Sähköverkkojärjestelyihin liittyvän yhteistyösopimus sekä suunnitteluyhteistyösopimuksen jatkaminen, Fingrid Oy, Helen Sähköverkko Oy
Genomförandeavtal med Helen Elnät Ab om arrangemangen för elnätet i Västra boulevardstaden och om ersättning för kostnaderna
Beslut
Stadsfullmäktige godkände genomförandeavtalet i bilaga 1 med Helen Elnät Ab om arrangemangen för elnätet i Västra boulevardstaden och om ersättning för de kostnader arrangemangen medför, på så sätt att stadens avtalsenliga kostnader uppgår till högst 60 000 000 euro.
Behandling
Kanslichef Sami Sarvilinna konstaterades vara jävig att delta i behandlingen av ärendet på grund av generalklausulsjäv (förvaltningslagen 28.1 § punkt 7).
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Bakgrund för den avtalshelhet som gäller elnätsarrangemanget
Staden har planer på att förnya markanvändningen kring Vichtisvägen och Hoplaksvägen genom att bygga den s.k. Västra boulevardstaden. Dessa ändringar i markanvändningen förutsätter att ett antal stora kraftledningar och Sockenbacka elstation flyttas. De nya elöverföringsarrangemangen skapar en genomtänkt och tekniskt genomförbar helhetslösning som passar in i områdets övriga bebyggelse. Detaljplaneläggningen av Västra boulevardstaden har planerats äga rum under åren 2019–2028. Staden beslutade 2021 bygga en snabbspårväg i området och strävar efter att nå byggberedskap i mitten på 2020-talet.
En förutsättning för elnätsarrangemangen i Västra boulevardstaden är att Fingrid Oyj bygger stamnät med spänningen 400 kV från Västersundom till Viksbacka som ett separat projekt. Utredningen och planeringen av förutsättningarna för elnätsarrangemangen har främjats genom trepartssamarbete sedan 2018.
Stadsstyrelsen beslutade 21.9.2020 (577 §) ingå ett avtal, som var i kraft till 31.12.2022, om samarbete under planeringsfasen av elöverföringsarrangemangen kring Vichtisvägen och Hoplaksvägen i boulevardstaden och om principerna för kostnadsersättningar. Avtalet undertecknades 9.12.2020. Under tiden då det var i kraft fortsatte parterna förhandla om de helheter som ingår i arrangemangen.
Stadsstyrelsen beslutade 13.3.2023 (168 §) ingå ett samarbetsavtal med Helen Elnät Ab om att bygga Fingrid Oyj:s elöverföringsförbindelse och fortsätta planeringssamarbetet. Avtalen undertecknades 24.4.2023. Nu föreslår stadsstyrelsen att staden ingår ett avtal om arrangemangen för elnätet i Västra boulevardstaden och om ersättning för de kostnader dessa medför.
Avtalets syfte och centrala innehåll
Staden planerar ett urbant område (Västra boulevardstaden) kring Vichtisvägen och Hoplaksvägen. Området ska utgöra en del av Haga, Munksnäs och Sockenbacka. Stadsbyggandet i boulevardstaden och byggandet av snabbspårvägen förutsätter att högspänningsledningarna i området och Sockenbacka elstation flyttas.
När kraftledningarna grävs ner under marken minskar kapaciteten i Helsingfors västra elöverföringsförbindelser. De förluster i överföringskapaciteten som stadsbyggandet leder till måste ersättas genom att bygga ny elöverföringskapacitet på annat håll i staden (Fingrid Oyj:s 400 kV:s kabelförbindelse Västersundom–Viksbacka, den s.k. östra delen). Samtidigt måste överföringskapaciteten i Helsingfors elöverföringssystem ökas för att staden ska kunna nå sitt klimatneutralitetsmål.
Sammanjämkningen av stadsbyggandets och elöverföringsnätets behov har krävt samarbete mellan staden, Helen Elnät Ab och Fingrid Oyj i beredningen och planeringen. Parterna undertecknade ett samarbetsavtal 3.9.2018. Inom ramen för avtalet kom de fram till en helhetslösning för att frigöra mark för boulevardstaden och trygga förutsättningarna för att utveckla elöverföringsnätet i den mån som klimatneutralitetsmålen kräver på ekonomiskt rimliga villkor för parterna.
Parterna avtalade 9.12.2020 om samarbete under planeringen av elöverföringsarrangemangen i Västra boulevardstaden och om principer för kostnadsersättningar utifrån förslaget i deras gemensamma utredningsrapport (25.4.2019).
Staden och Helen Elnät Ab undertecknade 24.4.2023 ett fortsättningsavtal för planeringssamarbetet för att fortsätta planeringen av de ändringar i elöverföringsnätet som byggandet av den s.k. västra delen i Västra boulevardstaden förutsätter. Helen Elnät Ab och Fingrid Oyj undertecknade 24.4.2023 ett samarbetsavtal om att bygga en 400 kV:s elöverföringsförbindelse för den s.k. östra delen, som möjliggör stadsbyggandet i Västra boulevardstaden.
I det genomförandeavtal som nu ingås avtalar staden och Helen Elnät Ab om inbördes rättigheter, ansvar och skyldigheter gällande de elnätsarrangemang som genomförs i Västra boulevardstaden för att nå de mål som redogörs för ovan. För att avtalet ska kunna ingås måste även Helen Elnät Ab:s styrelse godkänna projektet.
I avtalet ingår planering och genomförande enligt följande:
a) förflyttning av Helen Elnät Ab:s elstation i Sockenbacka till en ny plats
b) delvis nedgrävning av de luftkablar med spänningen 110 kV som löper från Sockenbacka elstation samt övriga ändringsarbeten i anknytning till detta från Sockenbacka nya elstation i riktning mot Gamlas, Mejlans och Viksbacka fram till de elledningsstolpar där kablarna kommer upp ur marken
c) rivning av Sockenbacka elstation och de 110 kV:s luftkablar som ersätts av de delvis nedgrävda kablarna och frigörelse av områden för byggande av boulevardstaden.
Enligt avtalet ersätter staden de kostnader Helen Elnät Ab ådrar sig på grund av ändringarna i elnätet, uppskattningsvis totalt 53,1 miljoner euro, dock högst 60 miljoner euro. På grund av att de elnätsarrangemang som avtalet avser ännu befinner sig i ett tidigt planeringsskede har en riskreservering på 13 procent beaktats i det totala beloppet på 60 miljoner euro. Dessutom konstateras att materialkostnaderna i anknytning till nedgrävningen av kablarna lätt kan ändras beroende på t.ex. världsläget. Helen Elnät Ab fakturerar staden årligen på basis av de faktiska kostnader som bolaget ådragit sig. Förutom kostnaderna kommer parterna i genomförandeavtalet överens om sina uppgifter och skyldigheter samt när dessa ska utföras.
Stadens viktigaste avtalsförpliktelser, utöver kostnadsersättningen, är att bereda och fatta beslut om nödvändiga detaljplaner, en kommunalteknisk översiktsplan samt gatu- och trafikplaner, möjliggöra elnätsarrangemangen genom att bygga samhällsteknik, flytta en vattenledning och utföra schaktning på elstationstomten i Sockenbacka, ansvara för samordningen av det gemensamma byggandet i egenskap av huvudbeställare, arrendera en tomt för Sockenbacka nya elstation samt på andra sätt främja byggandet av elnätet i enlighet med vad som beskrivs mer ingående i punkt 3.2 genomförandeavtalet.
Avtalets tidsplan och osäkerhetsfaktorer i anknytning till denna
Helen Elnät Ab:s villkor för att genomföra de arrangemang som beskrivs i avtalet är att det nu föreslagna genomförandeavtalet verkställs senast i augusti 2023 och att arrangemangen slutförs före utgången av år 2029.
Senast 2029 ska den mark som tas upp av den nuvarande elstationen i Sockenbacka och de luftkablar med spänningen 110 kV som löper från stationen vara frigjord för annat bruk. Detta förutsätter att de ersättande elnätsarrangemangen är färdiga att användas 2028.
Valet av tidpunkt då projektet ska vara slutfört påverkas av investeringar som övervakas av en myndighet och investeringar i anknytning till den skyldighet att utveckla nätet som föreskrivs i elmarknadslagen, i detta sammanhang framför allt de investeringar som krävs fram till 2030 för att nå stadens och Helen-koncernens klimatneutralitetsmål, samt av programmet för underhåll av elnätet.
Faktorer av betydelse för att Helen-koncernen ska nå sitt klimatneutralitetsmål är att sluta använda fossila bränslen, bygga ersättande elproduktion på annat håll i Finland och elektrifiera den lokala fjärrvärmen. Det här betyder att elöverföringsbehovet och elförbrukningen i Helsingforsområdet kommer att öka avsevärt under 2020-talet. Enligt den nuvarande planen kommer ökningen att ske i två faser: 2024–2026 när förbränningen av stenkol körs ner och i slutet av 2020-talet när resten av de ändringar i värmeproduktionen som behövs för att uppnå klimatneutralitet genomförs.
För att ändringsprocessen ska kunna genomföras kontrollerat måste en realistisk tillgång till resurser och nödvändiga driftavbrott beaktas i investeringarnas tidsplan. Dessutom bör tillfälliga nätarrangemang undvikas, vilket betyder att ändringsfaserna måste genomföras i en förutbestämd ordning. Därför är det viktigt att i förväg komma överens om en bindande tidsplan också för arrangemangen i Västra bulevardstaden.
Om det skulle se ut som om den planerade och överenskomna tidsplanen för Västra bulevardstaden inte håller, måste Helen Elnät Ab prioritera lagstadgade investeringar som omfattas av utvecklingsskyldigheten samt investeringar som är nödvändiga för att nå klimatneutralitetsmålet.
Eftersom avtalets tidsplan är förknippad med osäkerhet ska förutsättningarna för att genomföra projektet enligt tidsplanen granskas i juni 2024. Då fastställs huruvida det är möjligt att genomföra projektet i den takt som anges i avtalet. Om det visar sig att exempelvis detaljplaner eller gatuplaner inte har godkänts i den takt som planerats, granskar parterna tillsammans förutsättningarna för att förlänga avtalet. Båda parterna har rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan om de inte kan enas om vilka ändringar som krävs i avtalet.
Avtalets tidsplan är förknippad med tidsmässiga osäkerhetsfaktorer som är oberoende av avtalsparterna, till exempel eventuella besvär mot detaljplaner eller andra beslut av staden. Dessutom är planeringen av vissa delar av avtalshelheten fortfarande på ett mycket tidigt stadium. På grund av osäkerhetsfaktorerna inbegriper avtalshelheten en risk för att de elnätsarrangemang som avtalet gäller inte kan slutföras enligt den avtalsenliga tidsplanen, vilket i sin tur kan åsamka staden extra kostnader i det fall att projektet avbryts. Om nedgrävandet av luftledningar och förflyttningen av elstationen skjuts upp, försenas också den nya markanvändningen i Västra boulevardstaden och byggandet av snabbspårvägen i västra Helsingfors.
På det område som ingår i dispositionsplanen för Västra boulevardstaden (2019) finns cirka 740 000 m² vy nybyggnadspotential, varav 560 000 m² vy för boende. Stadens övriga investeringar i enlighet med dispositionsplanen beräknas uppgå till sammanlagt cirka 260 miljoner euro. I detta belopp ingår inte kostnaderna för det nu föreslagna avtalet. I samband med dispositionsplanen har värdet på den byggrätt man kan få för området och markanvändningsersättningarna beräknats uppgå till sammanlagt 360 miljoner euro. Genomförandet av arrangemangen med kraftledningarna och elstationen är en förutsättning för verkställigheten av planer i enlighet med dispositionsplanen.
Statsstödsbedömning
Följande anges i artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF): ”Om inte annat föreskrivs i fördragen, är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.”
Under beredningen av genomförandeavtalet med Helen Elnät Ab har man bedömt huruvida de kostnadsersättningar som ingår i avtalet omfattar sådant statligt stöd som beskrivs i EUF 107(1). Enligt avtalet ersätter staden Helen Elnät Ab för de faktiska kostnaderna för flyttningen av elstationen och kablarna. Dessa kostnader beror på stadens markanvändningsbehov. I ersättningarna ingår ingen överkompensation som skulle kunna utgöra en ekonomisk fördel för Helen Elnät Ab. Således får Helen Elnät Ab i och med genomförandeavtalet inte sådant statligt stöd som beskrivs i EUF 107(1).
Verkställighet
Stadsstyrelsen har för avsikt, om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget, att i sitt verkställighetsbeslut bemyndiga tomtchefen eller den som tomtchefen förordnat att underteckna genomförandeavtalet och vid behov göra smärre tekniska rättelser och preciseringar däri samt att komma överens om att förlänga avtalets giltighetstid med högst två år och fatta beslut om betalning av ersättningar utifrån avtalet i en situation där arbetet fortsätter efter att avtalet gått ut.
Kaupunginhallitus 05.06.2023 § 375
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä 1 olevan, Helen Sähköverkko Oy:n kanssa tehtävän toteutussopimuksen koskien Läntisen bulevardikaupungin sähköverkon järjestelyjen toteutusta ja sen kustannusten korvaamista siten, että sopimuksen mukaiset kaupungin kustannukset ovat enintään 60 000 000 euroa.
Käsittely
Esteelliset: Sami Sarvilinna
Esteellisyyden syy: yleislausekejäävi (hallintolain 28.1 § kohta 7)
13.03.2023 Ehdotuksen mukaan
24.01.2023 Ehdotuksen mukaan
Esittelijä
Lisätiedot
Suvi Rämö, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 32174
Max Takala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 25916
Kaupunkiympäristölautakunta 16.05.2023 § 271
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
A
että kaupunki tekee Helen Sähköverkko Oy:n kanssa liitteenä 1 olevan toteutussopimuksen koskien Läntisen bulevardikaupungin sähköverkon järjestelyjen toteutusta ja sen kustannusten korvaamista. Sopimuksen mukaiset kustannukset Helsingin kaupungille ovat enintään (kuusikymmentämiljoonaa) 60 000 000 euroa ja
B
että kaupunginhallitus oikeuttaa tonttipäällikön tai hänen määräämänsä allekirjoittamaan edellä mainitun sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä teknisiä korjauksia ja tarkennuksia sekä sopimaan sen voimassaoloajan jatkamisesta enintään kahdella vuodella ja päättämään sopimukseen perustuvan korvauksen maksamisesta tilanteessa, jossa työt jatkuvat sopimuksen päättymisen jälkeen.
Käsittely
Esteelliset: Ville Lehmuskoski ja Atte Kaleva (hallintolain 28 §:n 1 momentin 5 kohta)
24.01.2023 Ehdotuksen mukaan
Esittelijä
Lisätiedot
Elina Kuikanmäki, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 34008
Satu Järvinen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 39225
Detta beslut publicerades 20.06.2023
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.
Besvärsmyndighet
Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress från och med 29.5.2023 är den följande
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolens besöksadress fram till 26.5.2023 är den följande
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Sörnäsgatan 1 |
00580 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges:
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden i fråga får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.
Till besvärsskriften ska följande fogas:
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
Hos den som har inlett ett ärende som gäller sökande av ändring tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Föredragande
Mer information fås av
Suvi Rämö, tf. stadssekreterare, telefon: 09 310 32174
Max Takala, projektledare, telefon: 09 310 25916