Poikkeaminen, Mellunkylä, Rintinpolku 4, Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-001690
Ärendet har nyare handläggningar
§ 73

Mellunkylä, Rintinpolku 4, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 47. kaupunginosan (Mellunkylä) korttelin 47002 tonttia 2 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 10617 seuraavasti:

  • poikkeaminen rakennusoikeudesta
  • poikkeaminen rakennusalasta
  • uusien varastojen ja muuntamon sijoitus
  • tontilla säilytettäväksi merkitty puurivi
  • autopaikkojen sijoitus
  • tontin rajojen muutokset

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Rintinpolun katupuiden tulee säilyä nykyisessä lukumäärässä ja sijainnissa.
  • Tarkemmassa suunnittelussa tulee huomioida lumenvarastointialueiden sijoitus tontilla ja viereisellä katualueella.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala

Rakennuspaikka

47. kaupunginosan (Mellunkylä) korttelin 47002 tontti 2

Hakemus

Hakija hakee lupaa koulurakennuksen laajennuksen (3500 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 10617 siten, että kaavanmukainen rakennusoikeus ylittyy n. 1000 k-m² ja kaavanmukaisesta rakennusalasta poiketaan. Kontulan ala-asteen koululle ja päiväkodille on tarkoitus tehdä perusparannus ja laajennus siten, että rakennusoikeudellista kerrosalaa muodostuu n. 8000 k-m². Asemakaavan mukainen rakennusoikeus (7000 k-m²) ylittyy tässä tapauksessa 14 %. Päärakennukseen tehdään laajennusosa, johon sijoitetaan päiväkoti sekä koulun tiloja. Pienempiä poikkeamisia nykyisestä asemakaavasta aiheuttaa uusien varastojen ja muuntamon sijoitus, säilytettäväksi merkityn puurivin poisto tontilta, autopaikkojen sijoitus sekä tontin rajat.

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että uusi rakennus vastaa väestöennusteen mukaisen uuden oppilas- ja tilapaikkamäärän tarpeisiin. Kontulan ala-asteen nykyiset tilat eivät enää ole riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle. Laajennusosa on kaupunkikuvallisesti sopeutettu vanhaan rakennukseen ja ympäristöönsä. Laajennuksen sijoitukseen ovat vaikuttaneet muun muassa seuraavat asiat:

  • Entinen kerhorakennus, sisäänkäynti ja koulun pääsisäänkäynti säilytetään kaupunkikuvallisesti arvokkaana kokonaisuutena.
  • Kallioinen metsäsaareke tontilla pystytään säilyttämään osana koulun välituntipihaa.
  • Laajennuksen sijoituksella pystytään luomaan uusi monikäyttöinen ruokasali-sydäntila, jonka avulla yhteydet rakennuksen eri osien välillä toimivat jatkossa luontevasti. Ratkaisu mahdollistaa myös vanhojen arvokkaiden pääsisäänkäyntiaula- ja liikuntasalitilojen säilyttämisen.
  • Piha-alueet saadaan säilytettyä yhtenäisinä.
  • Laajennuksen massoittelu noudattaa alkuperäistä arkkitehtonista ideaa, jossa rakennus porrastuu pohjoisen suuntaan.
  • Laajennus sijoitetaan mahdollisimman etäälle viereisellä puistoalueella sijaitsevasta, alueellisena hulevesireittinä toimivasta, avo-ojasta.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 28.11.2001 vahvistettu asemakaava nro 10617. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on merkitty julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi, johon saa rakentaa 7000 kerrosneliömetriä kahteen kerrokseen. Rakennusoikeudesta on tällä hetkellä käytetty 4492 k-m². Rakennusala sijoittuu tontin eteläosaan. Tontin koilliskulmassa on merkitty pysäköinnille varattu alueen osa, sekä puurivi. Kaavan yleismääräysten mukaan talousrakennuksia saa rakentaa myös rakennusalan ulkopuolelle, mikäli se ei tuota haittaa muulle toiminnalle.

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu suurimmilta osin asuntovaltaiseksi alueeksi (A4), tontin länsikulmissa on asuntovaltaisen alueen A3- ja A2-alueita. Yleiskaavan mukaan tontin pohjoisosan läpi kulkee myös viheryhteys.

Tontilla sijaitsee Kontulan ala-asteen koulurakennus sekä koulun pienempiä sivurakennuksia. Koulurakennus ja pienempi piharakennus on valmistunut vuonna 1970. Tontin pohjoisosassa sijaitseva suorakaiteen muotoinen paviljonkirakennus on valmistunut vuonna 2019. Paviljonkirakennus koulun koillispuoleisella pihalla aiotaan purkaa, sillä laajennus tulee samalle sijainnille. Koulurakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Timo ja Tuomo Suomalainen. Koulun ala-asteella on oppilaita noin 450. Oppilasmäärän kasvu on ala-asteella 190 oppilasta. Päiväkotiin tulee 240 lasta. Tontilla on kaksi palloilukenttää sekä puisto- ja leikkialueita. Rintinpolun päässä on liikenteen ohjaussuunnitelman mukaisesti alueellisen pysäköintikiellon liikennemerkki tien päässä sijaitsevan kääntöpaikan kohdalla. Rintinpolulla on myös pientaloalueiden puolella pysäköintikiellon liikennemerkki. Tontin lähistöllä, koillisen suunnassa sijaitsee Mustikkamäen arvokas kasvillisuus- ja kasvistokohde.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (27.04.2023). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalla alueella.

Muistutuksia saatiin kolme kappaletta. Yhdessä muistutuksessa alueen asukkaat vaativat muutoksia nykyiselle suunnitelmalle. Kadunvarren puuriviä pitäisi jatkaa varaston ja muuntamon taakse, jotta näkö- ja melusuoja sekä vehreys ja eheys säilyisi kadulla. Lisäksi pysäköintipaikkojen määrä tulisi ottaa huomioon. Rintinpolun pää, ja etenkin kääntymispaikka täyttyy välillä pysäköidyistä autoista mikä vaikeuttaa tontille pääsyä. Lisääntyvä liikenne tulisi huomioida pysäköintikieltomerkillä.

Toisessa ja kolmannessa muistutuksessa alueen asukkaat ovat sitä mieltä, että laajennusosa pitäisi suunnitella sisemmäs kadusta, jolloin säilytettäväksi merkityt puut säästyisivät. Suuri yhtenäinen rakennusmassa tekee kadusta raskaan näköisen. Urheilukenttää voisi siirtää tai pienentää, jotta rakennusmassa mahtuisi olevan puurivin viereen. Pysäköintipaikkojen väheneminen pahentaa entisestään vaikeaa pysäköintitilannetta alueella. Myös lumenvarastointiin tulisi kiinnittää huomiota, uusi saattoliikenteen ajoväylä on ahdas ja voi helposti tukkeutua lumesta. Suunnitelmassa on paljon kovia pintamateriaaleja, mikä lisää melua ja yhtenäisen rakennusmassan myötä kadunvarren tuulisuus voimistuu. Rakennukset varastoivat lämpöä, joten puita ja kasvillisuutta on syytä lisätä tätä lieventämään. Rakennuksissa olisi viherkatot toivottavia. Asukkaiden asumisviihtyvyys on suunnitelmissa unohtunut.

Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakija ilmoittaa vastineessaan, että laajennuksen sijoitus on määrittynyt toiminnallisten, rakennussuojelullisten ja kaupunkikuvallisten seikkojen perusteella. Laajennuksen sijaintiin ovat lisäksi vaikuttaneet koulun tilojen sijoitukset ja toiminnalliset yhteystarpeet vanhan ja uuden osan välillä. Laajennuksen sijoituksella on myös voitu säilyttää tontilla sijaitseva metsäalue avokallioineen. Tontille osoitetaan asemakaavan mukaiset autopaikat sekä muutama ylimääräinen autopaikka. Päiväkodin saattoliikenteen autopaikat osoitetaan tontille. Päiväkodin pihalle tontin luoteisosaan istutetaan uusia puita ja pensaita. Päiväkodin pihalla nykyistä asfalttialuetta pienennetään ja tilalle istutetaan nurmikkoa. Koulun isoa pelikenttää pienennetään ja sen ympäristön istutuksia täydennetään. Tontilla sijaitsevissa varastojen katoksissa on viherkatot. Kadunvarren pysäköintiä ohjataan liikennemerkein. Suunnitelmaa tarkennetaan niin, että varasto/muuntamorakennuksen kohdalle kadun reunaan istutetaan uudet puut, jotka täydentävät katua reunustavan puurivin. Suunnitelmaa tarkennetaan myös niin, että päiväkodin saattoliikenteen autopaikkojen alue toteutetaan nurmikiveyksellä.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta (kaupunginmuseo).

Kaupunginmuseo totea lausunnossaan, että esitetty laajennus- ja muutossuunnitelma on laadittu rakennuksen alkuperäisiin ominaispiirteisiin sopeutuvalla, tasapainoisella tavalla. Uudisrakentaminen liittyy nykyiseen koulukeskukseen, sen massoittelua, tilaperiaatteita ja ryhmittelyä seuraten. Kontulan ala-asteen koulun säilyttäminen ja lisärakentaminen ylläpitää Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnitteleman koulurakennuksen arvoa ja identiteettiä. Kontulan ala-aste on nykyisin ainoa perusopetuksen käytössä olevista koulurakennuksista, joka on peruspiirin alueella säilynyt alueen alkuperäisestä rakennusvaiheesta. Kontulan ala-asteen koulurakennuksella on tästä syystä keskeinen rooli alueen identiteetin ja historian säilymisen kannalta. Näistä syistä sekä rakennushistoriallisten arvojen säilyttämisen näkökulmasta kaupunginmuseo puoltaa esitettyä täydennysrakentamisen lähtökohtaa ja esitettyjä suunnitelmia Kontulan ala-asteen rakennuksen säilyttämisestä ja muutoksesta.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska nykyiset tilat eivät ole enää riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle. Poikkeamisen mukainen laajennus ja rakennusoikeuden ylitys mahdollistaa väestöennusteen mukaiset uudet oppilas- ja tilapaikkamäärät olemassa olevan koulun yhteyteen, millä edistetään yhtenäisen opinpolun toteutumista. Rakennusalan sijainti kaavasta poiketen ja osan tontin toimintojen uudelleenjärjestely on perusteltua tontilla olevien pihapuiden ja viherympäristön sekä kaupunkikuvallisesti arvokkaan kokonaisuuden säilyttämiseksi. Liikenteen ohjaussuunnitelmaa tulee tarvittaessa päivittää, mikäli tarvetta siihen ilmenee laajennuksen valmistuttua. Tontin rajoista voidaan poiketa, koska poikkeaminen on teknisluontoinen ja nykytilanteen mukainen.

Poikkeamisen erityiset syyt ovat alueelle tarpeellisen palvelutason säilyttäminen ja parantaminen sekä kulttuuri- ja luonnonolojen vaaliminen.

Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Detta beslut publicerades 22.06.2023

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 73 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 73 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Anna Johanson, suunnittelija, puhelin: 09 310 39092

anna.johanson@hel.fi

Laura Viljakainen, arkkitehti, puhelin: 09 310 37243

laura.viljakainen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja