Poikkeaminen, Vallila, Traverssikuja 3, The Train Factory Oy
Vallila, Traverssikuja 3, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 22. kaupunginosan (Vallila) katualuetta 091-022-9901-0000 (osoitteessa Traverssikuja 3) koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11630 seuraavasti:
- Joukkoliikenteelle varatulle kadulle (jl) sallitaan yksisuuntainen huoltoajoliikenne Aleksis Kiven kadulta tontin nro 2 kohdalle (Traverssikuja 3).
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:
- Kuormausalueen leveys tulee olla 3 metriä reunakivestä. Kuormausalueen pituus tulee olla enintään 20 metriä pitkä.
- Kuormausalue tulee sijoittaa siten, ettei se häiritse raitioliikennettä sekä sen sijainnin tulee olla riittävän kaukana Traverssikujan raitiovaunupysäkistä.
- Huoltoajo sallitaan yksisuuntaisesti Aleksis Kiven kadulta Traverssikujalle.
Maksu
3 346,50 euroa
Hakija
The Train Factory Oy
Rakennuspaikka
22. kaupunginosan (Vallila) katualue 091-022-9901-0000 (osoitteessa Traverssikuja 3).
Hakemus
Hakija hakee lupaa huoltoajoliikenteen sallimiselle katualueella 091-022-9901-0000 (osoitteessa Traverssikuja 3) poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 11630 siten, että joukkoliikennekadulle (jl) sallitaan yksisuuntainen huoltoajoliikenne Aleksis Kiven kadun suunnalta.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että Helsingin kaupungin ohjeiden mukaisesti Konepajan aluetta suunniteltaessa tulee erityistä huomiota kiinnittää kaupunkikuvaan, jalankulkuympäristöön sekä liikenteellisiin ratkaisuihin. Siksi kyseinen rakennusten väliin jäävä Konepajanpasaasi halutaan pitää viihtyisänä jalankulkijoille varattuna kävelyalueena, jossa tilojen vuokralaisten terassit levittyvät väylän molemmille sivuille.
Ottaen huomioon rakennusten (Kokoonpanohalli ja Maalaamo) yhtenäisen luonteen, on sopivaa, että Konepajanpasaasi rauhoitetaan ainoastaan jalankulkijoiden käyttöön. Näin kohotetaan samalla alueen viihtyisyyttä, kun huoltoajo järjestetään muualta.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Nykytilanteessa Traverssikujaa rajaavat idästä Konepajan suojeltu Maalaamorakennus ja lännestä Konepajanpuisto asuinkortteleineen. Maalaamon puolella kulkee yhdistetty jalka- ja pyörätie. Traverssikuja on osoitettu joukkoliikennekaduksi, jossa on huolto- ja tontille ajo sallittu kadun koillis- ja lounaispäissä. Tontin nro 2 rakennuksen huoltoajo kulkee nykyisin Konepajanpasaasin kautta.
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 4.4.2008 voimaan tullut asemakaava nro 11630. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on joukkoliikenteelle (jl) varattu katualue.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu liike- ja palvelukeskuksen alueeksi (C1). Alue on palvelu-, liike- ja toimitilapainotteinen keskusta, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (4.10.2022). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle alueelle.
Muistutuksia saatiin kuusi (6) kpl. Muistutuksissa esitetyt huomautukset kohdistuivat liikennemääriin, lastausalueella tapahtuvan toiminnan ajoittumiseen, toiminnan pituuteen sekä ajoneuvotyyppeihin, Teollisuuskadun 18–30 pysäköintihallien liikenteen sujuvuuteen ja turvallisuuteen, pyörä- ja jalankulkuliikenteen sujuvuuteen ja turvallisuuteen, terassitoiminnan mahdollistamiseen Traverssikujalla, sekä raitioliikenteen yhteensovittamiseen. Lisäksi muistutuksissa haluttiin tarkentaa sitä, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva poikkeaminen.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Helsingin seudun ympäristöpalveluilta (HSY), Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymältä (HSL), Kaupunkiliikenne Oy:ltä sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta (kaupunginmuseolta).
Hakemuksesta on saatu lausunto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymältä (HSL). HSL toteaa lausunnossaan (20.10.2022), että huoltoajoliikenteen salliminen sekä kuormauspaikan sijoittaminen joukkoliikennekadulle ei tule hidastaa raitiotieliikennettä.
Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista.
Hakija ilmoittaa vastineessaan, että poikkeamisella halutaan rauhoittaa Konepajanpasaasi miellyttäväksi kävely-ympäristöksi, jossa myös Konepajan tilojen vuokralaisilla on mahdollisuudet harjoittaa turvallisesti liiketoimintaansa. Traverssikujan liikenteenohjausta suunniteltaessa jalankulun, pyöräilyn ja raitiotieliikenteen sujuvuus sekä häiriötilanteiden minimointi ovat keskeisiä lähtökohtia. Kuormauspaikan ja rakennuksen väliin jää riittävästi tilaa, jotta jalankululle tai pyöräilylle ei aiheuteta estettä. Kuormauspaikan käyttö on lyhytaikaista.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska poikkeamishakemuksessa esitetty liikenteenohjaussuunnitelma rauhoittaa Konepajanpasaasin miellyttäväksi kävely-ympäristöksi eikä Traverssikujalle sijoitetusta kuormauspaikasta aiheudu kohtuutonta haittaa raitio-, pyöräily- tai jalankulunliikenteelle kyseisellä katualueella.
Liikennemäärät, kuormausaika ja pysähtyminen kuormausalueella
- Kuormauspaikan liikennemäärät ovat vähäisiä ja kuormaustoiminta lyhytaikaista. Kuormauspaikoille ei merkitä aikarajoitusta, sillä pysäköinti on sallittu vain kuormaustoiminnan tai matkustajan kyytiinottamisen ajaksi. Merkittävä osa huoltoliikenteestä hoidetaan pakettiautoilla.
Raitioliikenteen sujuvuus ja turvallisuus
- Traverssikujan liikenteenohjausta suunniteltaessa raitiotieliikenteen sujuvuuden turvaaminen on yksi keskeisistä lähtökohdista. Lastauspaikan riittävällä leveydellä varmistetaan raitioliikenteen sujuvuus ja kuormauspaikan turvallinen ohittaminen häiriöittä. Tieliikennelain mukaan ajoneuvon maksimileveys on 2,6 metriä (tieliikennelaki, 126 § liite 7.2). Yksisuuntainen huoltoliikenne ei aiheuta kohtuutonta haittaa raitioliikenteelle tai sen turvallisuudelle kuormauspaikan oletetun vähäisen liikennemäärän vuoksi.
Teollisuuskadun 18–30 pysäköintihallien liikenne ja turvallisuus
- Etäisyys lastauspaikalta Teollisuuskatu 18–30 parkkihallin sisäänkäynnille on riittävä, jotta lastauspaikalla tapahtuva toiminta ei aiheuta häiriöitä parkkihallin käytölle. Huoltoliikenteen saapuminen kuormauspaikalle on sallittu vain etelästä Aleksis Kiven kadun suunnasta. Kohtaamistilanteet Teollisuuskadun risteyksessä ovat harvinaisia oletetun vähäisen liikennemäärän vuoksi.
Kävely- ja pyöräliikenne sekä terassitoiminta Traverssikujalla
- Jalankulkijoille ja pyöräilijöille jää riittävästi tilaa turvalliseen liikkumiseen lastausalueen kohdalla. Lastausalueen toiminnan lyhytaikaisuuden vuoksi katualue on suurimmaksi osaksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käytössä koko leveydeltään. Terassitoiminnan sijoittamisessa Traverssikujalle tulee taata riittävä leveys katualueella jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden takaamiseksi.
Kuormauspaikan käyttö
- Kuormauspaikkaa on haettu Traverssikuja 3:n Maalaamo-rakennuksen tarpeisiin ja ennustettu huoltoliikennemäärä on vähäinen. Huoltotoiminnon oletetaan sijoittuvan pääosin päiväsaikaan ja huoltoliikennettä hoitavien ajoneuvojen oletetaan olevan pääosin pakettiautoja.
Hakemuksen voimassaolo
- Poikkeamislupaa haetaan toistaiseksi voimassa olevana. Lastauspaikan sijaintia ja tarvetta tullaan tarvittaessa uudelleenarvioimaan alueen myöhemmässä asemakaavoituksessa alueen muiden muutostöiden yhteydessä.
Poikkeamisen erityinen syy on tarkoituksenmukaiset liikennejärjestelyt ja Konepajanpasaasin rauhoittaminen sekä elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Helsingin kaupunki laatii ja toteuttaa alueelle liikenteenohjaussuunnitelman poikkeamishakemuksen ja tässä esitettyjen ehtojen mukaisesti.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Detta beslut publicerades 01.02.2023
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 13 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 13 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Heidi Peura, arkkitehti, puhelin: 09 310 26982