Palkan takaisinperintä, sosiaali- ja terveystoimiala, Haartmanin päivystys
Virheellisesti maksetun palkan takaisinperintä, Haartmanin päivystys
Päätös
Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja päätti periä osastonlääkäri ********** liikaa maksetut palkkaedut takaisin ajalta 1.8. - 30.11.2018 yhteensä 2 708,98 euroa (brutto).
Päätöksen perustelut
Osastonlääkäri ********** (jäljempänä viranhaltija) on maksettu liikaa palkkaa hänen toimiessaan osastonlääkärin virassa. Viranhaltija on ollut palkattomalla virkavapaalla ajalla 1.8. - 31.12.2018, jolloin hänelle on maksettu perusteettomasti palkkaa ajalla 1.8. - 30.11.2018, koska tietoa virkavapaasta ei ollut palkanlaskennassa. Viranhaltija on jo maksanut osan liikamaksuista takaisin. Takaisinmaksut ilmenevät päätöksen liitteenä olevasta laskelmasta (liite 1).
Koska palkkasaatavia on ollut maksamatta vielä 30.4.2019, perintä on verotuksen valmistumisen vuoksi jouduttu muuttamaan bruttoperinnäksi 1.5.2019 alkaen. Palauttamatta on yhä 2 952,57 euroa (brutto). Aikaisemmasta laskelmasta poiketen palautettavasta summasta voidaan vähentää työttömyys- ja eläkevakuutusmaksut (yhteensä 243,59 euroa), jonka jälkeen palautettavaa on vielä yhteensä 2 708,98 euroa (brutto, liite 2).
Viranhaltijalle on 25.3.2021 lähetetty kirjallinen kuulemispyyntö takaisinperintää koskevassa asiassa. Viranhaltija on kirjallisessa vastauksessaan 2.5.2021 (liite 3) katsonut, että takaisinperinnälle ei ole perusteita. Viranhaltijan mukaan hän on ollut kesällä 2019 yhteydessä palkanlaskentaan, josta hänelle oli vahvistettu, että hän on jo palauttanut kaikki aiheettomasti maksetut palkkaerät. Kun hänelle on jo kertaalleen ilmoitettu, että palkkasaatavan perintä on suoritettu loppuun, viranhaltija ei näe mitään syytä, että asiaan tulisi muutosta.
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetuin lain (2003/304, jäljempänä viranhaltijalaki) 56 §:n 1 momentin mukaan aiheettomasti maksettu palkka saadaan periä takaisin. Takaisinperintää koskevassa päätöksessä on mainittava takaisinperittävä määrä ja takaisinperinnän peruste.
Virheellisesti maksettu palkka voidaan periä takaisin riippumatta maksun perusteesta. Myös kunnan virheestä johtuva liikasuoritus tulee siten palauttaa. Viranhaltijan tietämättömyys oikeudestaan palkkaan tai se, että hän on jo käyttänyt saamansa palkkarahat, ei ole peruste luopua takaisinperinnästä.
Vaikka viranhaltijalle olisi virheellisesti kerrottu palkanlaskennasta, että hän on jo palauttanut kaikki hänelle perusteettomasti maksetut palkkaerät, palkkasaatavia on taloushallintopalveluista saadun tiedon mukaan vielä maksamatta takaisin. Viranhaltija on palkanlaskennassa sattuneen virheen vuoksi saanut perusteetonta etua, minkä vuoksi vielä palauttamatta olevat palkkaerät peritään takaisin.
Viranhaltijalla on mahdollisuus sopia taloushallintopalvelujen kanssa virheellisesti saamansa palkan takaisinmaksusta erissä. Lisäksi hänellä on mahdollisuus hakea verotukseensa oikaisua verovuoden 2018 osalta, jolloin verotuksessa voidaan huomioida hänen takaisin maksamansa verovuoden 2018 palkkaerät.
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan tekemän henkilöstöhallinnon delegointipäätöksen 9.1.2020 § 4 mukaan virheellisesti maksetun palkan takaisinperinnästä päättää palvelukokonaisuuden johtaja.
Detta beslut publicerades 08.10.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Aulikki Varjo, henkilöstöasiantuntija, puhelin: 09 310 43859