraitteja ei ole valaistu.
Tavoitteena on viihtyisä, ekologisesti ja maisemallisesti monimuotoinen ja suojaisa puistoympäristö, johon sijoitetaan koira-aitaus korvaamaa Myllykalliolta poistuvaa, asuinrakentamisen myötä liian lähelle sijoittuvaa ja huonokuntoista aitausta. Myllykallion koirapuiston alue palautetaan metsäiseksi aitauksen poiston jälkeen.
Suunnitelma
Ruukinlahden puiston itäosaan, suunnitelmapiirustus nro VIO 6169/1 (liite 2), sijoitetaan koira-aitaus. Uusi aitaus on jaettu kahteen osaan koirien koon mukaan: pienille (n. 600 m²) ja isoille (n. 1800 m²). Koira-aitaus sijoittuu pääosin nykyiselle nurmikentälle, mutta lisäksi sitä varten muotoillaan meluvallin reunaa sekä aitauksen sisällä säilytetään puuryhmä. Pienten ja isojen koirien alueet erotetaan aidan lisäksi pensasistutuksella.
Puiston pohjoisosan itä – länsi-suuntaista kosteikkoa kehitetään epäpuhtauksia suodattavaksi hulevesialtaaksi. Hulevesikosteikko alkaa Ruukinlahden puiston länsiosasta ja jatkuu suunnittelualueelle ensin kosteikkona ja altaana ja sitten suotopadon jälkeen kosteikkona. Ylimääräinen vesi ohjataan hulevesiputken kautta nykyiseen ojaan.
Nykyiseltä puistoraitilta muodostetaan uusi raittiyhteys koira-aitaukselle. Lisäksi olemassa olevaa raittiyhteyttä Ruukinlahdentielle parannetaan. Hulevesikosteikon reunalle muodostetaan vahvistettu nurmikko ja polku, jotka palvelevat tarvittaessa huolto- ja virkistysreittinä.
Puistoraitit ovat kivituhkapintaisia. Huoltoreitti toteutetaan raitin kantavan kerroksen päälle perustettuna ns. vahvistettuna nurmikkona ja kapeana kivituhkapintaisena polkuna. Koira-aitauksessa käytetään tassunalustaseosta sekä nurmikkoa. Aidat ovat metallirakenteisia, kestäviä kolmilankaverkkoaitoja. Sisäänkäynneissä on turvallisuutta lisäävät käyntiportit eteistiloineen. Koira-aitaukset varustetaan roskien syväkeräyssäiliöin ja penkein.
Suurin osa nykyisistä puista säästetään. Puustoa joudutaan kuitenkin poistamaan jonkin verran koira-aitauksen ja raitin rakentamiseksi. Lisäksi poistetaan huonokuntoisia puita. Tilalle istutetaan osin uusia puuryhmiä kiinnostavista puulajeista, osin luodaan varttuneen puuston sisään pieniä aukkopaikkoja, joissa aluskasvillisuuden annetaan kehittyä niittymäiseksi. Vallille istutetaan puu- ja pensasryhmiä suojakasvillisuudeksi. Hulevesikosteikko perustetaan nykyistä suurruohoniittykasvillisuutta hyödyntäen ja tarvittaessa täydentäen tavoitteena luonnonmukainen kasvillisuus. Kurtturuusua torjutaan rakentamisen yhteydessä.
Suunnittelualueen asutusta lähinnä sijaitsevat nurmialueet hoidetaan puustoisena säännöllisesti leikattavana nurmikkona. Raitin pohjoispuolella alueet hoidetaan pääosin niittyinä.
Valaistus tulee olemaan uutta asennusta ja valaisimet ovat LED-valaisimia. Puistossa olevat kävelytiet sekä koirapuisto tullaan valaisemaan.
Suunnittelualueen eteläosassa tasaus noudattaa nykyistä. Suunnittelualueen pohjoisosassa koira-aitausta varten maan pintaa muotoillaan ja nykyisen meluvallin reunaa leikataan. Lisäksi maastoa leikataan hulevesikosteikkoa varten.
Suunnittelualueen ratkaisut täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6169/1 (liite 1).
Puisto sopeutuu asemakaavojen nro 4866 ja 2948 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Suunnittelun tavoitteena oli sijoittaa Ruukinlahdenpuistoon uusi koira-aitaus ja lumen varastointipaikka, joka mahdollistaa myös erilaisten liikunnallisten toimintojen harrastamisen. Uusien toimintojen lisäksi puistossa pyrittiin säilyttämään sen ominaispiirteitä, kuten avoin nurmi ja runsas puusto sekä kehittämään puiston käytettävyyttä lähialueiden asukkaita palvelevana virkistysalueena.
Ruukinlahden puiston perusparannuksen suunnitelmaluonnokset olivat esillä asukasatilaisuudessa Lauttasaaren ala-asteen koulussa järjestetyssä asukastilaisuudessa 3.12.2019 klo 17.00-19.00, sekä Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat 27.11-13.12.2019 välisenä aikana. Tiedote lähetettiin suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä kaupunginosayhdistyksille.
Asukastilaisuudessa oli paikalla n. 20 asukasta. Asukastilaisuuteen osallistui kuplahallia kannattavia Lauttasaarelaisia, joista osa on aktiivisesti mukana jalkapalloseura PPJ:n toiminnassa. Toisen näkökulman esittivät erityisesti puiston välittömässä läheisyydessä asuvat asukkaat, jotka kannattivat enemmän esitettyä puistosuunnitelmaluonnosta ja vastustivat kuplahallia. Kirjallisia palautteita saatiin 15 kappaletta. Palautteet koskivat enimmäkseen kuplahallin tarvetta, lumenkasausta, koirapuistoa, puiston monimuotoisuuden säilyttämistä.
Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).
Palautteen perusteella Ruukinlahden puiston itäosan suunnittelua jatkettiin puistosuunnitelmaluonnoksen pohjalta, mutta länsiosaa lähdettiin kehittämään kaavamuutosta, joka sallii kuplahallin toteuttamisen.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 368 000 euroa eli noin 20 euroa/m² (alv. 0 %).
Ruukinlahden puiston itäosa kuuluu hoitoluokkiin A2, A3 ja B3.
Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 5 823 euroa eli 3,17 euroa/m² (alv 0 %).
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2021 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.
Kuntalaki 29 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 15.03.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084