Poikkeaminen, Tapaninkylä, kiinteistötunnus 91-429-13-46, Kortesuontie 6, Kotowood Oy

HEL 2021-001004
Ärendet har nyare handläggningar
§ 111

Tapaninkylä, Kortesuontie 6, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 39. kaupunginosan (Tapaninkylä) ********** koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 7540 seuraavasti:

  • Tonttitehokkuus saa nousta luvusta e=0,20 (303 k-m²) lukuun e=0,25 (378 k-m²), Tontin rakennusoikeus ylittyy 75 k-m² (25 %)
  • poiketaan asemakaavassa osoitetusta 2-kerroksisen rakennuksen enimmäiskorkeudesta (6 m) siten, että rakennus saa olla enintään 7,0 m korkuinen
  • poiketaan asemakaavan määräyksestä, jonka mukaan korttelialueella saadaan tontille rakentaa tehokkuusluvulla määritellyn kerrosalan lisäksi asukkaiden käyttöön tarkoitettuja varasto-, autosuoja-, huolto-, harrastus-, ja virkistystiloja kerrosalaltaan enintään 2 % tontin pinta-alasta siten, että tontille saa rakentaa edellä mainittuja tiloja enintään 6 % tontin pinta-alasta (88 k-m²)
  • poiketaan asemakaavassa osoitetusta kaavamääräyksestä, jonka mukaan varasto-, huolto-, harrastus ja virkistystilat on korttelialueella sijoitettava erillisiin talousrakennuksiin siten, että varastorakennus rakennetaan asuinrakennuksen yhteyteen
  • teknisen tilan saa rakentaa rakennusoikeuden lisäksi
  • poiketaan rakennuksen vähimmäisetäisyydestä siten, että erillisen talousrakennuksen saa rakentaa 2 m etäisyydelle naapuritontin rajasta naapurin suostumuksella

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • mikäli rakennetaan lähemmäksi kuin 4 m tontin rajasta, rakentamisen tulee noudattaa paloturvallisuudelle asetettuja määräyksiä
  • asuinhuoneiden ulkokuoren ääneneristävyyden ∆L lentomelua vastaan on oltava vähintään 32 dB
  • asuinrakennukset tulee rakentaa kahteen tasoon
  • tontti, autopaikka-alue ja huoneistojen pihat tulee rajata pensasistutuksin
  • tontilla nykyinen puusto tulee pyrkiä säilyttämään, kaadettavat puut tulee korvata uusilla
  • rakennusluvan yhteydessä tulee esittää pihasuunnitelma
  • tontilla tulee suosia vettä läpäiseviä pintamateriaaleja.

Maksu

1 365 euroa

Hakija

Kotowood Oy

Rakennuspaikka

39. kaupunginosan (Tapaninkylä) **********

Hakemus

Hakija hakee lupaa kaksikerroksisen kolmen asunnon rivitalon, kaksikerroksisen paritalon ja kahden piharakennuksen (yhteensä 465 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 7540 siten, että

  • Tonttitehokkuus saa nousta luvusta e=0,20 (303 k-m²) lukuun e=0,25 (378 k-m²), tontin rakennusoikeus ylittyy 75 k-m² (25 %)
  • poiketaan asemakaavassa osoitetusta 2-kerroksisen rakennuksen enimmäiskorkeudesta (6 m) siten, että rakennus saa olla enintään 6,6 m korkuinen
  • poiketaan asemakaavan määräyksestä, jonka mukaan korttelialueella saadaan tontille rakentaa tehokkuusluvulla määritellyn kerrosalan lisäksi asukkaiden käyttöön tarkoitettuja varasto-, autosuoja-, huolto-, harrastus-, ja virkistystiloja kerrosalaltaan enintään 2 % tontin pinta-alasta siten, että tontille saa rakentaa edellä mainittuja tiloja enintään 6 % tontin pinta-alasta (88 k-m²)
  • poiketaan asemakaavassa osoitetusta kaavamääräyksestä, jonka mukaan varasto-, huolto-, harrastus ja virkistystilat on korttelialueella sijoitettava erillisiin talousrakennuksiin siten, että varastorakennus rakennetaan asuinrakennuksen yhteyteen
  • teknisen tilan saa rakentaa rakennusoikeudellisen kerrosalan lisäksi
  • poiketaan rakennuksen vähimmäisetäisyydestä siten, että erillisen talousrakennuksen saa rakentaa 2 m etäisyydelle naapuritontin rajasta

Hakija perustelee hakemustaan muun muassa sillä, että hakemuksen mukaisella hankkeella varmistetaan valmiin infrastruktuurin ja hyvien liikenneyhteyksien piirissä olevan tontin tarkoituksenmukainen ja riittävän tehokas käyttö. Tarkoituksena on rakentaa hyvän kokoisia perheasuntoja siihen soveltuvalle asuinalueelle hyvien palvelujen ja liikenneyhteyksien piiriin. Talousrakennusten osalta hakemuksen mukaisella rakentamisella parannetaan asuntojen oleskelupihoja. Talousrakennus osastoidaan naapuritontin suuntaan siten, että siitä ei aiheudu naapuritontille palorasitetta.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 19.1.1978 vahvistettu asemakaava nro 7540. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on osoitettu omakotitalojen, rivitalojen ja muiden kytkettyjen pientalojen korttelialueeksi (AOR).

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu Asuntovaltaiseksi alueeksi (A4).

Nykytilanteessa tontilla on vuonna 1958 valmistunut asuinrakennus, joka on tarkoitus purkaa.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (3.6.2021). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Muistutuksia saatiin 5 kpl. Muistutuksissa pääosin vastustettiin poikkeamishakemusta mm. rakennusoikeuden ylityksen, rakennuksen sallitun korkeuden, talousrakennuksen rakentamisen etäisyyksien osalta. Muistutuksissa otettiin kantaa mm. hakemuksen perusteluihin ja autopaikkojen toteuttamiseen ja rakentamisen paloturvallisuuteen.

Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakija ilmoittaa vastineessaan rakennustehokkuuden ylityksen osalta, että haettua poikkeamista perustellaan valmiin infrastruktuurin ja hyvien liikenneyhteyksien piirissä olevan tontin tarkoituksenmukainen ja riittävän tehokkaalla käytöllä. Tehokkaampi rakentaminen on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaista. Tarkoituksena on rakentaa toimivia ja hyvän kokoisia perheasuntoja halutulle ja soveltuvalle alueelle. Poikkeamisesta huolimatta tontille jää hyvin pihatilaa ja puustoa pystytään säilyttämään/istuttamaan tontille. Jokaiselle asunnolle tulee oma piha.

Hakija ilmoittaa vastineessaan asemakaavassa osoitetun rakennuksen sallitun enimmäiskorkeudesta poikkeamisen osalta, että asemakaavan sallima 2-kerroksisen rakennuksen enimmäiskorkeus on 6 metriä. Haetaan poikkeamista siten, että rakennukset rakennetaan maksimissaan 6,6 m korkeiksi. Poikkeamista perustellaan riittävän huonekorkeuden ja eristepaksuuden toteutumisella. Vaatimukset rakennusten eristepaksuuksista on muuttuneet kaavan laatimisen jälkeen.

Hakija ilmoittaa vastineessaan poikkeamisella talousrakennuksen rakentamisesta alle neljän metrin etäisyydelle tontin rajasta, että talousrakennukset osastoidaan asianmukaisesti ja ajan tasalla olevien palomääräysten ja –ohjeiston mukaisesti. Rakennuksista ei aiheudu naapuritontille hakijan mukaan palorasitetta. Naapuritontilla on rakennettu talousrakennus vastaavalla tavalla alle neljän metrin etäisyydelle tontin rajasta. Poikkeamista perustellaan sillä, että asuntojen oleskelupihat paranevat. Talousrakennuksissa on saunatiloja, mutta saunat ovat sähkölämmitteisiä, ei puulämmitteisiä.

Hakija lisäksi ilmoittaa vastineessaan, että autopaikkojen lukumäärä suhteessa asuntoihin on asemakaavan mukainen.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska tehokkuusluvun nosto edistää tontin tarkoituksenmukaista käyttöä. Alustavissa suunnitelmissa esitetty rakentaminen soveltuu alueen monimuotoiseen rakennuskantaan sekä sijoittuu luontevasti rakennuspaikalle. Tehokkuusluvun nosto edistää voimassa olevan yleiskaavan tavoitteita. Alueelle on annettu vastaavia tonttitehokkuuden korotuksia. Poikkeaminen asemakaavassa osoitetusta tehokkuusluvusta edellyttää, että asuinrakennukset tulee rakentaa kahteen tasoon. Helsinki-Vantaan lentoaseman lentomelun kehitysennuste on otettu huomioon asuinhuoneiden ääneneristävyysvaatimuksessa siten, että asuinhuoneiden ulkokuoren ääneneristävyyden ∆L lentomelua vastaan on oltava vähintään 32 dB.

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa 2-kerroksisen rakennuksen enimmäiskorkeuden osalta siten, että rakennus saa olla enintään 7 m korkuinen. Rakennusten enimmäiskorkeudesta poikkeaminen on nykyaikaisen rakennustavan, eristepaksuuksien ja tarvittavien rakenteiden perusteella tarkoituksenmukaista.

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa poikkeamalla asemakaavan määräyksestä, jonka mukaan korttelialueella saadaan tontille rakentaa tehokkuusluvulla määritellyn kerrosalan lisäksi asukkaiden käyttöön tarkoitettuja varasto-, autosuoja-, huolto-, harrastus-, ja virkistystiloja kerrosalaltaan enintään 2 % tontin pinta-alasta siten, että tontille saa rakentaa edellä mainittuja tiloja enintään 6 % tontin pinta-alasta. Poikkeaminen on arvioitu tontin käytön kannalta riittäväksi ja alustavissa suunnitelmissa esitetty rakentaminen soveltuu alueen rakennuskantaan.

Asemakaavan mukaan varasto-, huolto-, harrastus ja virkistystilat korttelialueella tulee sijoittaa erilliseen rakennukseen. Poiketaan asemakaavassa osoitetusta kaavamääräykestä siten, että edellä mainitut tilat saa rakentaa asuinrakennuksen yhteyteen. Varastotilat sijoittuvat tontilla tarkoituksenmukaisemmin ja parantavat asumisviihtyisyyttä, kun ne on rakennettu asuinrakennuksen yhteyteen. Teknisen tilan saa rakentaa rakennusoikeuden lisäksi. Suunnitelmissa esitetyt ratkaisut tiivistävät asuinalueen rakentamista ja edistävät voimassa olevan yleiskaavan tavoitteita.

Poikkeaminen rakennusten vähimmäisetäisyyksistä naapuritontin rajasta voidaan hyväksyä päätöksessä mainituin ehdoin, sillä alustavan suunnitelman mukainen rakentaminen mahdollistaa tontin tarkoituksenmukaisen käytön, eikä se ole voimassaolevan asemakaavan keskeisten periaatteiden vastainen eikä poikkeamisilla ei ole merkittäviä kaupunkikuvallisia vaikutuksia.

Tontilla nykyinen puusto tulee pyrkiä säilyttämään, kaadettavat puut tulee korvata uusilla. Tontti, autopaikka-alue ja huoneistojen pihat tulee rajata pensasistutuksin. Rakennuslupahakemuksen yhteydessä hakijan tulee esittää pihasuunnitelma, jotta tiiviistä pihasta saadaan suunniteltua herkkään ympäristöön sopiva.

Hulevesien hallinnassa sovelletaan Helsingin kaupungin hulevesiohjelman prioriteettijärjestelyjä. Hulevesien hidastamiseksi tontilla tulee välttää vettä läpäisemättömien pintojen määrää mahdollisuuksien mukaan ja käyttää vettä läpäiseviä pinnoitteita.

Poikkeamisen erityinen syy on tontin tarkoituksenmukainen käyttö.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a

Rakennusvalvontataksa 2021, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Detta beslut publicerades 30.08.2021

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 111 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 111 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Juuso Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 09 310 20769

juuso.alaoutinen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja