Puistosuunnitelma, grillipaikka, Merikylpylänpuisto, Lauttasaari, nro VIO 6290/1

HEL 2023-003292
Ärendet har nyare handläggningar
§ 39

Merikylpylänpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Lauttasaari

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Merikylpylänpuiston puistosuunnitelman nro VIO 6290/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Merikylpylänpuisto sijaitsee Lauttasaaren (31) kaupunginosassa, Kotkavuoren 311, Vattuniemen 312 ja Myllykallion 313 osa-alueilla. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 2948 (tullut voimaan 9.2.1951) ja 2950 (voimaantulo ei tiedossa). Merikylpylänpuisto on asemakaavassa osoitettu puistoksi (P). Merikylpylänpuiston grillipaikan suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6290/1 (liite 1). Merikylpylänpuiston pinta-ala on 73 038 m², josta suunnittelualueen pinta-ala on n. 90 m².

Merikylpylänpuisto on vanha puisto, johon rakennetaan uutena toimintona grillipaikka. Suunnittelualue sijaitsee lähellä rantaviivaa, mereen laskevan avo-uoman itäpuolella. Grillipaikan kohta on nykyään osa suurehkoa, yhtenäistä nurmialuetta. Paikalta avautuu kaunis näkymä kohti merta.

Merikylpylänpuiston grillipaikan puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, osana OmaStadi -kokonaisuutta. Suunnittelun tavoitteena on tehdä Merikylpylänpuistosta entistäkin monipuolisempi puistoalue lisäämällä sinne uusi toiminto.

Suunnitelma

Grillipaikka rakennetaan lähellä rantaa sijaitsevan, nykyisen puistokäytävän varteen. Grillipaikan toimintojen sijoittelussa on otettu huomioon alueella kasvavat hyväkuntoiset puut sekä Näköalatuoli-taideteos (Bjarne Lönnroos 2013).

Grillipaikalle sijoitetaan kaksi kiinteää grilliä, kaksi piknik -pöytäryhmää, yksi selkänojaton penkki, neljä roska-astiaa (kaksi paloturvallista roska-astiaa sekä kaksi aurinkoenergialla toimivaa, puristavaa roska-astiaa) ja opastaulu.

Grillipaikan pintamateriaali on kivituhka, joten se yhdistyy luontevasti viereiseen puistokäytävään.

Grillipaikka täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Vuorovaikutuksen yhteydessä on saatu mielipiteitä. Mielipiteet eivät vaikuta suunnitelmaan.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6290/1 (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen nro 2948 ja 2950 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 30.11.–13.12.2022 välisen ajan.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 13.12.2022 mennessä.

Asukkaiden kommenteissa otettiin kantaa grillipaikan varusteisiin sekä sen aiheuttamiin häiriötekijöihin (melu, haju, pienhiukkaspäästöt). Grillipaikan suunnitelma sai myös kiitosta ja erityisesti roska-astioiden riittävää määrää pidettiin hyvänä asiana.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Grillipaikan rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 55 000 euroa eli noin 610 euroa/m² (alv 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A2/R2 (toimintaviheralue). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset tuotekortin mukaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 500 euroa (alv 0 %).

Grillipaikan toteutukseen (suunnittelu ja rakentaminen) on varauduttu osallisuusrahastosta varatulla hankkeen määrärahalla pormestarin päätöksen (HEL 2021-011972) mukaisesti.

Puiston rakentamiseen on varauduttu vuoden 2023 aikana.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §, Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa puistoon rakennettavan uuden toiminnon. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Detta beslut publicerades 29.03.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja