Vahingonkorvaus, henkilövahinko, 2.7.2024, Marjaniemen siirtolapuutarha
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, henkilövahinko 2.7.2024, Marjaniemen siirtolapuutarha, Omenatien silta
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Kuvaus vahingosta ja vaatimus
Vahingonkärsijää edustava hakija on esittänyt kaupungille vahingonkorvausvaatimuksen 7.10.2024, jonka mukaan vahingonkärsijä oli ylittämässä Marjaniemen siirtolapuutarhan Omenatien siltaa 2.7.2024 noin kello 10:15. Hän kompastui sillalla olevaan irtolautaan ja loukkasi itsensä. Hakemuksen mukaan Omenatien silta oli kulkijoille auki, ja sillalla oli lautoja sekä muuta korjaustavaraa. Tapahtuman jälkeen kyseisen työmaan esimies oli järjestänyt vahingonkärsijälle kuljetuksen päivystykseen.
Hakija on yksilöinyt korvausvaateen ja vaatii hakemuksessaan korvausta kokonaisuudessaan 526,78 euroa hoito- ja matkakuluista, joista on toimitettu maksukuitit. Hän ei ole saanut tai hakemassa samasta vahingosta korvausta muulta taholta.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan Staran työntekijät olivat korjaamassa Marjaniemen siirtolapuutarhan Omenatien siltaa. Puista sillan kantta uusittiin puolikas alue kerrallaan, jolloin toinen puoli oli käytössä jalankulkua varten. Työteknisistä syistä työmaa-aluetta ei ole voitu erottaa aidoilla, eikä kaikkea materiaalia voitu pitää työalueella koko ajan.
Työnjohdon mukaan kyseinen työmaa oli merkittynä molemmista suunnista määräysten mukaisilla telttamaisilla tietyömerkeillä (A11), jotka näkyvät tapahtumapäivänä Staran ottamassa valokuvassa (liite 1). Kyseisellä merkillä varoitetaan tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja, kuten irtokiviä, kuoppia tms. (Tieliikennelaki 2018/729). Sillan korjatulla puolella on väliaikaisesti ollut yksi lauta tapahtumahetkellä.
Työnjohto on kuullut vahinkoasiassa myös kohteessa työskennellyttä kahta työntekijää. Heidän kertomansa mukaan vahingonkärsijä oli sillalle saapuessaan kiinnittänyt huomionsa työmaahan, ja siksi hän ei ollut havainnut maassa olevaa irtolautaa, vaan kompastui. Liitteenä on yleiskuva (liite 1) työmaasta 2.7.2024, jossa työmaa on merkitty asianmukaisin varoitusmerkein ja se on ollut yleisilmeeltään siisti.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan, vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli vahingonkorvausvastuun syntymiseksi korvausvelvollisen on täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Tienkäyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää tai välttää onnettomuusriskiään ottamalla ne riittävästi huomioon liikkumisessaan. Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Kyseinen silta-alueen merkitty työmaa on ollut havaittavissa molemmista suunnista kuljettaessa, eikä siten yksittäinen irtolauta ole merkittävä riski, jos sillan käyttäjät huomioivat riittävästi liikkumisen keskeneräisellä työmaa-alueella.
Edellä esitetyin perustein Stara katsoo, että kyseinen vahinko ei ole aiheutunut Staran tuottamuksesta, eikä mainitun vahingon välillä ole syy-yhteyttä. Työmaa-alueella on ollut määräysten mukaiset tietyömerkinnät. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta Stara ei ole vastuussa.
Detta beslut publicerades 21.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943
Maarit Viinanen, projektisuunnittelija, puhelin: 09 310 29129