Utkastet till planen för upprustningen av hundparken i Botby är framlagt 24.1.–6.2.2024

Denna publikation är offentlig till 24.1.2025 0:15

Helsingfors stad har inlett planeringen av upprustningen av hundparken i Botby. Utkastet till parkplan hålls framlagt för påseende 24.1.–6.2.2024.

VIO6403_Vartiokylä_01_luonnos_240119_Vartiokylän_koira-aitauksen_peruskorjaus_Puistosuunnitelmaluonnos.pdf(Länk leder till extern tjänst)

Hundparken i Botby rustas upp och utvidgas till att omfatta två delar. Planeringens huvudsakliga mål är att säkerställa ett utbud av mångsidiga hundparker i områdena Botby och Kvarnbäcken. I hundparken finns det därför i fortsättningen separata inhägnader för små och stora hundar. Utrustningen i hundparkens inhägnader förnyas. De nuvarande djupinsamlingskärlen bevaras. Belysningen i hundparkens inhägnader förnyas och kompletteras. I anslutning till hundparkens ingångar byggs en tambur och hundinhägnaden utvidgas något i riktning nordväst och sydväst. Stadens mål är att genomförandeplanerna blir färdiga under våren 2024.

Vid den upprustningen förbättras utjämningen och torrläggningen av hundparken. Små kullar avlägsnas från hundparken och dess markyta jämnas ut. Vid hundparkens sydöstra gräns byggs ett nytt gränsdike genom vilken dagvatten leds runt hundparken innan vattnet rinner ut i de omgivande bäckarna och i Svartbäcken. Skicket på dikena vid hundparkens sydvästliga och nordvästliga gräns kontrolleras och röjs upp vid behov. Också skicket på trumman under ingångsleden granskas i samband med projektet. Kring stängslet planteras nya träd och buskar av många slag. Syftet med planteringarna är att hålla kvar näringsämnena och öka mångfalden i Svartbäcken.

I arbetet har man strävat efter att bevara befintliga träd i gott skick. Man strävar efter att bevara träden vid kanten till hundparken.De nuvarande träden i dåligt skick inne i hundparken avlägsnas i och med utjämningsändringarna. Nya träd planteras på planteringsområden som byggs inne i hundparkens inhägnader och längs kanterna till hundparken. På grund av begränsningen av nyttjanderätten till kraftledningens öppna område är det inte möjligt att plantera träd på strandbrinkarna till Svartbäcken.

I området har det konstaterats förekomst av den invasiva arten jättebalsamin. Jättebalsamin bekämpas i projektet under byggtiden och vid behov också efter byggandet som en del av bekämpningen av invasiva arter i staden.

Hundparkens adress: Kvarntomtestigen 1, 00920 Helsingfors.

 Utkastet till parkplan finns för påseende 24.1.–6.2.2024 på Helsingfors stads webbplats, på www.hel.fi/planer (under Gatu- och parkplaner). Eventuell respons ska lämnas per e-post senast 6.2.2024.

Mer information och respons

Belinda Barbato, Helsingfors stad, Markanvändning och stadsstruktur, tfn 09 310 26093, belinda.barbato@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)

 Linnea Westerlund, Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy, linnea.westerlund@nakyma.com(Länk öppnar standardprogram för e-post)